URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
20 Noiembrie 2018, 11:04

Codul administrativ nu intră, deocamdată, în vigoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a unei decizii din 6 noiembrie 2018, Codul administrativ nu va intra în vigoare, deși fusese adoptat de Parlament.

Curtea Constituțională, fiind sesizată de Președintele României, dar și de un grup de senatori și deputați, a apreciat că adoptarea codului s-a făcut cu nerespectarea Constituției, atât prin încălcarea competențelor celor două camere ale Parlamentului, cât și prin faptul că nu a fost solicitat și obținut avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social.

Este de remarcat faptul că sesizările de neconstituționalitate au fost foarte detaliate, invocându-se zeci de încălcări punctuale ale Constituției. Declarând însă neconstituțională legea în ansamblul său, Curtea Constituțională nu a mai verificat toate aceste aspecte punctuale de neconstituționalitate semnalate.

Ca atare, Parlamentul poate adopta Codul administrativ din nou, într-o formă similară sau foarte apropiată de cea declarată neconstituțională. Este, însă, evident că vor fi invocate din nou această sumă de probleme de neconstituționalitate ce urmează a fi tranșate printr-o viitoare decizie a Curții Constituționale.

Mergând în acestă logică, în situația în care o parte dintre aspectele sesizate și acum vor fi considerate întemeiate, vom asista la o nouă decizie a CCR ce va avea ca efect a doua retrimitere a Codului administrativ în Parlament, orizontul de intrare a acestui act normativ în vigoare fiind așadar destul de îndepărtat.

Codul administrativ a fost conceput ca un act normativ care să cuprindă majoritatea dispozițiilor legale vizând administrația publică, dispoziții care astăzi se găsesc în mai multe legi.

Astfel, în forma declarată neconstituțională se găseau dispoziții privind funcționarea Guvernului, a administrației centrale de specialitate, a administrațiilor locale precum și a prefectului. De asemenea, Codul îngloba statututul funcționarilor publici, prevederi legate de răspunderea administrativă, perecum și dispoziții privind exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.

Urmează să vedem cum va arăta noua formă a Codului ce va fi adoptată de Parlament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON