URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Martie 2024, 14:08

Colocviu internațional despre tineri și biserică, la Oradea. Printre invitați, rectorul de la Babeș-Bolyai și un profesor din Canada

Colocviu internațional despre tineri și biserică, la Oradea. Printre invitați, rectorul de la Babeș-Bolyai și un profesor din Canada Foto: www.seminaroradea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colocviul internațional „Biserica de mâine și tinerii, angajamente și noutăți” va cuprinde prelegeri susținute de nume importante din viața academică, discuții pe grupuri, concertul „Andrei Tudor & Orchestra – De dragul tău!”, la Teatrul „Regina Maria”, sub egida Enjoy Music, și o masă rotundă cu mai mulți episcopi.

Evenimentul este organizat de Asociația Ziléos, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea și departamentul orădean al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și va avea loc în perioada 10-12 martie la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.

În cadrul Colocviului Internațional vor conferenția nume importante din viața academică universitară românească și internațională, care vor susține prelegeri dedicate problematicilor actuale ale tinerilor. Astfel, preotul conf. dr. habil. Alexandru Buzalic de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea va vorbi despre „Contextul antropologic al tinerilor, provocări”, profesorul teolog Gilles Routhier, de la Facultatea de Teologie a Universității Laval din Québec, Canada, despre „Însoțirea tinerilor în drumul lor”, și prof. univ. dr. Daniel David, de la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie și rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, va dezbate „Cum să ajutăm Biserica să participe la schimbările lumii și să fim interconectați cu tinerii?”.

Participanții vor avea numeroase discuții pe grupuri și individual cu invitații, desfășurate potrivit metodologiei Ziléos, vor participa la liturghie în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea și vor vizita Primăria Oradea. De asemenea, va avea loc o masă rotundă, moderată de pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la care sunt invitați mai mulți episcopi greco-catolici. La finalul conferinței, PS Virgil Bercea și Patrick François, fondator al Asociației internaționale Ziléos, vor trasa concluziile.

Ziléos este o asociație de tineret activă în mai multe țări: Canada, Franța, Liban, Elveția și România (Oradea, Cluj-Napoca, Blaj), iar tinerii sunt implicați ca voluntari în diferite activități.

Până la Colocviu, însă, Seminarul Greco-Catolic găzduiește lansarea cărții „Sonet. Școala siciliană”, semnate de Florian Chelu Madeva. Evenimentul va avea loc marți, 5 martie, ora 18, și va fi prezentat de Radu Mureșan, profesor în muzicologie, și Viorel Boldiș, traducător și poet, iar momentele muzicale vor fi asigurate de autorul volumului, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu-Schorr.


Biroul de presă al EGCO, prin jurnalista Mihaela Caba-Madarasi, a transmis programul complet al Colocviului Internațional „Biserica de mâine și tinerii: angajamente și noutăți” din Oradea.

Duminică, 10 martie 2024

16:30 – Primirea participanților

17:30 – Deschiderea colocviului - PS Virgil, Dl. Popescu, Ramona Dragoș, Patrick Francois și mărturii ale tinerilor

19:00 – Cină

Luni, 11 martie 2024

07:00 – Sf. Liturghie la Biserica Seminarului

08:00 – Mic dejun

09:00 – Deschidere, rugăciune și cântec

09:10 – Conferință Pr. Conf. Univ. Dr. Hab. Alexandru Buzalic: „Contextul antropologic al tinerilor, provocări”(25 – 30 min)

09:40 – Discuții pe grupuri

10:15 – Pauză

10:45 – Conferință Pr. Prof. Univ. Dr. Gilles Routhier: „Însoțirea tinerilor în drumul lor”

11:30 – Discuții pe grupuri

12:05 – Plenară

13:00 – Prânz

16:00 – Conferință Prof. Univ Dr. Daniel David, Rector UBB: „Cum ajutăm Biserica să participe la schimbările lumii și să fim interconectați cu tinerii?”

16:45 – Discuții cu invitatul

17:15 – Cină

18:15 – Plecare spre Teatrul de Stat „Regina Maria”

19:00 – Concert - Andrei Tudor & Orchestra - De dragul tău – Teatrul de Stat „Regina Maria”

Marți, 12 martie 2024

08:00 – Sf. Liturghie la Catedrala „Sfântul Nicolae”

09:15 – Mic dejun în sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”

09:45 – Vizită la Primăria Municipiului Oradea

11:00 – Masa rotundă: PS Virgil, PS Claudiu, PS Cristian – moderator Pr. Cristian Barta

12:00 – Plenară

12:45 – Concluzii PS Virgil și Patrick Francois

13:00 – Prânz

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON