URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2020, 17:52

Compromis în Lugaşu de Jos: Pentru ca toate partidele să aibă loc în secţie, au ieşit în stradă persoanele care măsoară temperatura şi oferă dezinfectanţi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalurile electorale din Lugaşu de Jos par că s-au atenuat, după cel izbucnit în secţia de vot din centrul de comună, unde primarul UDMR în funcţie, Sorban Levente, totodată candidat pentru un nou mandat, a stat ore în şir în secţie, profitând de faptul că este al 15-lea om şi, astfel, niciun oponent politic nu mai poate observa alegătorii.

"A stat, dar n-a intervenit"

Conform legislaţiei în vigoare, candidaţii partidelor politice pot observa procesul electoral din secţiile de vot, dar în acest an, din cauza măsurilor pentru prevenirea Covid-19, numărul maxim de persoane care "staţionează" într-o secţie este de 15. În secţia cu pricina, sunt 14 membri, aşa că Sorban a profitat că este al 15-lea şi n-a mai plecat, împiedicându-şi adversarii să profite de un drept al lor.

"A stat aici cinci-şase ore, le-a zis la oameni cum să voteze, a intrat cu ei în cabinele de vot. Când am venit eu, nu m-au lăsat să intru, că-s deja 15", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Ile, un candidat PNL la Consiliul Local al comunei.

Preşedinta secţiei, Loredan Berzovan, a respins însă acuzaţia că primarul ar fi intrat în vreo cabină de vot, cu alegătorii. "Nici vorbă, a stat pe scaun. Au fost însoţiţi în cabina de vot de personal auxiliar sau de rude persoanele cu deficienţe de vedere", a declarat Berzovan pentru BIHOREANUL.

Sorban LeventePe rând sau simultan?

Situaţia conflictuală l-a determinat pe şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, să descindă în comună. Acesta a ajuns aici în jurul orei 13 şi a ajuns la un consens cu preşedinta secţiei. "Am decis să facem un program de câte 30 de minute pentru fiecare partid politic care are candidaţi, în ordinea lor de pe buletinul de vot", a declarat Berzovan pentru BIHOREANUL. Astfel, de la ora 14 la 14.30 avea drept să stea în secţie un candidat UDMR, în următoarele 30 de minute unul de la Pro România, apoi de la ALDE şi PNL.

Program LugaşNici această soluţie n-a fost însă pe placul politicienilor. PNL şi UDMR au sesizat Biroul Electoral din comună, pe motiv că toţi candidaţii trebuie să aibă dreptul să fie simultan în secţie, dacă doresc, şi Biroul a emis o hotărâre prin care stabileşte că cei trei reprezentanţi ai secţiei de votare responsabili cu măsurarea temperaturii şi pulverizarea de dezinfectanţi pe mâinile electorilor la intrarea, respectiv ieşirea din secţie, nu vor mai sta în interior, ci în exteriorul clădirii. Astfel, în secţie rămân 11 reprezentanţi şi au loc să stea simultan 4 politicieni, câte unul de la fiecare partid.

Biro şi Szabo, în ajutor

Hotărârea a fost adusă la cunoştinţa preşedintei secţiei de votare chiar de un lider al UDMR Bihor: parlamentarul Biro Rozalia, venită în comună alături de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn.

"Dorim ca legea să se respecte şi candidaţii de la fiecare partid să aibă neîngrădit dreptul de a sta în secţie. Aşa că personalul auxiliar, adică cel care măsoară temperatura şi oferă dezinfectanţii, va sta în afara încăperii", a declarat Biro, pentru BIHOREANUL.

Liberalul Ile nu s-a declarat mulţumit, pentru că decizia Biroului Electoral impune şi o cerere din partea candidaţior care vor să stea continuu în secţie. "Le-aţi sucit, le-aţi învârtit, ne-aţi alungat de-aici, ne chemaţi iar. O să mă consult cu colegii", a spus Ile.

Aglomeraţie în jurul secţiei

În jurul secţiei de vot din Lugaşu de Jos atmosfera a fost, duminică după amiază, agitată. Mulţi săteni, majoritatea de etnie romă, stăteau la discuţii în apropiere, parcă anume puşi pentru a supraveghea cine vine sau nu la vot. De altfel, aşa cum BIHOREANUL a arătat, un consilier judeţean UDMR a fost filmat, duminică dimineaţă, când căra la vot ţigani din comună.

Tocmai pentru a preveni scandalurile, în faţa secţiei sunt prezenţi şi patru jandarmi, care la rândul lor stau în faţa secţiei şi îi observă pe alegători. "La noi, aici, tot timpul sunt efective mărite de jandarmi, pentru că au mai fost probleme", a explicat preşedinta Berzovan. De regulă, la fiecare secţie de vot este prezent un singur jandarm.

Pe de altă parte, la secţia din Urvind, aceeaşi comună, atmosfera era mult mai liniştită, duminică, în jurul orei 15, când BIHOREANUL a ajuns acolo. Candidatul PNL stătea în interior fără probleme, în faţa secţiei era un singur jandarm şi câţiva săteni care s-au întâlnit, înainte de vot.

Vezi mai jos care a fost atmosfera!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON