URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 08:27

Cine vor fi noii senatori ai Universităţii: actualii şefi ai Senatului, prorectoriţa Prada şi fostul director administrativ Gordan au câştigat un mandat

Biroul Electoral Universitar a finalizat, în dimineaţa zilei de joi, numărarea voturilor de pe cele 718 buletine introduse în urnă de electori, miercuri, la scrutinul pentru alegerea celor 57 de membri ai Senatului Universităţii din Oradea.

Potrivit procesului-verbal al scrutinului, doar două voturi au fost anulate, ca fiind albe, astfel că 716 voturi au fost valabil exprimate.

Actualii şefi ai Senatului, preşedintele Sorin Curilă (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei) şi cancelarul Vasile-Aurel Căuş (Facultatea de Ştiinţe), au câştigat un nou mandat de senator, Curilă obţinând 419 voturi, iar Căuş 336.

În schimb, senatorul cu cele mai multe voturi primite este Codruţa Bendea, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, care a adunat 449 de voturi. Pe locul doi în clasamentul susţinerii este conferenţiarul Ovidiu Burtă, de la Medicină şi Farmacie, care a primit 446 de voturi, iar al treilea clasat este lectorul Magdalena Indrieş, de la Facultatea de Litere, care a fost votată de 423 de persoane.

Au mai câştigat un mandat de senator şi universitari care au făcut parte din acest for în mandatul 2012-2016, precum Florin Mariş Hinsu (Facultatea de Arte, 327 voturi), Cristian Grava (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, 293 voturi), Ioan Ţarcă (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, 272 voturi), Mariana Mureşan (Facultatea de Medicină şi Farmacie, 435 voturi), Simona Bodog (Facultatea de Ştiinţe Economice, 379 voturi) ori Simona Vicaş (Facultatea de Protecţia Mediului, 308 voturi).

În rândul senatorilor noi se numără actualul prorector Marcela Prada (Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, 335 voturi), fostul director general administrativ al Universităţii, Mircea Gordan (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, 333 voturi), avocatul Ştefan Herchi (Facultatea de Drept, 382 voturi) şi preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii, Nicu Cornel Sabău (Facultatea de Protecţia Mediului, 265 voturi).

În schimb, sunt şi universitari cunoscuţi nu au adunat destule voturi pentru a-şi reprezenta facultatea din care fac parte ca senatori şi au rămas rezerve. Printre aceştia se numără fostul prorector Sorin Şipoş (Facultatea de Istorie, 250 voturi), managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp (FMF, 278 voturi), doctoriţa Carmen Pantiş (FMF, 307 voturi) ori decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Aurora Mancia (164 voturi).

Noua componenţă a Senatului va fi validată de actualul for în 8 februarie. Printre primele acţiuni ale senatorilor se va număra identificarea membrilor în incompatibilitate, care vor avea apoi de ales care calitate o preferă. Apoi, pe 18 aprilie, senatorii îşi vor alege noul preşedinte.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Alegerile pentru profesorii din Senatul Universităţii s-au încheiat şi au fost validate: Au votat peste 700 de universitari (FOTO)

Mobilizaţi la vot: Universitarii orădeni stau la coadă ca să-şi aleagă senatorii (FOTO)

Preşedintele Senatului Universităţii: Nu am nevoie să apar pe o listă ca să obţin un nou mandat

Campanie pe ascuns: Înainte de alegerile pentru Senat, universitarii orădeni primesc o listă cu candidaţii pe care trebuie să-i voteze

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravos crema intelighentiei oradene!
Senatul asistentilor si al sefilor de lucrari! Democratia gloatei. Asteptam cu interes comisiile. Doamna profesora Cavalu ar putea ocupa functia de presedinta a comisiei academice sau si mai bine a eticii universitare.
Postat 28 Ianuarie 2016, 09:49 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON