URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2024, 14:08

Colocviu internațional despre tineri și biserică, la Oradea. Printre invitați, rectorul de la Babeș-Bolyai și un profesor din Canada

Colocviu internațional despre tineri și biserică, la Oradea. Printre invitați, rectorul de la Babeș-Bolyai și un profesor din Canada Foto: www.seminaroradea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colocviul internațional „Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți” va cuprinde prelegeri susținute de nume importante din viața academică, discuții pe grupuri, concertul „Andrei Tudor & Orchestra – De dragul tău!”, la Teatrul „Regina Maria”, sub egida Enjoy Music, și o masă rotundă cu mai mulți episcopi.

Evenimentul este organizat de Asociația Ziléos, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea și departamentul orădean al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și va avea loc în perioada 10-12 martie la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.

În cadrul Colocviului Internațional vor conferenția nume importante din viața academică universitară românească și internațională, care vor susține prelegeri dedicate problematicilor actuale ale tinerilor. Astfel, preotul conf. dr. habil. Alexandru Buzalic de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea va vorbi despre „Contextul antropologic al tinerilor, provocări”, profesorul teolog Gilles Routhier, de la Facultatea de Teologie a Universității Laval din Québec, Canada, despre „Însoțirea tinerilor în drumul lor”, și prof. univ. dr. Daniel David, de la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie și rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, va dezbate „Cum să ajutăm Biserica să participe la schimbările lumii și să fim interconectați cu tinerii?”.

Participanții vor avea numeroase discuții pe grupuri și individual cu invitații, desfășurate potrivit metodologiei Ziléos, vor participa la liturghie în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea și vor vizita Primăria Oradea. De asemenea, va avea loc o masă rotundă, moderată de pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la care sunt invitați mai mulți episcopi greco-catolici. La finalul conferinței, PS Virgil Bercea și Patrick François, fondator al Asociației internaționale Ziléos, vor trasa concluziile.

Ziléos este o asociație de tineret activă în mai multe țări: Canada, Franța, Liban, Elveția și România (Oradea, Cluj-Napoca, Blaj), iar tinerii sunt implicați ca voluntari în diferite activități.

Până la Colocviu, însă, Seminarul Greco-Catolic găzduiește lansarea cărții „Sonet. Școala siciliană”, semnate de Florian Chelu Madeva. Evenimentul va avea loc marți, 5 martie, ora 18, și va fi prezentat de Radu Mureșan, profesor în muzicologie, și Viorel Boldiș, traducător și poet, iar momentele muzicale vor fi asigurate de autorul volumului, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu-Schorr.


Biroul de presă al EGCO, prin jurnalista Mihaela Caba-Madarasi, a transmis programul complet al Colocviului Internațional „Biserica de mâine și tinerii: angajamente și noutăți” din Oradea.

Duminică, 10 martie 2024

16:30 – Primirea participanților

17:30 – Deschiderea colocviului - PS Virgil, Dl. Popescu, Ramona Dragoș, Patrick Francois și mărturii ale tinerilor

19:00 – Cină

Luni, 11 martie 2024

07:00 – Sf. Liturghie la Biserica Seminarului

08:00 – Mic dejun

09:00 – Deschidere, rugăciune și cântec

09:10 – Conferință Pr. Conf. Univ. Dr. Hab. Alexandru Buzalic: „Contextul antropologic al tinerilor, provocări”(25 – 30 min)

09:40 – Discuții pe grupuri

10:15 – Pauză

10:45 – Conferință Pr. Prof. Univ. Dr. Gilles Routhier: „Însoțirea tinerilor în drumul lor”

11:30 – Discuții pe grupuri

12:05 – Plenară

13:00 – Prânz

16:00 – Conferință Prof. Univ Dr. Daniel David, Rector UBB: „Cum ajutăm Biserica să participe la schimbările lumii și să fim interconectați cu tinerii?”

16:45 – Discuții cu invitatul

17:15 – Cină

18:15 – Plecare spre Teatrul de Stat „Regina Maria”

19:00 – Concert - Andrei Tudor & Orchestra - De dragul tău – Teatrul de Stat „Regina Maria”

Marți, 12 martie 2024

08:00 – Sf. Liturghie la Catedrala „Sfântul Nicolae”

09:15 – Mic dejun în sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”

09:45 – Vizită la Primăria Municipiului Oradea

11:00 – Masa rotundă: PS Virgil, PS Claudiu, PS Cristian – moderator Pr. Cristian Barta

12:00 – Plenară

12:45 – Concluzii PS Virgil și Patrick Francois

13:00 – Prânz

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON