URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2020, 12:29

Judecată cu încetinitorul: Interlopul Mihai Carmen Pandel, condamnat la închisoare de Tribunalul Bihor după ani de procese

Judecată cu încetinitorul: Interlopul Mihai Carmen Pandel, condamnat la închisoare de Tribunalul Bihor după ani de procese BĂTĂUŞUL. Interlopul Mihai Carmen Pandel (foto) a fost implicat în numeroase răfuieli mafiote. În 2008, de pildă, şi-a atacat cu sabia un rival, pe Răzvan Parfene, într-un magazin alimentar, iar apoi, împreună cu doi amici, s-a luat la bătaie cu alţi membri ai clanului Neguş în mall-ul Lotus. În 2010, a organizat un alt atac, în faţa unui supermarket din Velenţa. Victima sa, cumnatul unui martor al acuzării, a fost scos din maşină de 5 bărbaţi mascaţi, de faţă cu fiul său minor, şi lovit câteva minute cu pumni şi bâte de baseball, după care agresorii au dispărut, fiind, însă, identificaţi ulterior
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A scăpat basma curată după escrocherii imobiliare şi răfuieli mafiote, dar ar putea ajunge după gratii pentru evaziune cu zahăr şi ulei. Interlopul orădean Mihai Carmen Pandel a fost condamnat miercurea trecută la 8 ani de închisoare de Tribunalul Bihor, într-un dosar în care e judecat alături de o evazionistă notorie, György Mónika. 

Ea este cea care i-a trimis după gratii pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, dar şi pe un poliţist de frontieră din Borş...

Învârteli cu zahăr şi ulei

Procesul celor doi priveşte o fraudă fiscală care a fost pusă la cale de Pandel în perioada 2012-2013. Interlopul administra firma Pand Com Impex SRL şi făcea achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi băuturi răcoritoare de la firme din Ungaria, mărfuri pe care ulterior le vindea, printr-un intermediar, către lanţul Kaufland.

Pentru aceste operaţiuni, firma ar fi datorat bugetului de stat TVA-ul colectat din vânzarea mărfurilor pe piaţa internă, în condiţiile în care, pentru achiziţiile de pe piaţa intracomunitară, taxa se colectează doar după ce bunurile sunt vândute. Cum la vremea respectivă TVA era mare, de 24%, Pandel a înregistrat, într-un singur an, 50 de facturi care atestau că ar fi cumpărat alimente de la firma Breakpoint SRL, patronată de György Monika (foto), în valoare de 43 milioane lei.

Apoi, întreaga "marfă" cumpărată pe acte era livrată, tot scriptic, unei firme fantome din Ungaria, Nasa Kft, aleasă pentru că, nefiind în România, nu se mai genera un nou TVA care să trebuiască virat bugetului statului. 

Dosar din dosar...

Arestaţi în 2013, Mihai Carmen Pandel şi György Monika au stat doar câteva luni în spatele gratiilor, timp în care, ca să-şi uşureze situaţia, femeia i-a denunţat la DNA pe fostul adjunct al şefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, pretinzând că-i finanţa afacerile cu împrumuturi cu camătă, dar şi pe un agent al Poliţiei de frontieră din Borş, Gheorghe Cociuba, care i-ar fi pretins taxe de protecţie ca să intervină pentru ca TIR-urile cu mărfuri aduse de oamenii ei să nu fie controlate la intrarea în ţară.

În urma anchetelor declanşate de procurorii anticorupţie, atât Brîndaş (2015) cât şi Cociuba (2016) s-au ales cu pedepse de câte 4 ani de închisoare cu executare, pe care le-au şi ispăşit. În schimb, procesul lui Pandel şi György, pornit în 2014, e şi azi în dezbateri... 

Judecaţi şi nu prea

În 2015, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Pandel la 10 ani şi 6 luni de detenţie pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, iar pe György la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă, un an mai târziu, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat sentinţa şi a trimis procesul spre rejudecare, înapoi la Tribunal.

De atunci, dosarul se află la al patrulea judecător, iar inculpaţii şi martorii au fost audiaţi de câte 3-4 ori fiecare. Motivul? Primii trei magistraţi au avansat la Curtea de Apel, iar cel care a preluat cauza spre judecare a fost obligat să reia dezbaterile de la început, procedură instituită din pricina unor decizii ale CEDO ce impun ca judecătorul care soluţionează cauza să îi audieze personal pe principalii "pioni" din dosar, inculpaţi şi martori deopotrivă.

Minim cu "sporuri"

Prelungirea procesului i-a adus lui Pandel şi o micşorare considerabilă a pedepsei, fiind condamnat la minimul prevăzut de lege, adică 5 ani de detenţie. La această pedeapsă, instanţa a adăugat încă 3 ani, pedeaspsă dispusă cu suspendare în 2015 pentru înşelăciune, într-un dosar în care a fost acuzat că a falsificat cărţile de identitate ale proprietarilor unor apartamente şi le-a vândut fără ştirea acestora.

La rândul ei, György Monika a încasat 3 ani de închisoare pentru complicitate, la care judecătorul a adăugat şi pedepsele din trei sentinţe anterioare, pentru care se află deja în spatele gratiilor, dispunând să execute, cumulat, 7 ani şi 8 luni de puşcărie.

Cei doi au fost obligaţi, de asemenea, să achite şi paguba de 14 milioane lei, pentru recuperarea căreia instanţa a menţinut sechestrele dispuse de procurori pe proprietăţile lor. Asta, dacă verdictul va rămâne definitiv la Curtea de Apel. Şi dacă va fi de unde....

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"mare"interlop
Mai nou toti tiganii cu burta,ceafa lata sunt numiti interlopi.La cat a furat sta in treining?! :)))))
Postat 03 Iulie 2020, 08:25 de onuta
Minunat...
...acuma înțeleg cine îl face curvar pe Împăratul Carol, experta în lumea interlopă, clar! https://m.adevarul.ro/locale/oradea/povestea-hotelului-oradea-i-a--gazduit-iorga-sadoveanu-enescu-patronul-l-a-dat-afara-carol-ungariei-comportament-indecent-1_5ee5da025163ec4271d789fa/index.html
Postat 02 Iulie 2020, 06:28 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON