URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2018, 13:05

Coadă la moaștele Sfintei Parascheva: Credincioșii așteaptă 12 ore pentru a se închina la sfintele moaște!

Coadă la moaștele Sfintei Parascheva: Credincioșii așteaptă 12 ore pentru a se închina la sfintele moaște! (foto: doxologia.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva și Sfintei Mironosiţe Ecaterina de la Catedrala Mitropolitană din Iași continuă duminică, timpul de așteptare al credincioșilor care vor se închine și să sărute sfintele moaște fiind de 12 ore, potrivit news.ro.

Aceeași sursă scrie că, duminică, 20.000 de persoane au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași. 

Slujba a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment sunt prezenţi şi trei ierarhi din străinătate, respectiv din Grecia, Bulgaria şi Siria.

Pe scenă au urcat cinci persoane din mai multe zone ale ţării, cu vârsta de 100 de ani, care au primit Crucea Mitropolitană din partea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şI Bucovinei.

"Găsindu-i de-a lungul şi de-a latul ţării pe aceşti cinci oameni, am considerat că e bine să îi onorăm alături de dumneavoastră, au cunoscut Primul Război Mondial, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi şi au trăit după ’90 ca să ne dea pilda despre toate aceste vremuri, despre acest veac, cu bucuriile şi greutăţile lui", a spus IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Până duminică dimineaţă, s-au închinat la moaşte aproximativ 100.000 de pelerini, iar alte câteva mii de oameni stau la rând. 

Cel mai probabil, sfintele moaşte vor rămâne expuse în faţa catedralei până luni, după care vor fi reintroduse în interiorul lăcaşului de cult.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România, mai scrie news.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Puneti mana si cititi pupatori da moaste.
Recunosc sunt crestin cred in Dumnezeu si in tot ce ce zic scripturile dar recunosc ca na-m nici o treaba cu astia , astia nu sunt crestini astia sunt pupatori de moaste astia nu citesc scripturile sunt analfabeti din punct de vedere scriptural si popi lor stiu asta dar pentru bani prefera sa ii lase sa traiasca in prostie pentru ca pa un prost il poti pacali usor pe unul citit e mai greu .Ca sa te plimbi cu limuzine ai nevoie de prosti care sa le intretina aici sunt mii pe care preafericiti si presfinti ii umilesc , lupi imbracati in blana de oaie .Paziti-va de carturari...
Postat 15 Octombrie 2018, 10:26 de sss
.
Brainwash. La scara macro.
Postat 14 Octombrie 2018, 19:07 de elev
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON