URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Decembrie 2015, 08:54

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde ACASĂ, CU SUFLETUL. Stabiliţi în Anglia, orădenii Andrada Brisc şi Florin Paşcu îi fac pe românii de acolo să se întoarcă cu sufletul acasă în preajma sărbătorilor de iarnă, cântându-le colinde tradiţionale. Recent, ei au încheiat un turneu ce a cuprins 9 concerte desfăşurate în special în biserici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăciunul se petrece acasă. Andrada Brisc şi Florin Paşcu, doi tineri orădeni mutaţi de câţiva ani în Londra, nu se dezic de regula nescrisă a românilor. 

Conducători ai unei şcoli de muzică, cei doi se bucură de succes în comunităţile de români din Marea Britanie, unde tocmai au încheiat un turneu închinat sărbătorilor de iarnă. Pe 20 decembrie, ei vor aduce colinde tradiţionale, inclusiv unele mai puţin cunoscute publicului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Uniţi de muzică

Orădenii Andrada Maria Brisc şi Florin Constantin Paşcu locuiesc în Londra de mai bine de 6 ani. Au plecat din oraşul natal după ce ea a fost admisă la Academia Regală de Muzică, trecând de un examen dur, cu 5.000 de candidaţi pe 8 locuri, iar el devenise primul bursier român la Facultatea de Tobe din cadrul University of West London.

Cei doi sunt, însă, pasionaţi de muzică din copilărie. Deşi este fiică de medic, Andrada s-a dedicat de mică laturii artistice, astfel că părinţii au dat-o la pian, la Liceul de Artă, acolo unde a studiat şi Florin, care a fost, o perioadă, toboşarul trupei D-Side alături de Dutka Andras. Deşi nu le-a fost prea uşor să se acomodeze într-o ţară nouă, în 2011, la terminarea studiilor, au ales să rămână, totuşi, în Anglia, considerând că acolo vor avea alte posibilităţi de dezvoltare profesională.

Aşa a şi fost. Andrada a lucrat o perioadă ca profesor şi a dat concerte pe scena Guildhall School of Royal Music and Drama, iar Florin a început o carieră ca toboşar, participând inclusiv la festivaluri mari precum Strawberry Festival şi Secret Garden Party.

Din studenţi, profesori

Mai mult, în 2012, Andrada şi Florin au deschis împreună prima şcoală românească de muzică din Londra, numită AB Music Dreams, unde au avut deja zeci de elevi de mai multe naţii. Şcoala are 6 profesori, între care şi iniţiatorii ei, care predau pian, canto clasic, canto muzică uşoară, teoria muzicii şi cor (Andrada), respectiv tobe, cajon, canto muzică uşoară (Florin). De ani de zile, orădenii colindă Marea Britanie în turnee periodice, interpretând partituri de muzică clasică, precum şi muzică românească, la instrumente şi cu vocea.

Prin concertele lor, cei doi au dovedit de fiecare dată că nu şi-au uitat rădăcinile. De altfel, de Ziua Naţională, Andrada şi Florin, alături de Bogdan Costache, un violonist din Braşov, au interpretat Imnul României în plin centrul Londrei, lângă catedrala Westminster. Iar la începutul lunii decembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român, Andrada Brisc, de data aceasta în postura de pianistă, alături de acelaşi violonist, a susţinut recitaluri în St. James’ Church, care au inclus lucrări de George Enescu şi Ciprian Porumbescu.

Cei doi tineri sunt cunoscuţi în comunităţile de români din Regat şi datorită felului în care promovează în fiecare iarnă colindele tradiţionale. De altfel, ei au încheiat recent un turneu care a cuprins 9 concerte susţinute în diverse oraşe din Anglia şi Ţara Galilor, precum Oxford, Southampton şi Northampton.

Întoarcerea la tradiţii

Pe 20 decembrie, orădenii se întorc acasă, într-un spectacol cu colinde tradiţionale, între care şi unele mai puţin cunoscute, dar 100% autentice. Concertul celor doi este programat duminică, de la ora 19.30, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Andrada şi Florin promit o seară memorabilă în clinchet de clopoţei, alături de instrumentişti virtuoşi din folclorul românesc şi de invitaţi surpriză.

Preţul biletelor este de 10, 15, respectiv 20 lei, în funcţie de locul în sală, urmând să fie puse în vânzare începând din 14 decembrie la sala de spectacol. Primii 200 de orădeni care achiziţionează bilete în valoare 15 ori 20 lei vor primi, gratuit, şi câte un CD cu muzica celor doi interpreţi. Aşadar, şi orădenii au acum ocazia să vadă cum promovează doi foşti concitadini tradiţiile româneşti peste hotare, neuitând niciodată unde este "acasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON