URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2015, 08:54

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde ACASĂ, CU SUFLETUL. Stabiliţi în Anglia, orădenii Andrada Brisc şi Florin Paşcu îi fac pe românii de acolo să se întoarcă cu sufletul acasă în preajma sărbătorilor de iarnă, cântându-le colinde tradiţionale. Recent, ei au încheiat un turneu ce a cuprins 9 concerte desfăşurate în special în biserici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăciunul se petrece acasă. Andrada Brisc şi Florin Paşcu, doi tineri orădeni mutaţi de câţiva ani în Londra, nu se dezic de regula nescrisă a românilor. 

Conducători ai unei şcoli de muzică, cei doi se bucură de succes în comunităţile de români din Marea Britanie, unde tocmai au încheiat un turneu închinat sărbătorilor de iarnă. Pe 20 decembrie, ei vor aduce colinde tradiţionale, inclusiv unele mai puţin cunoscute publicului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Uniţi de muzică

Orădenii Andrada Maria Brisc şi Florin Constantin Paşcu locuiesc în Londra de mai bine de 6 ani. Au plecat din oraşul natal după ce ea a fost admisă la Academia Regală de Muzică, trecând de un examen dur, cu 5.000 de candidaţi pe 8 locuri, iar el devenise primul bursier român la Facultatea de Tobe din cadrul University of West London.

Cei doi sunt, însă, pasionaţi de muzică din copilărie. Deşi este fiică de medic, Andrada s-a dedicat de mică laturii artistice, astfel că părinţii au dat-o la pian, la Liceul de Artă, acolo unde a studiat şi Florin, care a fost, o perioadă, toboşarul trupei D-Side alături de Dutka Andras. Deşi nu le-a fost prea uşor să se acomodeze într-o ţară nouă, în 2011, la terminarea studiilor, au ales să rămână, totuşi, în Anglia, considerând că acolo vor avea alte posibilităţi de dezvoltare profesională.

Aşa a şi fost. Andrada a lucrat o perioadă ca profesor şi a dat concerte pe scena Guildhall School of Royal Music and Drama, iar Florin a început o carieră ca toboşar, participând inclusiv la festivaluri mari precum Strawberry Festival şi Secret Garden Party.

Din studenţi, profesori

Mai mult, în 2012, Andrada şi Florin au deschis împreună prima şcoală românească de muzică din Londra, numită AB Music Dreams, unde au avut deja zeci de elevi de mai multe naţii. Şcoala are 6 profesori, între care şi iniţiatorii ei, care predau pian, canto clasic, canto muzică uşoară, teoria muzicii şi cor (Andrada), respectiv tobe, cajon, canto muzică uşoară (Florin). De ani de zile, orădenii colindă Marea Britanie în turnee periodice, interpretând partituri de muzică clasică, precum şi muzică românească, la instrumente şi cu vocea.

Prin concertele lor, cei doi au dovedit de fiecare dată că nu şi-au uitat rădăcinile. De altfel, de Ziua Naţională, Andrada şi Florin, alături de Bogdan Costache, un violonist din Braşov, au interpretat Imnul României în plin centrul Londrei, lângă catedrala Westminster. Iar la începutul lunii decembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român, Andrada Brisc, de data aceasta în postura de pianistă, alături de acelaşi violonist, a susţinut recitaluri în St. James’ Church, care au inclus lucrări de George Enescu şi Ciprian Porumbescu.

Cei doi tineri sunt cunoscuţi în comunităţile de români din Regat şi datorită felului în care promovează în fiecare iarnă colindele tradiţionale. De altfel, ei au încheiat recent un turneu care a cuprins 9 concerte susţinute în diverse oraşe din Anglia şi Ţara Galilor, precum Oxford, Southampton şi Northampton.

Întoarcerea la tradiţii

Pe 20 decembrie, orădenii se întorc acasă, într-un spectacol cu colinde tradiţionale, între care şi unele mai puţin cunoscute, dar 100% autentice. Concertul celor doi este programat duminică, de la ora 19.30, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Andrada şi Florin promit o seară memorabilă în clinchet de clopoţei, alături de instrumentişti virtuoşi din folclorul românesc şi de invitaţi surpriză.

Preţul biletelor este de 10, 15, respectiv 20 lei, în funcţie de locul în sală, urmând să fie puse în vânzare începând din 14 decembrie la sala de spectacol. Primii 200 de orădeni care achiziţionează bilete în valoare 15 ori 20 lei vor primi, gratuit, şi câte un CD cu muzica celor doi interpreţi. Aşadar, şi orădenii au acum ocazia să vadă cum promovează doi foşti concitadini tradiţiile româneşti peste hotare, neuitând niciodată unde este "acasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON