URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2018, 11:04

Codul administrativ nu intră, deocamdată, în vigoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a unei decizii din 6 noiembrie 2018, Codul administrativ nu va intra în vigoare, deși fusese adoptat de Parlament.

Curtea Constituțională, fiind sesizată de Președintele României, dar și de un grup de senatori și deputați, a apreciat că adoptarea codului s-a făcut cu nerespectarea Constituției, atât prin încălcarea competențelor celor două camere ale Parlamentului, cât și prin faptul că nu a fost solicitat și obținut avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social.

Este de remarcat faptul că sesizările de neconstituționalitate au fost foarte detaliate, invocându-se zeci de încălcări punctuale ale Constituției. Declarând însă neconstituțională legea în ansamblul său, Curtea Constituțională nu a mai verificat toate aceste aspecte punctuale de neconstituționalitate semnalate.

Ca atare, Parlamentul poate adopta Codul administrativ din nou, într-o formă similară sau foarte apropiată de cea declarată neconstituțională. Este, însă, evident că vor fi invocate din nou această sumă de probleme de neconstituționalitate ce urmează a fi tranșate printr-o viitoare decizie a Curții Constituționale.

Mergând în acestă logică, în situația în care o parte dintre aspectele sesizate și acum vor fi considerate întemeiate, vom asista la o nouă decizie a CCR ce va avea ca efect a doua retrimitere a Codului administrativ în Parlament, orizontul de intrare a acestui act normativ în vigoare fiind așadar destul de îndepărtat.

Codul administrativ a fost conceput ca un act normativ care să cuprindă majoritatea dispozițiilor legale vizând administrația publică, dispoziții care astăzi se găsesc în mai multe legi.

Astfel, în forma declarată neconstituțională se găseau dispoziții privind funcționarea Guvernului, a administrației centrale de specialitate, a administrațiilor locale precum și a prefectului. De asemenea, Codul îngloba statututul funcționarilor publici, prevederi legate de răspunderea administrativă, perecum și dispoziții privind exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.

Urmează să vedem cum va arăta noua formă a Codului ce va fi adoptată de Parlament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON