URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2013, 14:59

Condamnare cu executare pentru o bătaie provocată de bodyguarzii Security Internaţional în clubul Escape

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea s-a pronunţat în cazul unui scandal provocat de patru bodyguarzi ai firmei de pază Security Internaţional în clubul Escape şi soldat cu rănirea gravă a două persoane.

Bătaia s-a consumat în noaptea de 2 spre 3 aprilie 2009, în jurul orei 1. Cele două victime, Onisim Samuel Lucaci şi Călin Cormos, se aflau în clubul Escape, iar cel din urmă a avut o discuţie contradictorie cu un alt petrecăreţ, pe care l-a şi lovit. Văzând scandalul, cei patru bodyguarzi, Raul Paşca, 26 ani, Daniel Emanuel Manci, 28 ani, Ioan Florin Lal, 34 ani, şi Ioan Emilian Maticaş, 29 ani, au decis să intervină, scoţându-l din club atât pe Cormos, cât şi pe însoţitorul său. Au făcut-o însă la modul brutal, luându-i la pumni şi picioare, atât înăuntrul clubului cât şi afară, până când cei doi au leşinat.

De altfel, în urma altercaţiei, Cormos a avut nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale, iar Lucaci de 70 de zile de îngrijiri, cel din urmă suferind numeroase leziuni externe şi o fractură dublă de mandibulă.

Cazul a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care, anul trecut, au dispus trimiterea în judecată a bătăuşilor.

În cazul lui Paşca, Manci şi Lal, acuzaţiile au fost de vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice. În sarcina lui Maticaş, acuzat că l-ar fi bătut pe Lucaci şi după ce l-a scos din club, pe lângă infracţiunile de vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, procurorii au reţinut în plus şi acuzaţia de vătămare corporală gravă.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea, iar săptămâna trecută, instanţa a dat verdictul. Astfel, Raul Paşca a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi 6 luni, iar Ioan Florin Lal, respectiv Daniel Emanuel Manci, la câte 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe un termen de 6 ani si 4 luni.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o Maticaş, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Judecătorul Rareş Şerban, cel care a condus dezbaterile în caz şi a stabilit verdictul, a dispus, totodată, ca cei patru bodyguarzi să fie obligaţi şi la plata de despăgubiri.

Dacă în cazul lui Lucaci, cuantumul daunelor a fost stabilit în faţa mediatorului, iar victima nu s-a mai constituit parte civilă în dosarul ajuns în instanţă, Cormoş a cerut ca agresorii să îi plătească atât cheltuielile de spitalizare şi medicamentele, în valoare de 5733,35 lei, dar şi daune morale de 80.000 de euro.

Judecătorul a "tăiat", însă, din pretenţii, dispunând ca cei patru inculpaţi să-i plătească acestuia despăgubiri morale în valoare de 20.000 de euro. "Este aproape unanim acceptat că în astfel de situaţii, despăgubirile băneşti sub forma daunelor morale, sunt de natură să acopere într-o oarecare măsură prejudiciul moral suferit. Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa dar şi de acela cauzat prin neglijenţa sau imprudenţa sa. Prin urmare acordarea de daune morale se impune cu atât mai mult cu cât faptele inculpaţilor au fost intentionate", se arată în sentinţa magistratului.

Sentinţa Judecătoriei nu este, însă, definitivă. Ea a şi fost atacată, deja, cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
are dreptate''kiko''!!
da asa ii da daca esti badigard....nu sar la bataie....dai ca prostu...arati cat de tare esti cu 10 pe spate...da singur esti pui de cinez.....nu asa se face...eu am lucrat ca bodygard....dar acolo nu aveam voie sa agresez ,sau sa lovesc pe individ ,al conduceam afara si lare vedere ...a2 oara nu mai avea ce cauta an locul ala ....asa se face ...nu ca la noi sarit 10 pe unu asatai adevaru...si cunosc pe toti an oras care sunt ''''Bodyguarzi '''''NU ASA SE FACE si ce cauta un Bodyguard la recuperare sau an lumea interlopa...camatarie amenintare si restul cu ce se ocupa Bodyguarzi din oradea adica Bodyguarzi ...de la liberty
Postat 24 Noiembrie 2013, 15:08 de TOM KETT
frustrare
frustrat?? de unde imi scrii oare? din sardenia? sau din napoli?
Postat 24 Noiembrie 2013, 10:39 de kiko
veziti de treaba ta!!!
Veziti de treaba ta bai frustratule!!!!
Postat 23 Noiembrie 2013, 23:14 de anonima
ura
hai sa fim seriosi...despre ce vb aici?stim f bn ca nu asta e datoria celor de la paza sa sparga capul la oameni.nu e vb de invidie ci pur si simplu omul e un figurant prost care a vrut sa se afirme dar a dat gres.
Postat 23 Noiembrie 2013, 22:23 de kiko
Nu pot sa cred atâta ura...
Nu pot sa cred atata ura,rautate si invidie in acest oras. Niste invidiosi care fac comentarii doar ca nu au ce face cu timpul lor. Nimeni nu a vrut sa faca pe smecherul ci sa isi faca datoria. Din surse bine informate,va aduc la cunostinta celor ce fac comentarii aiurea ca de la acei indivizi din discoteca a inceput totul,dupa ce l-au lovit pe un baiat cu capul in fata si iau spart nasul,moment in care au aparut agentii de paza,moment in care au sarit si la agentii de paza sa se bata. LASATI COMENTARIILE DACA NU STITI DESPRE CE E VORBA!!
Postat 23 Noiembrie 2013, 22:13 de anonima
f bine
in sfarsit se mai duce la racoare un nenorocit care a vrut sa faca pe smecherul
Postat 23 Noiembrie 2013, 18:28 de kiko
George
Bodyguarzi sunt angajati pt pastrarea ordinii in locauri,nu sa nenoroceasca lumea...felicitari domnule judecator....sper din tot sufletul ca mai sus la forumurile superioare sa judece tot judecatori DREPTI!nu ma bucur de raul altora,dar prea si-au luat-o in ,,CAP"toate firmele ,,security"nu mai poti merge in club ca ei te provoaca....in loc sa isi vada de treaba lor ..pt 700-1000...roni salar pe luna..isi incoarda naposimul ,si isi fac probleme...au cam avut spate...acum sper sa li sa taie cheful de batai...sa fie invatatura si pt restul...
Postat 23 Noiembrie 2013, 02:00 de Marku
fantastic
BRAVOOOO DL JUDECATOR.... BADIGARZII SE BAT 10 PE UNU....MATINCAS PE MULTI A BATUT...SI TAXE DE PROTECTIE SI CAMATARIE SE STIE....... TOT ORASAU....da omeni de ce nu scrieti..... care a patit cu libertiii....da vedeti ca are om la curtea de apel...si va rezolva cu suspendare
Postat 22 Noiembrie 2013, 20:37 de TOM KETT
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON