URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2014, 20:11

Concluzii după 6 luni de controale ale Direcţiei de Sănătate Publică: Suntem un judeţ de nespălaţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sanepidul sau, cum se numeşte oficial, Serviciul de Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP Bihor, a făcut publică joi sinteza informaţiilor detaliate privind activităţile de control a condiţiilor igienico-sanitare desfăşurate în primul semestru al anului în curs. Concluziile sunt penibile: bihorenii au acute dureri în cot când vine vorba despre igiena proprie, a produselor pe care le manipulează sau a spaţiilor în care lucrează.

În primele şase luni ale anului, DSP a derulat 14 acţiuni de control tematic şi curent în mai multe domenii de activitate, aproape niciunul nefăcând excepţie de la regula nerespectării regulilor.

În ce priveşte, de pildă, cele 112 controale efectuate la producătorii, distribuitorii şi utilizatorii de apă potabilă, inspectorii DSP au emis 14 avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 8.800 lei pentru "neefectuarea controlului medical periodic al angajaţilor", "neasigurarea monitorizării calităţii apei", "existenţa unor zone de protecţie sanitară a surselor sanitare neigienizate", "personalul de exploatare nu a urmat cursul pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În alimentaţia publică au fost derulate 419 controale la unităţi de producţie, importatori, distribuitori şi comercianţi, aplicându-se 59 de avertismente şi 27 de amenzi în valoare totală de 44.500 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei curente", "neefectuarea dezinsecţiei şi deratizării cu periodicitatea stabilită de lege", "nerespectarea prescripţiilor sanitare", dar şi pentru că "o parte din angajaţi nu au urmat curs pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În hotelurile, pensiunile, piscinele şi ştrandurile din Bihor inspectorii Sanepidului au făcut 39 de controale, dând două avertismente pentru starea pestilenţială a WC-urilor, adică "curăţenie neîntreţinută în grupurile sanitare".

Îngrijorător e că igiena nu este la ea acasă nici în unităţile de învăţământ, unde în urma a 249 controale au fost emise 19 avertismente pentru "neasigurarea materialelor pentru igiena mâinilor la grupurile sanitare ale copiilor", "neasigurarea salubrităţii curţilor unităţilor de învăţământ" şi "păstrarea necorespunzătoare a produselor distribuite prin programul guvernamental Lapte-Corn".

La fel, inspectorii DSP au găsit mizerie şi în spitale, unde au făcut 35 de controale, aplicând cinci avertismente şi patru amenzi în valoare totală de 2.000 lei pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente în spaţiile de spitalizare" şi "lipsa materialelor pentru igiena mâinilor".

De lipsa igienei suferă însă şi cabinetele şi clinicile private din Bihor, unde Sanepidul a făcut 200 de controale, în urma cărora au dat 11 avertismente şi 12 amenzi în valoare totală de 6.800 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente" ori "nerespectarea planului de gestionare a deşeurilor medicale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
curat murdar
Cris Adrian, daca tu nu te speli nu crede ca ceilalti nu o fac, dupa titlul "senzational" credeam ca vii cu ceva statistici legate de consumul de apa calda si rece, sa vedem cum stam fata de altii, dar asa ai reusit sa ne bagi pe toti in aceeasi "cada" cu tine, ...curat murdar
Postat 13 Iulie 2014, 09:12 de dan
@io rromulanul
COMENTARILE POSTATE DE IO ROMULANUL REFLECTA GRADUL DE EDUCATIE SI CULTURA DE GRAJD UNDE A FOST CRESCUT ACEST PARAZIT SI ESTE VALABIL SI PT. LL CARE ESTE UN SIMPLU PARVENIT
Postat 11 Iulie 2014, 21:20 de ROMANUL
@pulimea hună
Băi, cum apare căte un titlu retard ca cel de faţă, cum pulimea de bozgori începe să înjure Bucureştiul. Alooo!?! Asimilaţilor, era vorba de judeţul Bihor şi mai precis partea de nord a lui, ceea ce admiratorii oligofreni ai lui horti mikloş numesc Pârţium...Hai sictir cu poligonul ăla de tragere depre care aveţi impresia că e ţară.... Nu e ţară băi nenorociţilor, e o parcare de corturi cu un bordel mare în mijloc
Postat 11 Iulie 2014, 08:57 de Lagzi Lajcsi
ziaristi de Bihor
HOPA...FAINA RECLAMA VA FACETI...ADICA ..VOI BIHORENII...SUNTETI NESPALATI....ASTA DA ARTICOL....VOI DE VOI ZICETI ASA...FELICITARI ZIARISTILOR....ALDE, GAL, CRIS , CURPAS, GHILEA...si mai sunt si pe la Crisana .....aia...dotore de istorie....ok....V-ATI CAM DAT CU FIRMA-N CAP....SI VOI SUNTETI TOT BIHORENI...NU?
Postat 11 Iulie 2014, 08:19 de marian
io
@buda si pesta Vorbesti despre gura ta?
Postat 11 Iulie 2014, 06:32 de io
sa verifice
SA VERIFICE CP2 DIN CURTEA DGASPC SA VADA CE CONDITII ARE ACEST SAMUIL MITRA CARE LEA DAT SPAGA SA SCAPE LA CONTROLUL DIN OCTOMBRIE 2013 DOAR SE FURA ACOLO BANUL PUBLIC
Postat 11 Iulie 2014, 06:18 de remus
pute ca o buda comunala
am fost la vecini in debretin la o piata si era o duhoare de nu puteai sa respiri. nici in buda nu e mai bine ! la fel e si acolo !
Postat 11 Iulie 2014, 02:55 de @buda si pesta
Cam târzie constatare !?!
Ceea ce evită raportul DSP să releve e faptul că această scădere a standardelor igienico-sanitare s-a produs mai ales după 2008, odată cu "liberalizarea" ce a urmat alegerilor locale !?!
Postat 10 Iulie 2014, 23:41 de Car®p III
.
bine ca sunt mai spalati bucurestenii, cand tot Bucurestiul pute pe o raza de zeci de km...
Postat 10 Iulie 2014, 22:59 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON