URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2009, 10:11

Ciorba şi gulaşul

Ciorba şi gulaşul SUNT MÂNDRU CĂ SUNT BUCĂTAR! Până acum, elevii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea găteau şi gustau doar între ei mâncărurile făcute, însă în curând vor sta deasupra oalelor cu colegi maghiari. Ocazie perfectă să "fure" secretele bucătăriei ungureşti direct de la sursă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu un pic de "sare" şi cu un pic de "so". Aşa vor găti, timp de un an, elevii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, oală lângă oală cu cei de la Eotvos Jozsef Szakkepzo Iskola es Specialis Szakiskola din localitatea maghiară Berettyoujfalu.

Împreună, cele două şcoli au obţinut finanţare europeană pentru un proiect transfrontalier denumit "Gastro-reforma", menit să-i apropie chiar şi prin gusturi.

Şcoala trece prin stomac

De când au aflat că Uniunea Europeană finanţează proiecte transfrontaliere şi în educaţie, profesorii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au căutat cea mai bună formă pentru a propune şi ei un proiect. Cu cât mai inedit, cu atât mai multe şanse de a fi aprobat. S-au documentat, i-au ales ca parteneri pe cei din Berettyoujfalu, o şcoală cu care au mai colaborat, şi au "copt" un proiect chiar că original.

02 Kusnyer.jpg"Gastro-reforma", aşa cum îi spune şi numele, are ca temă bucătăria - ambele instituţii având în programă profilul de alimentaţie publică - şi va implica 15 elevi din fiecare şcoală. "Vrem să-i învăţăm să gătească mâncăruri tradiţionale într-un mod mult mai sănătos, adică fără a prăji prea mult carnea, fără a folosi multe grăsimi, fără a fierbe la nesfârşit legumele", explică Kusnyer Vasile (foto), profesor la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul şi coordonator în cadrul proiectului.


"Gastro-reforma" va demara în cele două şcoli la finalul acestei luni, când coordonatorii vor semna contractele de finanţare. Din cei 120.000 de euro, cât face proiectul, 80% vin din fonduri europene, 18% de la statul român şi de la cel maghiar, iar 2 procente din fondurile proprii ale celor două şcoli.

Combinaţia contează

Primul pas al proiectului va consta în aplicarea unor chestionare locuitorilor celor două oraşe, cu privire la obiceiurile alimentare, cercetările sociologice fiind o cerinţă a Uniunii Europene pentru un asemenea tip de proiecte transfrontaliere. Apoi, elevii vor participa la demonstraţii de gătit făcute de maeştri bucătari într-un restaurant orădean, respectiv într-unul din Berettyoujfalu. Pare a fi ocazia perfectă pentru liceeni să fure din tainele meseriei, căci bucătarii experimentaţi le vor arăta exact ceea ce vrea să sublinieze proiectul: cum să gătească sarmale, fripturi sau gulaş, în aşa fel încât să nu îngreuneze digestia.

02 Erdei.jpg"Acest concept e denumit alimentaţie reformistă", spune Kusnyer, precizând că în Occident e la modă. Profesorul, specialist în mate-info, afirmă că, de când se ocupă de proiect, a învăţat că în arta gătitului reformist contează mult felul în care se fac combinaţiile. "Carnea nu e recomandată să o mănânci doar cu pâine, pentru că e mai greu de digerat. Aşa că faci un sos din legume, însă cu legume doar uşor călite, nu prăjite la extrem", destăinuie el una dintre regulile pe care le vor învăţa elevii. "La noi, supele se îngroaşă cu rântaş. Nu-l vom elimina din reţetă, dar vom găti rântaşul cu o cantitate redusă de grăsimi", îl completează profesoara Georgeta Erdei (foto), manager de proiect.

Aragaz în două limbi

Anul viitor, în martie, liceenii vor face schimburi de experienţă, petrecând două săptămâni la şcoala parteneră şi învăţând noţiunile teoretice despre mâncarea reformistă. Însă teoria va fi doar aperitivul, fiindcă proiectul are o durată totală de un an. "Felul principal" urmează în vacanţa de vară, când orădenii vor merge în practică, timp de trei săptămâni, la restaurante din Berettyoujfalu. Şi, bineînţeles, elevii unguri vor veni în practică aici. "Vom selecta în proiect doar elevi din clasele de-a X-a, XI-a şi de-a XII-a, pentru că bobocii nu cunosc suficiente noţiuni pentru o practică serioasă", zice Kusnyer. După ce fiecare grup se va întoarce acasă, tinerii se vor pune pe gătit, dar şi pe scris. "Vom face un site bilingv cu sfaturi despre mâncarea reformistă şi cu multe reţete".

"Desertul" va fi o carte bilingvă editată de elevi şi profesori, care va conţine reţetele. "Nu mai există un astfel de reţetar, nici în România, nici în Ungaria", se laudă Kusnyer. Cartea va fi utilă oricărui bucătar, profesionist sau amator, român sau ungur. Căci stomacul, spre deosebire de limbă, nicicând n-a fost naţionalist...


 

ÎN UMBRĂ
La muncă, pentru o zi

02 Simona Ardelean.jpgProiectul "Gastro-reforma" este singurul proiect finanţat din fonduri europene al Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, dar nu şi singura preocupare a profesorilor şcolii. Pe 5 martie, Colegiul se va alătura altor şcoli din nouă oraşe româneşti în proiectul "Job Shadow Day". "Elevii vor sta, timp de o zi, în umbra persoanei care are meseria pe care şi ei vor s-o practice. De exemplu, cel care vrea să ajungă director de agenţie de turism va sta o zi lângă un director de agenţie", explică Simona Ardelean (foto), directoarea adjunctă. Căci numai aşa, la ieşirea de pe băncile şcolii, vor fi mai mult decât nişte bacalaureaţi care nu ştiu să facă nimic practic...

 


Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON