URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2016, 13:58

Comisia Naţională de Prognoză: În 2016, Bihorul rămâne codaş la salarii

Comisia Naţională de Prognoză: În 2016, Bihorul rămâne codaş la salarii foto: jurnaluldeilfov.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că, şi în acest an, Bihorul rămâne codaş la salarii. În 2016, judeţul se va situa pe locul al cincilea de la coadă în topul salariilor din România, cu un câştig mediu net lunar de 1.490 lei.

Potrivit statisticilor citate de gandul.info, cei mai puţini bani vor primi, la fel ca anii trecuţi, locuitorii din Harghita, cu un câştig mediu net lunar de 1.317 lei. Topul 5 cel mai mici câştiguri este completat anul acesta de Covasna (1.398 de lei), Neamţ (1.456 de lei), Bistriţa-Năsăud (1.472 de lei), şi Bihor.

Având un număr estimat de 158.600 salariaţi, reprezentând 57,7% din populaţia activă (274.800), judeţul nostru va avea un câştig mediu net de 1.490 lei.

Cifrele sunt totuşi optimiste, ţinând cont că, anul trecut, la fel ca în 2014, Bihorul ocupa locul al doilea, după Harghita, în clasamentul salariilor mici, cu un salariu mediu de 1.202 lei.

Ziarul Financiar precizează şi că cele mai mari salarii în 2016 vor fi în Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Salariul mediu al angajaţilor din Capitală va ajunge în 2016 la valoarea de 2.813 lei net pe lună, cu 65% peste media înregistrată la nivel naţional şi în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în Bucureşti în 2015.

După municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov (unde salariul trece de 2.300 de lei net), cele mai mari salarii vor fi obţinute în 2016 de către angajaţii din Cluj, unde salariul mediu va ajunge la 2.166 de lei net (cu 7,8% mai mult faţă de nivelul din 2015), din Timiş - unde salariul mediu net va ajunge la 2.136 de lei pe lună (cu 7,5% mai mult faţă de 2015) şi din Argeş, unde media salarială va fi de 2.050 de lei net (cu 7,3% peste nivelul din 2015).

În toate celelalte judeţe câştigurile mediii nete lunare sunt sub 2.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CNP pe baza carora se facu si bugetul cu crestere economica de 4% pt 2016, maxim de optimista, si deficit in limite, la doar 2,99%, ca doar in speranta ca o sa fie un an maxim de optimist ne si incadram in limite.
doar ca estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, care au pus bihorul pe penultimul loc, la coada pt 2015 s-au dovedit gresite, judetul defapt fiind abia imediat dupa mijlocul clasamenului, cu inca peste zece judete in urma lui. cum atunci sa ii credem cand ei zic ca or sa creasca salariile mai repede ca si-n alte judete si recuperam, dar totusi o sa ajungem mai jos decat suntem acum?
Postat 04 Ianuarie 2016, 17:10 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON