URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 12:26

Concediaţi în Focşani, angajaţi în Oradea: Compania Valtryp primeşte muncitori sri-lankezi daţi afară în Vrancea după ce unii au avut Covid (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în plină pandemie a donat viziere personalului medical din Oradea şi poliţiştilor din Bihor, dar şi tablete pentru elevii din comuna Dobreşti, compania orădeană Valtryp ajută şi un grup de muncitori din Sri Lanka rămaşi fără locuri de muncă după ce au fost concediaţi de fostul angajator din Focşani. 23 de sri-lankezi vor munci la firma din Oradea, unde vor avea asigurată inclusiv cazarea de către noul angajator.

Apreciaţi pentru hărnicie

Întreaga presă din România a scris în cursul lunii mai despre povestea a peste 140 de muncitori din Sri Lanka angajaţi la o fabrică de confecţii din municipiul Focşani (judeţul Vrancea) şi rămaşi fără locuri de muncă după ce o parte din ei au fost diagnosticaţi în aprilie cu coronavirus, însuşi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, implicându-se în rezolvarea situaţiei lor prin găsirea unor alte joburi, la alte firme din ţară, sau sprijinirea repatrierii celor care doreau acest lucru.

O parte din sri-lankezi, cu toții sănătoși, vor avea de luna aceasta noi locuri de muncă la compania Valtryp din Oradea, deţinută de Valeriu Trip, fondată în 1994 şi devenită unul dintre cei mai importanţi furnizori de volane pentru producători auto de prestigiu din întreaga lume, de la Mercedes, Porsche, Jaguar şi Audi până la Lancia, Volvo, Toyota şi alţii.

"Crucea Roşie din Vrancea a luat legătura cu noi şi am fost întrebaţi dacă avem nevoie de aceşti muncitori. Iniţial era vorba despre 8 persoane, dar am hotărât să-i angajez pe toţi 23, după ce 17 dintre ei au dat o probă de lucru aici, la Oradea, şi m-am convins că sunt dornici de muncă", a declarat Valeriu Trip BIHOREANULUI.

"O persoană generoasă"

În fabrica de confecţii din Focşani lucrau, până în luna mai a acestui an, 144 muncitori din Sri Lanka, toţi cu forme legale, dar la un moment dat 21 dintre ei au fost depistaţi cu coronavirus. "O parte, cei infectaţi şi contacţii lor, au ajuns în spital, altă parte au fost izolaţi şi în carantină, după care unii au fost concediaţi, iar alţii au demisionat de teamă", a explicat Rodica Davidean, directorul filialei Vrancea a societăţii de Cruce Roşie.

Aceasta spune că Serviciul Imigrări din Vrancea a solicitat sprijin Crucii Roşii pentru rezolvarea situaţiei sri-lankezilor, iar organizaţia a contactat compania orădeană Valtryp după ce a aflat că era în căutare de angajaţi.

"Domnul Trip s-a dovedit o persoană generoasă, la mijlocul acestei luni le-a plătit drumul la Oradea, cazarea şi masa, celor care au fost de acord să dea acolo o probă de lucru, şi le-a dat şi bani de buzunar ca să poată reveni la Focşani, unde să stea până când firma din Oradea le amenajează spaţii de locuit, iar Serviciul de Imigrări din Bihor le va elibera avize de muncă", a mai spus directoarea Crucii Roşii Vrancea.

În pregătiri

Proprietarul Valtryp afirmă că l-a impresionat dorinţa sri-lankezilor de a munci şi disponibilitatea lor de a învăţa. "Ei nu prea ştiu româneşte, decât câteva cuvinte, mai mult vorbesc în engleză, dar am văzut că au disponibilitate totală să înveţe şi limba, şi meserie. Toți sunt sănătoși, au fost testați pentru Covid și sunt negativi", spune Valeriu Trip.

În urma hotărârii de angajare a celor 23 muncitori, la Valtryp au şi început deja lucrări de amanajare a unor spaţii de cazare destinate acestora, cu tot mobilierul necesar, inclusiv cu bucătării şi, bineînţeles, cu grupuri sanitare. "Cred că în 10-15 zile vor fi gata, până atunci sper să fie finalizate şi avizele de muncă de la Imigrări. Oamenii vor fi operatori de producţie, iar şcolarizarea şi formarea lor profesională vor fi asigurate tot de noi", a precizat Valeriu Trip.

Compania Valtryp şi-a mai oferit sprijinul în timpul pandemiei şi comunităţii din Bihor, donând 400 de viziere pentru personalul medical din Oradea şi pentru Inspectoratul Judeţean de Poliţie, precum şi tablete pentru 20 de elevi ai şcolii din comuna Dobreşti care nu aveau asemenea dispozitive necesare învăţământului la distanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON