URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2013, 07:43

Chirurg la judecată: Gălăţanu mergea dimineaţa la spital având 2,40 alcoolemie

Chirurg la judecată: Gălăţanu mergea dimineaţa la spital având 2,40 alcoolemie DUPĂ FAPTĂ... Faimos pentru numeroasele intervenţii prin care repara membrele secţionate ale pacienţilor mutilaţi în accidente, doctorul Alexandru Gălăţanu (foto) de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu" a ajuns cunoscut mai nou şi pentru alte "minuni". Este primul medic orădean prins că mergea la muncă aproape în comă alcoolică. Iar asta la volan...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul chirurg orădean Alexandru Gălăţanu a ajuns în faţa judecătorilor. Medicul, coordonator al secţiei Ortopedie - Traumatologie din Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu", a fost trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului Oradea, care l-au cercetat pentru carambolul provocat de medic iarna trecută, băut la volan, dar şi pentru distrugerea de către acesta a documentului prin care, în timpul cercetărilor, i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Gălăţanu a recunoscut toate faptele, însă, după cum a descoperit BIHOREANUL, are explicaţii străvezii pentru tot ce s-a întâmplat. Şi anume că s-ar fi făcut "muci" de la numai o jumătate de pahar de vin şi că a rupt documentul poliţiştilor din motive... medicale!

Carambol în intersecţie

După cum se ştie, întreaga poveste a pornit de la un incident rutier pe care doctorul Alexandru Gălăţanu de la Spitalul Militar l-a provocat anul trecut, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie, în apropiere de centrul comercial Oradea Plaza.

La volanul unui Land Rover, Gălăţanu venea dinspre bulevardul Cantemir şi nu a păstrat distanţa suficientă faţă de maşina care circula în faţa sa, pe care, în dreptul unui semafor, a proiectat-o într-un alt autoturism.

Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime. Dar, cum aparatul etilotest a arătat o concentraţie alcoolică de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, poliţiştii i-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale, pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Nervosul, după gratii

Câteva luni mai târziu, pe 22 aprilie, poliţiştii l-au chemat pe medic la sediul Serviciului Rutier, ca să îi aducă la cunoştinţă faptul că a fost pus sub învinuire. Chirurgul a ascultat ce i se spunea, însă când a fost pus să semneze procesul verbal prin care i se aducea la cunoştinţă învinuirea a reacţionat violent: a luat documentul  în care poliţiştii descriau acuzaţiile, l-a rupt în bucăţi şi l-a aruncat la gunoi. Apoi a plecat...

Lipsa de respect dovedită de doctor n-a rămas fără urmări. Poliţiştii au cules hârtia ruptă din coş, au lipit-o pe o coală şi au transformat-o în "probă" pentru o nouă acuzaţie, de distrugere de documente oficiale, iar apoi au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, propunând trimiterea în judecată a chirurgului.

Două zile mai târziu, Gălăţanu a fost ridicat de poliţişti, în halat, direct din spital, şi dus la Parchet. "De ce m-aţi chemat aici? Eu am treabă la spital!", a explodat doctorul în faţa procurorului Ovidiu Murariu, care, văzându-l pus pe harţă, i-a cerut să revină a doua zi.

Medicul s-a întors la Parchet, aşa cum i s-a cerut, însă pentru că era tot irascibil, procurorul a decis să-i aplice un "tratament şoc": l-a trimis  să se răcorească în arestul Poliţiei. Doctorul a rămas după gratii 24 de ore, iar pe 26 aprilie a primit interdicţia de a părăsi ţara pentru 29 de zile.

Medicul "rupe tot"

Ce anume l-a determinat pe procuror să dispună reţinerea lui Gălăţanu s-a aflat acum, când dosarul întocmit pe numele medicului a fost înaintat Judecătoriei Oradea. Potrivit rechizitoriului, medicul a avut o atitudine recalcitrantă şi lipsită de sinceritate încă din dimineaţa în care a provocat carambolul.

Întrebat când şi cât anume a băut, Gălăţanu a declarat iniţial că a îngurgitat un pahar de vin, noaptea în jurul orei 2, după care s-a culcat fără să mănânce. Ulterior, însă, medicul şi-a nuanţat depoziţia: băuse numai o jumătate de pahar şi în timpul mesei, chestiune care, dacă ar fi fost reală, n-ar fi trebuit să dăuneze alcoolemiei. Atâta doar că, în urma testului de sânge, poliţiştii au stabilit că paharul de vin trebuie să fi fost cel puţin un canceu, căci în ziua incidentului Gălăţanu a avut o alcoolemie de 2,40 g/l alcool pur în sânge.

Pus în faţa minciunii sale, pe 22 aprilie, când a fost chemat la sediul Poliţiei Rutiere, medicul a explodat. "Am rupt hârtia întrucât valorile alcoolemiei stabilite în sânge mi s-au părut a fi inadecvate", a declarat, două zile mai târziu, în faţa procurorului Murariu, când acesta i-a adus la cunoştinţă noua acuzaţie.

Rău la stres

O zi mai târziu, năbădăiosul medic avea deja şi o strategie pentru apărare. Şi anume că poliţistul nu i-ar fi adus la cunoştinţă faptul că hârtia întocmită este un act oficial. Cum nu era un document tipizat, a crezut că-i doar o hârtie oarecare, altmiteri sigur nu o rupea. "Nu am avut reprezentarea juridică a înscrisului denumit proces-verbal deoarece nu avea serie şi nu prezenta caracterele de document tipizat sau oficial. Am considerat că e o hârtie fără valoare pentru că organul de poliţie a întocmit acel document fără a mi se aduce la cunoştinţă valoarea juridică a acestuia", a explicat Gălăţanu.

Declaraţie care, în final, l-a şi trimis în spatele gratiilor pentru 24 de ore. "Pericolul concret pentru ordinea publică se apreciază atât în raport cu datele referitoare la persoana individului, cât şi cu datele referitoare la faptă, natura şi gravitatea infraciunii comise, rezonanţa socială negativă produsă în comunitate ca urmare a săvârşirii acesteia", a explicat procurorul în ordonanţa de reţinere.

Reaudiat după o noapte în Arestul Poliţiei, medicul avea o nouă variantă pentru ieşirile necontrolate din zilele precedente. Totul era pe fond medical căci, zicea el, suferă de diabet zaharat tip 2, este insulinodependent şi are sechele de pe urma unui politraumatism cranio-cerebral acut "cu focare de contuzie şi dilacelare", care îi afectează comportamentul în situaţii de stres şi oboseală, "inducând stări de agresivitate şi nervozitate".

La judecată

Lăsat să plece, cu condiţia să nu părăsească ţara pentru o perioadă de 30 de zile, Alexandru Gălăţanu a fost chemat din nou la sediul Parchetului două luni mai târziu, când procurorul i-a adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală iar medicul, sfătuit de avocat, a declarat spăşit că "recunosc şi regret săvârşirea infracţiunilor de care sunt învinuit". Spovedania îi poate aduce posibilitatea de a fi judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, ceea ce presupune şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În cazul lui, de la o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani, la o pedeapsă între 8 luni şi maxim 3 ani şi 3 luni.

Trecând peste fapta penală, însă, medicul ar putea fi tras la răspundere şi disciplinar, căci şi regulamentele profesionale îi interzic unui chirurg, care ţine în mână la propriu viaţa pacienţilor săi, să meargă la serviciu într-o stare la limita comei alcoolice. La nivelul Spitalului "Avram Iancu" s-a făcut vreo anchetă disciplinară în cazul lui Gălăţanu? Şi dacă da, ce măsuri s-au luat?

Căutat de BIHOREANUL pentru a răspunde, doctorul Gălăţanu n-a fost de găsit, iar directorul executiv al unităţii, Mircea Botoş, a invocat rigorile militare şi a solicitat să i se comunice întrebările în scris, urmând ca răspunsul să-l furnizeze vineri, după ce va primi aprobare. Apoi n-a mai dat niciun semn...


PRECEDENT
În comă după un accident

Alexandru Gălăţanu nici măcar nu era la prima aventură de acest fel. În 2007, medicul a ajuns în comă la spital după ce într-o curbă deosebit de periculoasă între localităţile Remetea şi Meziad a pierdut controlul maşinii din cauza vitezei şi s-a rostogolit de mai multe ori pe şosea, după care s-a răsturnat în şanţ.

În urma impactului, Gălăţanu a suferit multiple leziuni şi a fost transportat în comă la Spitalul Judeţean din Cluj unde, ulterior, a rămas internat mai multe săptămâni cu traumatism cranian, contuzie pulmonară şi fractură de claviculă. După o bună bucată de vreme, medicul şi-a revenit şi şi-a putut relua activitatea profesională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Ce face bautura din OM
Niciodata nu au mers mana-n mana meseria cu bautura.Dr.Galateanu ,,a fost ''un mare chirurg.Pacat ca totul a inceput de la bautura,femei si aventura. Greu este sa mai revii acolo sus unde ai fost.Totusi sa nu fim rai si sa nu uitam ca asa operatii cum facea el mai rar in Romania,ajungea pacientul cu mana taiata de drujba in punga cu gheata si GALATEANU o punea la loc. Pacat de el !
Postat 11 August 2013, 10:40 de gelula
loto din Galati
Bine ca pe altii ii scot basma curata chiar si drogati ,cica nu s reactivi,iar pe amaratul de Galateanu il mazilesc!...la ordin sigur,ca a suparat pe careva.A fost prost ca nu a plecat de la accident ca era o tamponare banala si se intorcea in 48 ore
Postat 10 August 2013, 09:42 de george
Vai,vai...nesatulo
Dana mulge vaca,organul.....
Postat 07 August 2013, 09:00 de ion
Vai,vai...
Mama ce nenorociti ..hai sa-l desfintam pe dr Galateanu..!Organu nu doarme,acuza si trimite la puscarie..organu e organ..Sa va dea sanatae DZEU dle doctor,va iubim si va stimam ..indiferent ce zice organul....
Postat 07 August 2013, 08:57 de ion
sanatate si respect
sa mergeti la naiba cine judeca dr. Galateanu.nu stiti ce inseamna munca executata cu inima nu doar pt vechime si pt bani. inseamna ca nu ati suferit inca, si nu stiti ce inseamna sa vedeti in fata voastra o fiinta draga voua si readusa la viata cu zi cu zi. cei care judeca o astfel de persoana inca nu a trecut prin suferinta,si inca nu a cunoscut fericirea ce a venit dupa o amarnica suferinta.oameni buni ganditi-va ca nimica nu e mai de pret decat sanatatea,si omul care a insanatosit mii de oameni suferinti si cu lacrimi in ochi este EL DOMNUL DR. GALATEANU!
Postat 06 August 2013, 22:44 de albumina .italia
medicii i-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale
politistii nu medicii
Postat 06 August 2013, 17:29 de ERATA
??????
la fel ca alti doctori facuti din pix...dr. stoita, un criminal, a omorat zeci de oameni nevinovati din bisturiu numai pentru bani, a excrocat, inselat si santajat pentru a obtine diferite bunuri si bani, astfel a construit mai multe case pe terenuri obtinute din nimic, care apopi lea vandut pe sute de mii de euro, la fel si nevasta sa o scroafa inputita care luat spaga de la copii pe timpul cand era in invatamant, ii santaja , etc.., aveti grija de o astfel de familie, la fel si copii lor..
Postat 06 August 2013, 14:30 de ????????
????
\"Dar, cum aparatul etilotest a arătat o concentraţie alcoolică de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, medicii i-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale, pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.\"...Doctorii intocmesc actele pt dosar penal? nu stiam. or fi avand si ei atributii in domeniul respectiv
Postat 06 August 2013, 12:14 de eu
asta e
sa nu cofundam meseria cu....o merita si cu varf indesat,principiul moral e altu , oricum nu are cumsa promoveze medicina dupa grati,e un personaj mult mai stralucinit chia mult avansat de cat multi colegi de breasla,asta nu0l retrage de la raspunderea civica fie ea cu suspendare,cel mai bun lucru care justitia ar putea face in cazul de face? motivatia unanima a ccea ce face, in meseria lui si ai pune unele piedici in viata ;personala;,bine ca nu au existat victime ca altfel discutam, ave3m fiecare o minimia mora, sa jufdecam
Postat 06 August 2013, 10:56 de eucumine
:)) BOALA se trataeaza si revine foarte tarziu, handicaul nu se trataeza fara antibiotic natural s
sa nu radeti ca datorita genelor tratate cu antibioatice contrafacute si a substantelor chimice ingerate o sa dati nastere la copii cu imunitate lovala inexistenta, ei le numesc boli ca sa nu solicitati ajutor de handicap :)))) de 33 lei :)) dar tot fara os esti la o adica :)) , handicapatii se nasc prin administrarea de ANTIBIOTICE si vor nu vor sunt dependenti de lupta lor si hrana sanatoasa, antibiotic natural. Am intrebat comisia de unde stie un OM cu fiuca de D-zeu ca am handicap ca nu pot fugi sau evita un impact, au dat din umeri, suntem vanati si omorati cu bestialitate :))) daca nu avem o persoana care sa ne supravegheze.:)) BOALA se trateaza si revine foarte tarziu, handicaul nu se trataeza fara antibiotic natural si continuat.CE mancati voi in ORAS este OTRAVA pentru organism, uramariti arta gastronomica a turcilor si ce ETAPE presupune.Uramariti hrana CHINEI ROMANII consuma bere care da mastere la un mucegai care se dezvolta in organism, CIUPERCA :))))) .SARACI copii ce adn vor trage toata viata ! NU va jucati cu hrana ca timpul inapoi nu mai vine :).APA lamie si menta cu unguent intern pe masura :).
Postat 06 August 2013, 10:28 de de ce facem asta ?
traim in pacat si nu folosim PUTEREA DIVINA !!
Consumati laptisorul de matca , fructele si lasati painea mai ales vara ! Consumati USTUROIUL are arsenic si mai distruge din celulele canceroase , folositi extern ARDEIUL iute sa nu gfaceti HEMOROIZI , invingeti criminali din sisitemul MEDICAL, luptati sa muriti SANATOSI e o datorie in fata lui D-zeu.ESTE pacata sa ti incredintezi viata altora :), traim in pacat si nu folosim PUTEREA DIVINA !! SCOPUL nostru nu sunt banii ci sa fim om intre oamenii.
Postat 06 August 2013, 10:02 de de ce facem asta ?
nu mai dati bani la medici , cumparati va hrana si sa aveti incredere in voi, doar in voi.
nu dati la negru bani si consultatiile nu se fac cu plata e escrocherie, daca de acte ori te vede un medic platesti, este un ESCROC nu medic, ei triesc din a escroca doar ca se uita si nu ti da tartament sau nu curata ceva !!! Am gresit ca am avut incredere in ei si nu in mine , aveam handicap si toti imi tratau boala, am pierdut o gramada de bani si timp :))).Am mers la N specialisti si toti m au jegamanit si niciunul nu mi a spus ca e handicap !!!!! ASTA este ROMANIA , pana m am linstit am cutata antibiotice naturale si gata sunt OK . HRANA este IMPORTANTA , inclusiv cea spirituala, MEDICII te UCID, atat.Acum sunt un om intre oamenii nu mai am incredere in cei care stiu sa fure cel mai bine.Exista o varsta vulnerabila si fara stiinta esti un om MORT , un hot care hraneste altii hoti..EXISTA un fruct in BRAZILA si SPANIA care curata CANCERUL credeti ca M.Sanatatii nu stie de el ? STIE dar prefera CRIMA :)). O sa l dau al TROC cu laptisorul de matca :)).
Postat 06 August 2013, 09:52 de :))
Doamne fereste, mai ales copii, lumain ochilor vostri !
niste nesimtiti sunt la spitalul Militar acum unul e si la PELICAN , aveti grija si daca tot dai un ban nu l dati la NEGRU , se intoarce impotriva voastra, la BUCURESTI sunt medi foarte renumiti si cu laser fac operatiile si nu ti ia un BAN in pus, astia sunt oamenii , restul nu au nimic SPIRITUAL, nu va lasati in mainile celor care nu sunt binecuvantati de D-zeu, Doamne fereste, mai ales copii, lumain ochilor vostri ! NOI de multe ori ajungem in anumite locuri trimisi de mesagerii lui D-zeu nu urmati un sistem medical criminal, sunt si mesageri ai lui D-zeu, de aceea unii scpa si altii mor.
Postat 06 August 2013, 09:44 de Doamne fereste, mai
asta e tare
ASTIA LA SPITALUL MILITAR SUNT FOARTE TARI, lumea mergea la ei, datorita sperantei ca e ordine, dar habar nu au ce e pe acolo,si asta rupt de beat mergea la lucu, daca nu facea accident, ajungea la raportul de garda si si-ar fi povestit ispravile de vanatoare cu aialalti
Postat 06 August 2013, 09:29 de gica
mai bine MOOOR decat sa traiesc schilod si torturat o viata intreaga !
mai bine MOOOR decat sa traiesc schilod si torturat o viata intreaga !
Postat 06 August 2013, 09:27 de mai bine MOOOR decat
sunt cetatean EUROPEAN !!
cand o sa avem carnetul de SANATATE EUROPEAN megem in OLANDA, TURCIA nicidecum in Romania :))) carpaci nu chirurgi :)). IN Romania o gascuta de smecheri stoarce romansul de bani :)) daca e fraier nu are decat, munca trebuie platita in rest nu o faceti, autostimulati va ca munca inseamna MONEY in rest nu munciti.SI munciti rar dar bine nu faceti calitate inferioara , e rusine sa furi pe altul. NU va lasati frieriti, dormiti, radeti si munciti cand sunteti platiti in rest fiecare cu ce alege asa sa culeaga, calitatea nu i pe garduri :)).
Postat 06 August 2013, 09:25 de sunt cetatean EUROPE
vsm
voi de cretini ce sunteti nu intelegeti ca avem criminali in libertate in numele stiintei !!! NOi traim in lagar , nu avem hrana pentru mentinerea sanatatii ca sa se joace de a medicina CRIMINALI !!! Asa dobitoace in 2013 nu cred ca au fost in razboi !!!In razbui nu stiu cum sa si apere vita acum toti se duc la moarte ca drogati, de ce se intampla asa ceva ? majoritatea sunt drogati si criminali, asa se poate explica atrocitatile in societate, te duci la spital si mergi la morga :)))), nici gloanetele nu fac ce fac mediciisi sitemul medical :)).
Postat 06 August 2013, 08:53 de vsm de noi !!
Referitor la dr.Galatanu
Sincer nu stiu cum i se permite sa profeze in stare de ebrietate,o fi el mare specialist dar din pacate nu mai e acelasi de cand a avut accidentul.Si caraterul dansului lasa de dorit la fel si atitudinea lui la cabinetul privat, mergi te taxeaza sute de lei ,iti scrie Tramadol,Arcoxia dar nici macar nu te intreaba daca ai alte probleme de sanatate, (ca mare expert si specialist in medicina!!ce este)si absolut la toti acelasi lucru scrie,din propria experinta va scriu.Am intalnit la spital un domn care a ajuns cu Ambulanta acolo datorita medicatei scrisa de dr.Galatanu si nu este singurul.......
Postat 06 August 2013, 08:42 de Dana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON