URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2020, 11:20

Cinci oferte pentru sectorul de autostradă dintre Nuşfalău şi Suplacu de Barcău, o lucrare de 400 milioane lei

Cinci oferte pentru sectorul de autostradă dintre Nuşfalău şi Suplacu de Barcău, o lucrare de 400 milioane lei (foto: generic, sursa: emerging-europe.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, marţi, că au fost depuse cinci oferte din partea constructorilor pentru realizarea unei subsecţiuni a autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea (Autostrada Transilvania), mai precis sectorul dintre Nuşfalău (jud. Sălaj) şi Suplacu de Barcău (jud. Bihor), în lungime de 13,5 kilometri.

Traseul acestei subsecţiuni, numite 3B5, începe la km 66+500.

Potrivit informării CNAIR, până la termenul limită au depus oferte: Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL; Asocierea Construcţii Erbaşu SA - Vahostav S.K. A.S.; Strabag SRL; Sinohydro Corporation Limited; Nurol Inşaat Ve Ticaret A.Ş. 

Interesant este faptul că la licitație pentru noul contract nu mai participă singurul antreprenor bihorean care a realizat o porțiune de autostradă, și anume Trameco Bihor (parte a grupului Selina, partronat de Beniamin Rus). În asociere cu Vahostav SK (Slovacia) și East Water Drillings (Bucureşti), Trameco a realizat lucrările de construire a subsecţiunii 3C3 a Autostrăzii Transilvania, în lungime de 5,35 km, între localităţile bihorene Borş şi Biharia. Pentu noul tronson, însă, slovacii de la Vahostav au participat într-o altă asociere.

Ofertele urmează să fie analizate, iar ulterior CNAIR va stabili asocierea sau firma care va prelua contractul de proiectare şi execuţie a tronsonului menţionat. Valoarea estimată a contractului este de 395.719.629 lei fără TVA.

Contractul are o perioadă de proiectare de 6 luni şi o perioadă de execuţie de 18 luni. "Garanţia lucrărilor este între 5 şi 10 ani, în funcţie de perioada ofertată în cadrul factorului de evaluare", precizează reprezentanţii CNAIR.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere mai are în desfăşurare procedurile pentru stabilirea unui constructor pentru secţiunea 3B2, cuprinsă între Zimbor şi Poarta Sălajului, cu o lungime de 12,24 km şi o valoare estimată a contractului de proiectare şi execuţie de 730,5 mil. lei fără TVA, respectiv secţiunea 3A2 şi 3B1, cuprinsă între Nădăşelu – Mihăeşti – Zimbor, cu o lungime de 30,06 km şi o valoare estimată a contractului de proiectare şi execuţie de 1,45 miliarde lei, fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON