URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2021, 08:03

Comandă pentru Ceauşescu: Povestea unei croitorese din Oradea care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului (FOTO)

Comandă pentru Ceauşescu: Povestea unei croitorese din Oradea care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului (FOTO) LA COTROCENI. Destinate iniţial Casei Poporului, câteva dintre scaunele şi fotoliile cu tapiserii brodate la Oradea, inclusiv de Lucia Erdei (foto), pot fi văzute acum în Salonul Florilor din Muzeul Naţional Cotroceni, o încăpere impozantă cu canapele din lemn sculptat şi aurit şi un pian pictat (Sursa foto Muzeu Cotroceni: Hailaplimbare.ro)
Comandă pentru Ceauşescu: Povestea unei croitorese din Oradea care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului (FOTO) (Sursa foto: Hailaplimbare.ro)
Comandă pentru Ceauşescu: Povestea unei croitorese din Oradea care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului (FOTO) (Sursa foto: Hailaplimbare.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Broderia seamănă puţin cu muzica. Şi aici trebuie să ştii «notele», adică metodele de croială", îşi descrie Lucia Erdei pasiunea.

La cei 65 de ani, e mândră că nu şi-a pierdut dibăcia care a făcut-o remarcată între croitoresele de la Arta Crişana atunci când au primit o sarcină importantă: realizarea broderiei pentru scaune şi fotolii din Casa Poporului, devenită după 1990 Palatul Parlamentului. BIHOREANUL vă povesteşte cum a primit o cooperativă din Oradea o astfel de misiune.

Din pruncie

Lucia Erdei şi-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual în copilărie, ajutându-şi mama, funcţionară la Viitorul (actualul Plastor), să coasă goblenuri, seara, acasă. În clasa a X-a, elevă la fostul liceu Industrial nr. 2, a optat pentru o şcoală profesională de croitorie. "Teoria o făceam în Oradea, dar la practică am fost în Sighetu Marmaţiei şi la Odorheiu Secuiesc câteva luni", povesteşte femeia.

Acolo a aprofundat, între altele, tehnica de a face un goblen. Îndeletnicire migăloasă, broderia se realizează prin coaserea cu două fire dintre cele şase ale firului mouline. Pânza pe care se brodează se întinde bine pe gherghef, aşa încât firele să fie drepte, şi toate punctele brodate trebuie să aibă aceeaşi înclinare. Reuşita depinde de executarea corectă a punctului oblic, care se coase cu atenţie, după o schiţă. La final, lucrarea se calcă pe dos cu o cârpă umedă, pe un suport moale.

Artista din Casa Venus

Întoarsă la finalul stagiului în oraşul natal, Lucia şi-a găsit repede de lucru, fiind angajată la o croitorie de pe strada Republicii, unde a învăţat să croiască pantaloni, costume şi rochii de mireasă.

Priceperea i-a fost remarcată şi de alte croitorii, iar după cinci ani i s-a propus să facă parte din echipa Casei de Modă Venus, o firmă înfloritoare, la acea vreme, în industria de confecţii.

Acolo Lucia şi-a descoperit o nouă pasiune: crearea coroniţelor pentru mirese şi a florilor din materiale textile. "Îmi plăcea aşa de mult încât îmi duceam de lucru şi acasă. Am făcut trandafiri, orhidee, albăstrele, orice puteam", îşi aminteşte ea.

Comandă de la Bucureşti

Deşi era plătită bine, cu timpul a început să meargă tot mai des amărâtă la serviciu. "Mă curtau multe saloane şi ateliere, iar eu ştiam că sunt talentată. De aceea nu înţelegeam de ce unele fete, începătoare şi nu foarte pricepute, primeau posturi peste mine. Mi-am dat seama că aveau pile, aşa că am decis să plec", spune Lucia. Aşa a ajuns în 1984, la 28 de ani, la Cooperativa meşteşugărească Arta Crişana, unde le învăţa pe croitoresele departamentului de creaţie să facă broderii florale.

După câteva luni, a primit o misiune importantă. O maistră în goblenuri din oraş, Maria Duma, câştigase la un concurs naţional şansa de a face broderii pentru 66 de scaune şi 24 de fotolii ce urmau să mobileze o sală din Casa Poporului. "Cum ea nu le putea face pe toate, a apelat la ajutorul mai multor angajate de la Arta Crişana, între care şi eu. Am lucrat acasă broderia pentru trei scaune şi două fotolii", zice Lucia.

Mâini de artistă

Broderiile trebuiau să aibă un aspect regal, aşa că au primit o schiţă amplă cu trandafiri şi flori de colţ înconjurate de frunze aurii, inspirată din stilul baroc, şi altele de detaliu, cu fiecare floare în parte (foto).

"Am folosit fire în 42 de culori din lână toarsă de călugăriţele de la Mănăstirea Tismana. Fiecare schiţă era plină de cifre care indicau culoarea firului ce trebuia cusut în fiecare loc. N-a fost deloc uşor, dar am terminat în câteva săptămâni", îşi aminteşte femeia.


(Câteva fotolii lucrate la Oradea, în Muzeul Național Cotroceni. Sursa foto: Hailaplimbare.ro)

Comanda i-a impresionat pe soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, astfel că de ziua Tovarăşei, pe 7 ianuarie 1985, Cooperativa a primit o nouă comandă, pentru o broderie cu flori de câmp. Fiind cea mai talentată, Lucia le-a creat, iar câteva croitorese au împletit din pănuşi de porumb o ghirlandă în formă de inimă.

De grija mamei

"Anii `80 au fost cei mai fericiţi din viaţa mea. După aceea, mama s-a îmbolnăvit şi a rămas ţintuită la pat. Eu eram singura care o putea îngriji, aşa că am renunţat la muncă şi am trăit din pensia ei şi din coroniţe de mirese, lucrate acasă", povesteşte orădeanca.

Totuşi, îşi dorea mult să revină, iar după 1989, odată cu instaurarea democraţiei şi a economiei private, era cu gândul doar la a-şi deschide un salon pe strada Independenţei. "Coseam în fiecare seară împreună cu mama, visând la asta...".

N-a fost să fie aşa. După moartea mamei, în 2013, nu a avut destul curaj să pornească afacerea, apoi a încercat în zadar să-şi mai găsească un job, angajatorii spunându-i că era prea în vârstă. S-a resemnat, iar acum Lucia îşi petrece timpul creând - doar pentru ea - goblenuri tot mai dificile, artă care se pierde încet, încet...


"GRANNY"
Viitoare profesoară

De câţiva ani, Lucia activează în programul Granny (Bunicuţa) pentru vârstnici al Asociaţiei Pro Christo et Ecclesia, care iniţial viza sprijinirea acestora cu alimente, dar de trei ani organizează şi seri de socializare, ateliere de lucru manual şi de gătit prăjituri.

"Avem 151 de vârstnici de care ne ocupăm în judeţ, iar circa 50, din Oradea, participă frecvent la întâlniri. În ultimele luni însă ne vedem mai rar din cauza pandemiei", explică Zsóka Kondor (foto dreapta), coordonatoarea proiectului.

Totuşi, la primăvară ONG-iştii îşi doresc organizarea unui curs nou, unde Lucia să susţină ore de broderie, pentru a transmite mai departe meşteşugul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON