URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 30 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea calculilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total. Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
16 Noiembrie 2009, 10:11

Ciorba şi gulaşul

Ciorba şi gulaşul SUNT MÂNDRU CĂ SUNT BUCĂTAR! Până acum, elevii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea găteau şi gustau doar între ei mâncărurile făcute, însă în curând vor sta deasupra oalelor cu colegi maghiari. Ocazie perfectă să "fure" secretele bucătăriei ungureşti direct de la sursă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu un pic de "sare" şi cu un pic de "so". Aşa vor găti, timp de un an, elevii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, oală lângă oală cu cei de la Eotvos Jozsef Szakkepzo Iskola es Specialis Szakiskola din localitatea maghiară Berettyoujfalu.

Împreună, cele două şcoli au obţinut finanţare europeană pentru un proiect transfrontalier denumit "Gastro-reforma", menit să-i apropie chiar şi prin gusturi.

Şcoala trece prin stomac

De când au aflat că Uniunea Europeană finanţează proiecte transfrontaliere şi în educaţie, profesorii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au căutat cea mai bună formă pentru a propune şi ei un proiect. Cu cât mai inedit, cu atât mai multe şanse de a fi aprobat. S-au documentat, i-au ales ca parteneri pe cei din Berettyoujfalu, o şcoală cu care au mai colaborat, şi au "copt" un proiect chiar că original.

02 Kusnyer.jpg"Gastro-reforma", aşa cum îi spune şi numele, are ca temă bucătăria - ambele instituţii având în programă profilul de alimentaţie publică - şi va implica 15 elevi din fiecare şcoală. "Vrem să-i învăţăm să gătească mâncăruri tradiţionale într-un mod mult mai sănătos, adică fără a prăji prea mult carnea, fără a folosi multe grăsimi, fără a fierbe la nesfârşit legumele", explică Kusnyer Vasile (foto), profesor la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul şi coordonator în cadrul proiectului.


"Gastro-reforma" va demara în cele două şcoli la finalul acestei luni, când coordonatorii vor semna contractele de finanţare. Din cei 120.000 de euro, cât face proiectul, 80% vin din fonduri europene, 18% de la statul român şi de la cel maghiar, iar 2 procente din fondurile proprii ale celor două şcoli.

Combinaţia contează

Primul pas al proiectului va consta în aplicarea unor chestionare locuitorilor celor două oraşe, cu privire la obiceiurile alimentare, cercetările sociologice fiind o cerinţă a Uniunii Europene pentru un asemenea tip de proiecte transfrontaliere. Apoi, elevii vor participa la demonstraţii de gătit făcute de maeştri bucătari într-un restaurant orădean, respectiv într-unul din Berettyoujfalu. Pare a fi ocazia perfectă pentru liceeni să fure din tainele meseriei, căci bucătarii experimentaţi le vor arăta exact ceea ce vrea să sublinieze proiectul: cum să gătească sarmale, fripturi sau gulaş, în aşa fel încât să nu îngreuneze digestia.

02 Erdei.jpg"Acest concept e denumit alimentaţie reformistă", spune Kusnyer, precizând că în Occident e la modă. Profesorul, specialist în mate-info, afirmă că, de când se ocupă de proiect, a învăţat că în arta gătitului reformist contează mult felul în care se fac combinaţiile. "Carnea nu e recomandată să o mănânci doar cu pâine, pentru că e mai greu de digerat. Aşa că faci un sos din legume, însă cu legume doar uşor călite, nu prăjite la extrem", destăinuie el una dintre regulile pe care le vor învăţa elevii. "La noi, supele se îngroaşă cu rântaş. Nu-l vom elimina din reţetă, dar vom găti rântaşul cu o cantitate redusă de grăsimi", îl completează profesoara Georgeta Erdei (foto), manager de proiect.

Aragaz în două limbi

Anul viitor, în martie, liceenii vor face schimburi de experienţă, petrecând două săptămâni la şcoala parteneră şi învăţând noţiunile teoretice despre mâncarea reformistă. Însă teoria va fi doar aperitivul, fiindcă proiectul are o durată totală de un an. "Felul principal" urmează în vacanţa de vară, când orădenii vor merge în practică, timp de trei săptămâni, la restaurante din Berettyoujfalu. Şi, bineînţeles, elevii unguri vor veni în practică aici. "Vom selecta în proiect doar elevi din clasele de-a X-a, XI-a şi de-a XII-a, pentru că bobocii nu cunosc suficiente noţiuni pentru o practică serioasă", zice Kusnyer. După ce fiecare grup se va întoarce acasă, tinerii se vor pune pe gătit, dar şi pe scris. "Vom face un site bilingv cu sfaturi despre mâncarea reformistă şi cu multe reţete".

"Desertul" va fi o carte bilingvă editată de elevi şi profesori, care va conţine reţetele. "Nu mai există un astfel de reţetar, nici în România, nici în Ungaria", se laudă Kusnyer. Cartea va fi utilă oricărui bucătar, profesionist sau amator, român sau ungur. Căci stomacul, spre deosebire de limbă, nicicând n-a fost naţionalist...


 

ÎN UMBRĂ
La muncă, pentru o zi

02 Simona Ardelean.jpgProiectul "Gastro-reforma" este singurul proiect finanţat din fonduri europene al Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, dar nu şi singura preocupare a profesorilor şcolii. Pe 5 martie, Colegiul se va alătura altor şcoli din nouă oraşe româneşti în proiectul "Job Shadow Day". "Elevii vor sta, timp de o zi, în umbra persoanei care are meseria pe care şi ei vor s-o practice. De exemplu, cel care vrea să ajungă director de agenţie de turism va sta o zi lângă un director de agenţie", explică Simona Ardelean (foto), directoarea adjunctă. Căci numai aşa, la ieşirea de pe băncile şcolii, vor fi mai mult decât nişte bacalaureaţi care nu ştiu să facă nimic practic...

 


Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON