URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2014, 18:45

CNADNR a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Autostrăzii între Borş şi Suplac

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lansat, marţi, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării de construcţie a secţiunii 3C Borş-Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania.

Conform caietului de sarcini, suma totală a investiţiei este de 1.184.519.000 lei plus TVA (echivalentul a 266 milioane euro), având ca dată de licitaţie 9 iulie 2014. Termenul de execuţie al al secţiunii 3 C Borş-Suplacu de Barcău este de 24 de luni de la data încheierii contractului de proiectare şi execuţie cu ofertantul câştigător.

Lucrările la tronsonul 3 C al Autostrăzii Transilvania au fost suspendate în guvernarea Boc, iar actualul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a negociat rezilierea contractului încheiat cu compania Bechtel în 2004, când Guvernul era condus de Adrian Năstase.

De-a lungul timpului, acest lucru a stârnit nemulţumirea mai multor politicieni din Bihor, primul fiind preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa. La începutul acestui an, acesta a mobilizat, de altfel, toţi preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea Nord-Vest, care i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care cereau finalizarea lucrărilor. Cel mai recent, o intensă activitate de lobby pentru reluarea lucrului a fost prestată de către deputatul UDMR Bihor Cseke Attila.

Anul acesta, Guvernul a prevăzut în bugetul de stat o finanţare de 256 milioane lei (echivalentul a doar 56 milioane euro) pentru reluarea lucrărilor la cei 60 de kilometri ai tronsonului, aflate într-un stadiu de execuţie de circa 50,2%.

"Una dintre condiţiile intrării UDMR la guvernare a fost continuarea lucrărilor Autostrăzii Transilvania şi finalizarea secţiunii Borş-Suplacu de Barcău. Continuarea lucrărilor pe secţiunea Borş-Suplacu de Barcău are o însemnătate extraordinară pentru România şi pentru regiunea Transilvaniei şi în mod particular va produce beneficii Bihorului, deoarece deschide perspective de dezvoltare şi de angajare de resurse umane, iar finalizarea acestuia va oferi o şansă Bihorului în crearea unei legături directe, la nivel de autostradă, cu Europa", a declarat deputatul Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Borş - Suplacul de Barcău e tronsonul cel mai important !?!
O să plecăm de nicăieri către niciunde, apoi retur ca să ne săturăm de atâtea "benzi reproiectate" la fiecare patru ani !?! Până şi mersul pe jos e mai economic !?!
Postat 28 Mai 2014, 22:06 de Carp III
Autostrada
Care proiectare cand autostrada este executata 50,2%. 333 milioane euro: 60 km = 5,5 milioane euro/km. Dat fiind ca este executata cam peste 50% pretul ar fi astazi de peste 11 milioane euro/km., din care 4 milioane/km comisionul (de partid), 4 milioane/km profitul firmei executante si putin peste 3 milioane euro/km costul lucrarii. Intrebare: nu ar putea fi micsorat (putin negociat) pretul de executie, macar cu 100 euro/km, ca celelalte doua sunt sigur ca nu pot intra in discutie. Si uite asa se mai fac niste bani la partide. La fel cum a facut si Nastase si Boc.
Postat 27 Mai 2014, 21:11 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON