URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Decembrie 2018, 17:06

Colica renală

Colica renală sursa foto: Cronica Romana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinate de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale din tuberculoza renală.

Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice. Colica renală este frecvent declanşată de eforturi fizice, trepidaţii şi cure hidrominerale. Simptomul dominant este durerea instalată brusc, de obicei lombar, cu iradiere înainte şi în jos, spre rădăcina coapsei şi spre organele genitale, cel mai frecvent pe partea obstacolului şi rareori bilateral. Intensitatea este foarte mare şi continuă, cu durată variabilă, de la câteva minute la câteva zile (pacienţii o descriu ca extremă şi inconfundabilă). Durerea poate dispărea brusc sau progresiv, deseori după eliminarea unui calcul. Alte simptome sunt urinarea frecventă, urinarea dificilă, usturimi la urinare, senzaţia de urinare urgentă, imperioasă şi agitaţia. Diagnosticul poate fi pus exclusiv pe simptomele clinice, dar investigaţiile paraclinice sunt necesare pentru precizarea cauzei şi a consecinţelor obstacolului, în vederea stabilirii tratamentului.

ATENŢIE! Netratată, colica renală se poate complica prin obstrucţia completă a căilor urinare şi apariţia altor boli renale ce pot evolua spre insuficienţă renală. Prezentarea la medic în caz de apariţie a unei dureri mari şi continue în regiunea lombară este benefică, pentru că se aplică tratamentul corect şi se pot evita complicaţiile nedorite. Sunt cazuri în care poate exista o cantitate mai mare de sânge în urină, vizibilă cu ochiul liber, fapt ce impune de urgenţă prezentarea la medicul de familie sau la specialistul urolog.

REŢINEŢI! Tratamentul colicii renale are ca scop îndepărtarea obstrucţiei (prin metode medicale, urologice sau chirurgicale), combaterea spasmului şi a durerii. Durerea se tratează eficicient de către medic prin administrarea medicaţiei specifice, iar în caz de persistenţă se recomandă internarea în spital. În cazurile în care nu se ajunge la eliminarea obstacolului prin tratament medicamentos, se intervine chirurgical în serviciile specializate de urologie unde, în caz de litiază renală, se poate efectua şi "spargerea" calculilor cu ultrasunete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON