URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 19:05

Concert la Filarmonica Oradea, la 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica Oradea marchează, joi, de la ora 19, împlinirea a 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski, cu un concert cu lucrări din creația compozitorului rus: Concert pentru vioară în Re major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în si minor, op. 74, Patetica. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Pădurariu, iar violonista Irmina Trynkos va fi solista serii.

Piotr Ilici Ceaikovski a lăsat în urma sa o moștenire muzicală impresionantă și de o valoare inestimabilă, el reprezentând și astăzi cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii pe care a avut-o Rusia vreodată. A scris câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de balet, care se cântă permanent pe toate scenele din lume, cum ar fi „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de Nuci”. Pe lângă aceasta, câteva dintre lucrările semnificative din creația sa sunt: Uvertura 1812, Concertul pentru pian nr. 1, Concertul pentru vioară, Uvertura „Romeo și Julieta”, opera „Evgheni Oneghin”, precum și simfoniile sale.

Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 este singurul concert dedicat viorii din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski. L-a scris în anul 1878 și a devenit cunoscut ca unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară scrise vreodată.

Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74 este cunoscută și drept „Patetica” și este ultima simfonie scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski, care s-a aflat și la pupitru la premiera care a avut loc la Sankt-Petersburg, în 28 octombrie 1893, cu 9 zile înainte de moartea sa.

Mircea Pădurariu a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a urmat Universitatea Națională de Muzică din București și a participat la numeroase masterclass-uri. A devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele titlurilor: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. Anul 2021 a fost unul marcant în cariera lui Mircea Pădurariu, obținând mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia.

Irmina Trynkos este o tânără violonistă de origine greco-poloneză, un mediator între lucrările de muzică clasică și contemporană și publicul nou. A susținut concerte la Berliner Philharmonie, Slovak Philharmonic Cadogan Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Toronto Centre for Arts, Shanghai Concert Hall și Concertgebouw Amsterdam. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON