URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
06 Noiembrie 2023, 19:05

Concert la Filarmonica Oradea, la 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica Oradea marchează, joi, de la ora 19, împlinirea a 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski, cu un concert cu lucrări din creația compozitorului rus: Concert pentru vioară în Re major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în si minor, op. 74, Patetica. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Pădurariu, iar violonista Irmina Trynkos va fi solista serii.

Piotr Ilici Ceaikovski a lăsat în urma sa o moștenire muzicală impresionantă și de o valoare inestimabilă, el reprezentând și astăzi cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii pe care a avut-o Rusia vreodată. A scris câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de balet, care se cântă permanent pe toate scenele din lume, cum ar fi „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de Nuci”. Pe lângă aceasta, câteva dintre lucrările semnificative din creația sa sunt: Uvertura 1812, Concertul pentru pian nr. 1, Concertul pentru vioară, Uvertura „Romeo și Julieta”, opera „Evgheni Oneghin”, precum și simfoniile sale.

Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 este singurul concert dedicat viorii din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski. L-a scris în anul 1878 și a devenit cunoscut ca unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară scrise vreodată.

Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74 este cunoscută și drept „Patetica” și este ultima simfonie scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski, care s-a aflat și la pupitru la premiera care a avut loc la Sankt-Petersburg, în 28 octombrie 1893, cu 9 zile înainte de moartea sa.

Mircea Pădurariu a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a urmat Universitatea Națională de Muzică din București și a participat la numeroase masterclass-uri. A devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele titlurilor: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. Anul 2021 a fost unul marcant în cariera lui Mircea Pădurariu, obținând mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia.

Irmina Trynkos este o tânără violonistă de origine greco-poloneză, un mediator între lucrările de muzică clasică și contemporană și publicul nou. A susținut concerte la Berliner Philharmonie, Slovak Philharmonic Cadogan Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Toronto Centre for Arts, Shanghai Concert Hall și Concertgebouw Amsterdam. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON