URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2017, 15:55

CJ Bihor, "ca Uniunea Sovietică": Primarul Bolojan merge înainte cu Muzeul masoneriei şi cel al evreilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că a semnat contractul de finanţare europeană în valoare de circa 1,2 milioane euro pentru amenajarea Muzeului Francmasoneriei în Oradea, în timp ce lucrările rămase pentru deschiderea Muzeului Evreilor în sinagoga de pe strada Primăriei vor fi finanţate cu 440.000 lei de la bugetul local.

În ceea ce priveşte propunerile preşedintelui CJ, Pásztor Sandor, de colaborare la muzeul evreiesc, edilul Oradiei a spus că acesta ar trebui să se ocupe de propriile proiecte şi apoi să se extindă, "ca Uniunea Sovietică", spre ale altora.

Muzeul masonilor

În conferinţa obişnuită înaintea şedinţei Consiliul Local, primarul Ilie Bolojan a anunţat că în prima parte a zilei a semnat, la Cluj, contractul pentru restaurarea fostei clădiri a Vămii Oradea şi transformarea ei în Muzeul Francmasoneriei, pe bani europeni (Axa prioritară 5, dedicată patrimoniului cultural).

Valoarea totală a proiectului este de 5,56 milioane lei, din care valoarea eligibilă este de 3,99 milioane lei. "Diferenţa va fi contribuţia oraşului. Cel mai probabil la finalul lunii august vom scoate la licitaţie execuţia acestei lucrări, care trebuie făcută în 30 de luni", a spus primarul.

Muzeul va fi unic în Europa de Est. Clădirea care îl va găzdui – str. Armatei Române nr. 4 – a fost construită la începutul secolului XX ca sediu al masoneriei regionale. "Sălile se vor reconstitui aşa cum au fost. Fiind un sediu al masoneriei, exista o anumită organizare, care - la cât sunt ei (masonii – n.r.) de conservatori – e valabilă şi astăzi. Vor fi reconstituite sălile şi vor fi prezentate unele imagini care s-au păstrat. După ştiinţa mea, nu avem elemente originale de mobilier", a spus edilul.

Investiţii în Sinagogă

De asemenea, Bolojan a vorbit despre finalizarea lucrărilor la sinagoga din strada Primăriei, care va deveni Muzeul Evreilor din Oradea. În şedinţa de marţi a Consiliului Local au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru investiţie, în valoare de 439.000 lei, plus TVA.

"Se vor continua lucrările la faţadă, tencuieli şi finisaje, iar anul viitor, în a doua etapă, se vor face amenajările muzeale specifice. Obiectele expuse acolo le are Comunitatea Evreilor. Dacă între timp vor mai fi identificate şi altele relevante pentru istoria evreilor din Oradea, vor fi adăugate în expoziţii", a spus primarul.

Potrivit acestuia, Cetatea Oradea, Sinagoga Zion, Muzeul Evreilor, Muzeul Art Nouveau (Casa Darvas La Roche), Muzeul Masoneriei şi inclusiv Turnul Primăriei şi Sala Mare vor fi puncte de lucru ale Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. "Colegii lucrează acum la obţinerea statutului de muzeu pentru acesta", a spus Bolojan, secţiile muzeale urmând să fie incluse într-un "pachet" cu reduceri pentru turiştii care le vor vizita pe toate.

"Fracturi logice"

În conferinţă, primarul a fost întrebat şi despre propunerile - refuzate - ale preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sandor, care i-a trimis, în scris, trei variante de colaborare pentru realizarea Muzeului Evreilor, cu condiţia ca acesta să devină, în schimb, o secţie a Muzeului Ţării Crişurilor.

Deşi iniţial n-a vrut să abordeze tema, la insistenţele jurnaliştilor, Ilie Bolojan a spus că şefii Consiliului Judeţean ar trebui să se îngrijească de priorităţile lor.

"Înainte de a te ocupa de alte propuneri care nu ţin de tine, practic de a-ţi căuta de lucru, trebuie să-ţi faci lucrul tău. Sunt nişte fracturi logice în comportamentul altor colegi care ocupă funcţii publice, pe care nu aş vrea să le comentez. Dar vă dau un exemplu. Este ilogic să vrei să cumperi clădiri de patrimoniu - cum ar fi Băile Rimanoczy -, dar nu îţi reabilitezi propriile clădiri. Şi dacă de una (fosta Policlinică Mare – n.r.) fugi, spunând că nu ai ce face cu ea, măcar faţada Filarmonicii să fie făcută. Şi mai sunt 2-3 clădiri", a comentat edilul.

Să o reabiliteze!

În fine, Bolojan a adăugat că şefii CJ nu pot da, în acest context, sfaturi. "Prima dată îţi deschizi muzeele tale, îţi reabilitezi clădirile tale şi apoi, după modelul Uniunii Sovietice, te extinzi să le dai sfaturi şi altora. Altfel, comentăm declaraţii. Nu v-aţi săturat de declaraţii?", a spus acesta.

Întrebat, în încheiere, dacă Primăria ar uza de dreptul de preemţiune în cazul în care Consiliul Judeţean Bihor va scoate la vânzare clădirea fostei Policlinici Mari, Bolojan a răspuns scurt: "Consiliul Judeţean trebuie să reabiliteze clădirea!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ilie si cardul de sănătate
Saracul Bolojan. Nevasta asta noua l-a făcut să o ia rău de tot pe cimpii. Parca doamna e asistenta medicală. De ce nu il pofteste pe nea Ilie sa isi utilizeze eficient si in folos propriu cardul de sănatate? Un consult gratuit ar fi mai mult decit util. Si- cine știe?- poate ca vom avea surprize, surprize!
Postat 25 Iulie 2017, 18:05 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON