URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Februarie 2016, 16:45

Comisia de Etică a Universităţii la raport: În 2015, din trei sesizări doar una a fost analizată

Anul 2015 a fost unul liniştit la Universitatea din Oradea, după cum arată raportul de activitate al Comisiei de Etică a instituţiei. Conform documentului postat pe site-ul Universităţii, anul trecut au ajuns la Comisie doar trei sesizări privind posibile abateri de la etica universitară. Din acestea, două nici n-au fost analizate.

"Într-unul dintre cazuri a fost declinată competenţa, fiind sesizate probleme mai degrabă de natură administrativă, care eventual ar putea face obiectul unei comisii disciplinare, iar în celălalt caz, la o săptămână după înregistrare, a fost retrasă sesizarea", se arată în raportul semnat de preşedintele Comisiei de Etică, Nicu Cornel Sabău.

Singurul caz analizat a fost o reclamaţie făcută la adresa conferenţiarului Theodore Coresi de la Facultatea de Arte, care, aşa cum BIHOREANUL a relatat, într-o şedinţă de departament, a jignit-o pe colega sa Oana Lianu, făcând-o "ţigancă împuţită".

"Pe baza datelor, informaţiilor colectate, probelor ce i-au fost puse la dispoziţie şi a audierilor, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea constată că au fost înregistrate abateri la de normele de etică şi deontologie universitară, abateri săvârşite de dl. Coresi Theodore", se arată în raport. Cum însă Coresi n-a avut antecedente, a fost doar atenţionat de Comisia de Etică.

În raport, Sabău mai precizează că întreaga comisie s-a preocupat şi de prevenirea abaterilor de la conduita în cercetarea ştiinţifică, iar pe site-ul propriu se poate folosi gratuit un soft anti-plagiat.

În final, la concluzii, Comisia de Etică arată că numărul de cazuri supuse analizei ei a scăzut în ultimii ani de la şase în 2012 la două în 2013 şi câte unul în 2014 şi 2015. "Dacă se are în vedere evoluţia numărului de cazuri analizate, faptul că în acest an nu au fost probate cazuri de plagiat, se poate concluziona că în acest an conduita în cercetarea ştiinţifică a fost respectată de cadrele didactice şi studenţii universităţii noastre", mai arată Comisia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce comisie????
La cati profesori lipsesc de la ore zi de zi, Comisia de etica ar trebuie sa lucreze pe banda rulanta. Vezi Mediu, Arte, etc...sau ar trebyui date si nume ca sa se sesizeze cineva???
Postat 29 Februarie 2016, 19:10 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON