URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Octombrie 2019, 18:55

Ciocu' mic: Licitaţia pentru tronsonul de autotradă Suplac - Chiribiş a fost anulată, iar ministrul Cuc n-a suflat nicio vorbă la ultima vizită la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal pe Autostrada Transilvania! Pe 11 octombrie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a anulat licitaţia câştigată în luna iunie de asocierea de firme Construcţii SA Sibiu – Hidroelektra Mehanizacija DD (Croaţia) pentru construirea lotului 3C1, între Chiribiş şi Suplacu de Barcău, iar ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu a făcut public acest lucru pe 15 octombrie, când a venit la Oradea ca să laude asocierea Trameco Bihor – Vahostav SK (Slovacia), care construieşte lotul 3C3, de doar 5,35 kilometri, dintre Borş şi Biharia.

Informaţia a fost dezvăluită miercuri de publicaţia economica.net, care precizează că asocierea Construcţii SA Sibiu – Hidroelektra Mehanizacija DD, cu care CNAIR trebuia se semneze contractul de execuţie încă din vară, a contestat decizia de anulare a procedurii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

În stand by, apoi anulată

Potrivit sursei citate, contractul pentru construirea celor 26 de kilometri ai lotului 3C1 dintre Chiribiş şi Suplac trebuia să fie semnat de aproape patru luni. La începutul acestei luni, încă, constructorul român care câştigase licitaţia acuza „probleme birocratice” şi spunea că urma să depună toate actele cerute de CNAIR până cel târziu la 8 octombrie.

La rândul lor, reprezentanţii CNAIR au afirmat la începutul lunii că aşteptau ca asocierea câştigătoare să depună toate actele pentru semnarea contractului, inclusiv dovada că poate constitui garanţia de bună execuţie.

Pe 11 octombrie, însă, CNAIR a întocmit un nou raport al procedurii, prin care a dispus anularea licitaţiei. Prin urmare, firma din Sibiu a contestat anularea licitaţiei pe 24 octombrie la CNSC şi a cerut obligarea CNAIR să continue procedura de atribuire şi să invite asocierea câştigătoare să semneze contractul.

Totul mergea strună

Deşi CNAIR a decis anularea licitaţiei pe 11 octombrie, pe 16 octombrie ministrul Transporturilor, PSD-istul Răzvan Cuc, venit la Oradea ca să laude ritmul de lucru alert pe şantierul lotului 3C3 Borş – Biharia, nu a dezvăluit acest detaliu care, practic, înseamnă reluarea procedurii şi organizarea unei noi licitaţii peste câteva luni, cu şanse nule de începere a lucrărilor de proiectare şi de execuţie în acest an.

Mai simplu spus, asta implică, de fapt, o nouă amânare a finalizării celor peste 60 kilometri ai tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, divizat în 2013 în trei loturi mai mici, în ideea că dacă vor fi mai mulţi antreprenori pe şantier, şoseaua (care trebuia dată în folosinţă în 2008) va fi finalizată până în 2018.

În schimb, Cuc a lăudat constructorii de pe "mini-autostrada" dintre Borş şi Biharea, afirmând că firmele româneşti sunt mai serioase decât cele străine, ba chiar a spus că "România este gata cu autostrada" înaintea vecinilor maghiari.

1 din 3

Licitaţia pentru subsecţiunea 3C1 Suplac – Chiribiş (26,35 kilometri) a fost câştigată de asocierea Construcţii SA Sibiu – Hidroelektra Mehanizacija DD pentru suma de 361,901 milioane lei (fără TVA), adică echivalentul a peste 75,7 milioane euro. Firmele urmau să încheie lucrările în 24 luni şi ofereau o garanţie de 10 ani.

Tot în luna iunie a acestui an, CNAIR a desemnat drept câştigătoare pentru execuţia subecţiunii 3C2 Chiribiş – Biharia (28,55 km) asocierea formată din Trameco SA, Vahostav (Slovacia), Drumuri Bihor, Drum Asfalt (parte tot a grupului Selina) şi East Water Drillings SRL. Valoarea contractului ar fi fost de 326,515 milioane lei (fără TVA), echivalentul a 68,3 milioane euro. Nici în acest caz, însă, CNAIR nu a semnat contractul de execuţie cu câştigătorul licitaţiei.

În ce priveşte subsecţiunea 3C3 Borş – Biharia (5,35 km), licitaţia organizată de CNAIR a fost câştigată încă de anul trecut de asocierea Trameco - Vahostav pentru suma de 34,221 milioane lei fără TVA, adică echivalentul a 28,5 milioane euro, durata de execuţie fiind de 19 luni, din care 4 pentru proiectare şi 15 pentru execuţie, iar perioada de garanţie de 10 ani. În prezent, se lucrează doar pe acest din urmă lot, unde lucrările sunt avansate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON