URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2021, 15:57

Concurs între mașină, autobuz, tramvai și bicicletă în Oradea. Cel mai rapid e mersul pe două roți (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bicicleta este un mijloc de transport mai rapid decât maşina, autobuzul sau tramvaiul. A dovedit-o competiţia de luni, când cele patru mijloace de transport s-au întrecut pe un traseu care a început în zona staţiei de tramvai de la Bulevardul Dacia, lângă restaurantul Ziga Zaga, până la Parcul 1 Decembrie, la staţia de lângă Piaţa Emanuil Gojdu.

Biciclist OTL

Concursul a fost organizat de OTL, în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene, un eveniment organizat în mod tradiţional în Uniunea Europeană, care promovează mijloacele de transport nepoluante.

"Acest eveniment este organizat încă din 2016, cu excepţia anului trecut. Până acum, în doi ani a câştigat tramvaiul, iar în alţi doi ani bicicleta", le-a spus jurnaliştilor prezenţi la start, directorul economic al OTL, Romeo Nica (dreapta), care de altfel a şi intrat în competiţie conducând o maşină.

Şi mijlocul de transport pe două roţi a fost condus de un angajat OTL, Cristian Dăscălescu, şofer de autobuz, care merge adesea cu bicicleta la muncă, dar şi prin oraş.

"Doar când plouă aleg să circul cu maşina sau cu un mijloc de transport în comun, în rest, pedalez. Cred că în Oradea e nevoie de mai multe piste de biciclete şi e nevoie ca acestea să fie separate de traficul de maşini, pentru că mulţi nu vor să circule pe ele fiindu-le frică să pedaleze printre maşini", a spus Dăscălescu (stânga).

La ora 12, biciclistul, maşina, autobuzul 17 şi tramvaiul 1R (care circulă prin Bulevardul Decebal) au pornit pe traseu, fiind urmaţi după câteva minute de tramvaiul 1N (care circulă pe la Gara Mare).

10 minute pe 2 roţi 

Primul care a ajuns în Piaţa Emanuil Gojdu a fost biciclistul, care a făcut 10 minute prin oraş.

"Am venit pe malul Crişului, pe lângă Podul cu nuiele. Am făcut 5 kilometri. Recunosc că mi-a fost frică de autobuz, pentru că are mai puţine staţii şi e destul de rapid. Dar uite că am ajuns primul, folosind un mijloc de transport nepoluant şi mai prielnic pentru sănătate", a spus Cristian Dăscălescu.

Pe locul 2 s-a clasat autobuzul, care a parcurs traseul în 11 minute, iar apoi autoturismul condus de directorul economic Romeo Nica, care a condus până în Piaţa Emanuil Gojdu 13 minute.

Cele mai lente au fost tramvaiele. 1R a ajuns în 20 de minute, în timp ce 1N, a ajuns în 34 de minute. "Din păcate 1N a staţionat 8 minute pe strada Primăriei, pentru că o maşină a parcat în gabaritul liniei de tramvai. Aceasta este o problemă frecventă în acea zonă care încetineşte mersul tramvaielor", a spus Renata Oros (foto), controlor al OTL, care a cronometrat mersul tramvaiului. 

"Circulaţi cu bicicleta"

La finish a fost prezent şi directorul OTL, Viorel Pop, care a explicat că principala problemă a lentorii mijloacelor de transport comun în oraş este neprioritizarea lor.

"Concluziile sunt: circulaţi cât mai mult cu bicicleta, dar folosiţi şi mijloacele de transport în comun în Oradea pentru a uşura traficul în oraş. Deşi autobuzul a ieşit pe locul 2, iar tramvaiul abia pe 4, sperăm ca acest lucru să se schimbe odată cu modificările care se vor face în cartierul Nufărul, cât şi pe Bulevardul Magheru. Anii trecuţi a câştigat tramvaiul deoarece am organizat competiţia pe o porţiune unde transportul public e prioritizat, mă refer la cartierul Nufărul până la Parcul 1 Decembrie, iar acum s-a desfăşurat într-o zonă unde autobuzele şi tramvaiele nu sunt prioritizate", a declarat directorul.

Evenimentele din cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene vor continua până miercuri. Marţi, între orele 16 şi 19, copiii cu vârste între 8 şi 12 ani vor putea participa, cu bicicletele propii, la un concurs pe două roţi şi instructaj rutier, care va avea loc în Parcul Brătianu.

"La festivitatea de premiere este invitată campioana naţională XC Eliminator şi vice-campioană la Cross Country XCO Bereczki Eszter", a transmis Agenţia pentru Protecţia Mediului, unul dintre organizatori.

Agenda se încheie cu o acţiune de igienizare, pe Crişul Repede. Pe 22 septembrie, între orele 10 şi 14, voluntarii vor curăţa malurile râului, între Podul Carol 1 şi Podul Decebal, cu bărcile deţinute de Apele Române.

Săptămâna Europeană a Mobilităţi este organizată în parteneriat de Primăria Oradea, OTL, APM, ABA Crişuri şi Asociaţia ProBikers.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alex bacsi...
Tu si Villon cu ale lui zapezi de altadat...ma rog, cu gerurile de altadat... :-))) Pari blocat in trecut..tic tac, tic tac...evadeaza dom'le!
Postat 20 Septembrie 2021, 19:04 de Ioan75
minunat !
Succes la pedalat! va voi face cu mana din masina mea pe la -15 -20 de grade la iarna! (chiar daca voi sta mai mult timp in ambuteiaj, voi sta la caldurica!)
Postat 20 Septembrie 2021, 16:41 de BH22LEX
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON