Peste 150 de elevi din Bihor și alte șapte județe au participat, joi, la un concurs regional de baschet „special olympics”, adică dedicat persoanelor cu dizabilități, ajuns la a XIV-a ediție.
Competiția face parte dintr-un proiect al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, „Câștigă-ți un prieten special”, coordonat de profesorii Teodora Pantazi și Adrian Omuț, și în cadrul căruia a avut loc, în mai, și un concurs de fotbal.
„Scopul proiectului este dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice, şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România”, a transmis unitatea de învățământ.
Joi, concursul s-a desfășurat la Arena Antonio Alexe, unde au ajuns 152 de elevi și 50 de profesori, reprezentând școli și asociații din Oradea, Popești, Salonta, Marghita, Sântandrei, Oșorhei, Alba Iulia, Zalău, Șimleu Silvaniei, Hunedoara, Arad, Satu Mare, Timișoara, Târgu Mureș și Reghin.
După ce delegațiile de sportivi au defilat în arenă, au depus jurământul „special olympics”, iar majoretele anume pregătite au avut un moment de dans. Apoi, baschetbaliștii speciali au parcurs două probe: aruncarea la coș din poziția de trei puncte și dribling.
După un meci demonstrativ, în care toți sportivii au dat tot ce au avut mai bun, a avut loc festivitatea de premiere, unde atmosfera a fost animată de echipa de dans a școlii gazdă și faimosul Leone, mascota echipei de baschet CSM Oradea.
Toți elevii au fost premiați, pentru că în competițiile „special olympics”, deviza este că fiecare sportiv este câștigător. Ei au primit diplome, medalii și mici surprize dulci, asigurate de sponsori generoși.
Competițiile dedicate copiilor și tinerilor cu dizabilități mai au un motto, „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”, tocmai pentru că nu stimulează competivitatea, ca în sporturile de performanță, ci îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, prin antrenamentele pe care le fac. De asemenea, sportul le oferă acestor persoane o alternativă socială de petrecere a timpului liber și le ajută să-și crească stima de sine și încrederea în forțele proprii.
„Atmosfera de sărbătoare creată la Oradea, buna dispoziție, bucuria copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale participanți, legăturile de colaborare dezvoltate de cadrele didactice și antrenorii care pregătesc acești elevi se constituie în motivația de a continua și crește an de an aceste competiții”, a mai transmis CSEI nr. 1 Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.