URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
15 Decembrie 2015, 08:54

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde

Colindători de la Londra: Doi tineri orădeni care conduc o şcoală de muzică în Anglia se întorc acasă cu un spectacol de colinde ACASĂ, CU SUFLETUL. Stabiliţi în Anglia, orădenii Andrada Brisc şi Florin Paşcu îi fac pe românii de acolo să se întoarcă cu sufletul acasă în preajma sărbătorilor de iarnă, cântându-le colinde tradiţionale. Recent, ei au încheiat un turneu ce a cuprins 9 concerte desfăşurate în special în biserici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăciunul se petrece acasă. Andrada Brisc şi Florin Paşcu, doi tineri orădeni mutaţi de câţiva ani în Londra, nu se dezic de regula nescrisă a românilor. 

Conducători ai unei şcoli de muzică, cei doi se bucură de succes în comunităţile de români din Marea Britanie, unde tocmai au încheiat un turneu închinat sărbătorilor de iarnă. Pe 20 decembrie, ei vor aduce colinde tradiţionale, inclusiv unele mai puţin cunoscute publicului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Uniţi de muzică

Orădenii Andrada Maria Brisc şi Florin Constantin Paşcu locuiesc în Londra de mai bine de 6 ani. Au plecat din oraşul natal după ce ea a fost admisă la Academia Regală de Muzică, trecând de un examen dur, cu 5.000 de candidaţi pe 8 locuri, iar el devenise primul bursier român la Facultatea de Tobe din cadrul University of West London.

Cei doi sunt, însă, pasionaţi de muzică din copilărie. Deşi este fiică de medic, Andrada s-a dedicat de mică laturii artistice, astfel că părinţii au dat-o la pian, la Liceul de Artă, acolo unde a studiat şi Florin, care a fost, o perioadă, toboşarul trupei D-Side alături de Dutka Andras. Deşi nu le-a fost prea uşor să se acomodeze într-o ţară nouă, în 2011, la terminarea studiilor, au ales să rămână, totuşi, în Anglia, considerând că acolo vor avea alte posibilităţi de dezvoltare profesională.

Aşa a şi fost. Andrada a lucrat o perioadă ca profesor şi a dat concerte pe scena Guildhall School of Royal Music and Drama, iar Florin a început o carieră ca toboşar, participând inclusiv la festivaluri mari precum Strawberry Festival şi Secret Garden Party.

Din studenţi, profesori

Mai mult, în 2012, Andrada şi Florin au deschis împreună prima şcoală românească de muzică din Londra, numită AB Music Dreams, unde au avut deja zeci de elevi de mai multe naţii. Şcoala are 6 profesori, între care şi iniţiatorii ei, care predau pian, canto clasic, canto muzică uşoară, teoria muzicii şi cor (Andrada), respectiv tobe, cajon, canto muzică uşoară (Florin). De ani de zile, orădenii colindă Marea Britanie în turnee periodice, interpretând partituri de muzică clasică, precum şi muzică românească, la instrumente şi cu vocea.

Prin concertele lor, cei doi au dovedit de fiecare dată că nu şi-au uitat rădăcinile. De altfel, de Ziua Naţională, Andrada şi Florin, alături de Bogdan Costache, un violonist din Braşov, au interpretat Imnul României în plin centrul Londrei, lângă catedrala Westminster. Iar la începutul lunii decembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român, Andrada Brisc, de data aceasta în postura de pianistă, alături de acelaşi violonist, a susţinut recitaluri în St. James’ Church, care au inclus lucrări de George Enescu şi Ciprian Porumbescu.

Cei doi tineri sunt cunoscuţi în comunităţile de români din Regat şi datorită felului în care promovează în fiecare iarnă colindele tradiţionale. De altfel, ei au încheiat recent un turneu care a cuprins 9 concerte susţinute în diverse oraşe din Anglia şi Ţara Galilor, precum Oxford, Southampton şi Northampton.

Întoarcerea la tradiţii

Pe 20 decembrie, orădenii se întorc acasă, într-un spectacol cu colinde tradiţionale, între care şi unele mai puţin cunoscute, dar 100% autentice. Concertul celor doi este programat duminică, de la ora 19.30, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Andrada şi Florin promit o seară memorabilă în clinchet de clopoţei, alături de instrumentişti virtuoşi din folclorul românesc şi de invitaţi surpriză.

Preţul biletelor este de 10, 15, respectiv 20 lei, în funcţie de locul în sală, urmând să fie puse în vânzare începând din 14 decembrie la sala de spectacol. Primii 200 de orădeni care achiziţionează bilete în valoare 15 ori 20 lei vor primi, gratuit, şi câte un CD cu muzica celor doi interpreţi. Aşadar, şi orădenii au acum ocazia să vadă cum promovează doi foşti concitadini tradiţiile româneşti peste hotare, neuitând niciodată unde este "acasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON