URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Noiembrie 2023, 19:05

Concert la Filarmonica Oradea, la 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica Oradea marchează, joi, de la ora 19, împlinirea a 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski, cu un concert cu lucrări din creația compozitorului rus: Concert pentru vioară în Re major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în si minor, op. 74, Patetica. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Pădurariu, iar violonista Irmina Trynkos va fi solista serii.

Piotr Ilici Ceaikovski a lăsat în urma sa o moștenire muzicală impresionantă și de o valoare inestimabilă, el reprezentând și astăzi cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii pe care a avut-o Rusia vreodată. A scris câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de balet, care se cântă permanent pe toate scenele din lume, cum ar fi „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de Nuci”. Pe lângă aceasta, câteva dintre lucrările semnificative din creația sa sunt: Uvertura 1812, Concertul pentru pian nr. 1, Concertul pentru vioară, Uvertura „Romeo și Julieta”, opera „Evgheni Oneghin”, precum și simfoniile sale.

Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 este singurul concert dedicat viorii din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski. L-a scris în anul 1878 și a devenit cunoscut ca unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară scrise vreodată.

Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74 este cunoscută și drept „Patetica” și este ultima simfonie scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski, care s-a aflat și la pupitru la premiera care a avut loc la Sankt-Petersburg, în 28 octombrie 1893, cu 9 zile înainte de moartea sa.

Mircea Pădurariu a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a urmat Universitatea Națională de Muzică din București și a participat la numeroase masterclass-uri. A devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele titlurilor: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. Anul 2021 a fost unul marcant în cariera lui Mircea Pădurariu, obținând mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia.

Irmina Trynkos este o tânără violonistă de origine greco-poloneză, un mediator între lucrările de muzică clasică și contemporană și publicul nou. A susținut concerte la Berliner Philharmonie, Slovak Philharmonic Cadogan Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Toronto Centre for Arts, Shanghai Concert Hall și Concertgebouw Amsterdam. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON