URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2023, 07:30

Cloud regional: Consiliul Județean Bihor s-a asociat cu STS și CJ-urile din regiunea Nord-Vest pentru a le oferi cetățenilor servicii administrative digitalizate

Cloud regional: Consiliul Județean Bihor s-a asociat cu STS și CJ-urile din regiunea Nord-Vest pentru a le oferi cetățenilor servicii administrative digitalizate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor intră într-un acord de parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și cu administrațiile celorlalte județe din regiunea Nord-Vest pentru dezvoltarea unui așa numit „cloud regional”, în baza unei hotărâri adoptate în cea mai recentă reuniune a aleșilor bihoreni.

Sistem interoperabil

Este vorba despre o infrastructură de sisteme informatice interoperabile ale administrației publice centrale prin intermediul căreia județele să ofere servicii administrative digitalizate, scutind cetățenii și firmele de drumuri și accelerând emiterea actelor necesare acestora.

„Concret, se intenționează realizarea unei infrastructuri tip Cloud guvernamental care, folosind tehnologii de ultimă generație, cu un înalt grad de securitate cibernetică, să asigure găzduirea de sisteme informatice. Aceste sisteme informatice vor aparține administrației publice centrale și vor fi interoperabile. Scopul implementării acestui proiect este de a îmbunătăți experiența cetățenilor și a companiilor în relația cu autoritățile publice. Se urmărește îmbunătățirea calității serviciilor oferite de administrațiile publice locale prin soluții digitale inovatoare și aplicații de tip smart city”, arată CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicității miercuri.

Consilierii județeni au aprobat luni acordul de parteneriat pentru dezvoltarea proiectului, din care mai fac parte Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ca lider de proiect, precum și administrațiile județene din Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

România, pe ultimul loc în UE

„Necesitatea investiției derivă din viziunea ca orice cetățean european să poată accesa orice serviciu public din orice stat al UE prin intermediul unei singure interfețe și dându-și datele o singură dată. România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre UE în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale. Țara noastră a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori, cel mai scăzut fiind nivelul serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi”, se mai arată în informarea CJ Bihor.

Aceasta precizează că STS va implementa proiectul propriu-zis, care va fi finanțat din fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și tot STS va asigura ulterior administrarea și mentenanța Cloud-ului Regional Nord-Vest.

Consiliile Județene Bihor, Bistrița - Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj vor asigura cofinanțarea și vor oferi sprijin în implementarea și funcționarea Cloud-ului. De asemenea, vor include proiectul în propriile strategii de dezvoltare.

Componenta fizică a Cloud-ului Regional (echipamentele) ar urma să fie în județul Bistrița-Năsăud.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
“Componenta fizică a Cloud-ului Regional (echipamentele) ar urma să fie în județul Bistrița-Năsăud.”
Si totusi ce se face sa noi, so ce am obtinut, daca proiectul se construieste datacenterul in alta parte?
Postat 02 Februarie 2023, 10:00 de unu
Relaxati-va, nu-i pt. noi, e pt. ei!
In urma cu ceva ani anaf-ul a inaugurat spațiul privat virtual (spv). M-am bucurat, ma gandeam ca scap de tot felul de ,,interactiuni" cu zeii de la anaf. Neuitand nicio clipa ca traiesc pt. a servi si nu pt a fi servit am citit cu atentie prezentarea. 90%, adica avantajele, erau pt. stapanii de la anaf si 10%, adica obligatiile, pt populime. Un exemplu: nu puteai invoca faptul ca nu ai stiut de nu stiu ce amenda, anaf-ul se spala pe maini, ti-a fost trimis un e-mail! Degeaba ai fi spus ca nu l-ai primit, raspunsul era: la noi apare ca trimis"! Asa va fi si cu acest cloud, e facut sa ia, nu sa dea.
Postat 02 Februarie 2023, 08:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON