URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 09:15

Condamnat la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, interlopul orădean Carmen Mihai Pandel s-a făcut nevăzut. Poliţiştii l-au dat în urmărire generală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interlopul orădean Carmen Mihai Pandel, condamnat definitiv, marţi, la 8 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală din afaceri intracomunitare cu zahăr şi ulei, a dispărut înainte să fie încarcerat.

Verdictul final în caz a fost pronunţat, marţi, la Curtea de Apel Oradea, într-un dosar în care Pandel era judecat alături de o evazionistă notorie, György Mónika, denunţătoarea fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, care a fost condamnată definitiv acum la 7 ani şi 4 luni de detenţie. Femeia, după cum a aflat BIHOREANUL, s-a predat şi a fost încarcerată. 

Sursele BIHOREANULUI spun că interlopul s-a prezentat la primele înfăţişări ale procesului său de la Curtea de Apel, însă la ultimele nu a mai venit, iar după pronunţarea verdictului, poliţiştii care l-au căutat acasă pentru a-l încarcera nu l-au găsit. Ca atare, el a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontiere, fotografia lui fiind publicată şi pe pagina Poliţiei Române, la rubrica persoanelor urmărite.

Carmen mihai Pandel

Prejudiciu de 43 milioane lei

Procesul celor doi priveşte o afacere veche pusă la cale de Pandel. Poreclit "Spartanul", patron al unei firme de pază, implicat în scandaluri şi bătăi, atât ca victimă cât şi ca agresor, dar şi în escrocherii imobiliare, interlopul şi-a înfiinţat o firmă de comerţ, Panda Com Impex SRL, prin care a făcut în perioada 2012-2013 achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi băuturi răcoritoare de la firme din Ungaria, mărfuri pe care ulterior le vindea, prin intermediar, către lanţul Kaufland.

Gyorgy MonikaPentru aceste operaţiuni, firma ar fi datorat bugetului de stat TVA-ul colectat din vânzarea mărfurilor pe piaţa internă, în condiţiile în care, pentru achiziţiile de pe piaţa intracomunitară, taxa se colectează doar după ce bunurile sunt vândute. Cum la vremea respectivă TVA era mare, de 24%, Pandel a înregistrat, într-un singur an, 50 de facturi care atestau că ar fi cumpărat alimente de la firma Breakpoint SRL, patronată de György Monika (foto), în valoare de 43 milioane lei.

Apoi, întreaga "marfă" cumpărată pe acte era livrată, tot scriptic, unei firme fantome din Ungaria, Nasa Kft, aleasă pentru că, nefiind în România, nu se mai genera un nou TVA care să trebuiască virat bugetului statului. 

Denunţătoare de poliţişti

După cum BIHOREANUL a mai scris, Carmen Mihai Pandel şi György Monika au fost arestaţi în 2013, însă doar pentru câteva luni, timp în care femeia i-a denunţat la DNA pe fostul adjunct al şefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, pretinzând că-i finanţa afacerile cu împrumuturi cu camătă, dar şi pe un agent al Poliţiei de frontieră din Borş, Gheorghe Cociuba, care i-ar fi pretins taxe de protecţie ca să intervină pentru ca TIR-urile cu mărfuri aduse de oamenii ei să nu fie controlate la intrarea în ţară.

În urma anchetelor declanşate de procurorii anticorupţie, atât Brîndaş (în 2015) cât şi Cociuba (în 2016) s-au ales cu pedepse de câte 4 ani de închisoare cu executare, pe care le-au şi ispăşit. În schimb, procesul lui Pandel şi György, pornit în 2014, s-a finalizat abia acum.

Proces cu reluare

În 2015, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Pandel la 10 ani şi 6 luni de detenţie pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, iar pe György la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă, un an mai târziu, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat sentinţa şi a trimis procesul spre rejudecare, înapoi la Tribunal.

Noul proces s-a întins la Tribunal până în luna iunie 2020, când instanţa a dispus condamnarea lui Pandel la 8 ani de detenţie, în timp ce György Monika a încasat 7 ani şi 8 luni de puşcărie. Cei doi au fost obligaţi, de asemenea, să achite şi paguba de 14 milioane lei, pentru recuperarea căreia instanţa a menţinut sechestrele dispuse de procurori pe proprietăţile lor.

Hotărârea a fost atacată atât de Pandel şi György, cât şi de procurori, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a menţinut pedeapsa dispusă în cazul interlopului, dar a scăzut-o, cu 4 luni, pe cea a femeii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON