URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2021, 07:59

Chef cu "amendă": De ce a fost clasat dosarul nunţii cu sute de invitaţi a fiului fostului şef al Poliţiei, Eugen Boc

Chef cu 'amendă': De ce a fost clasat dosarul nunţii cu sute de invitaţi a fiului fostului şef al Poliţiei, Eugen Boc ÎNSURĂŢEI ÎN CARANTINĂ. Eugen Boc jr. şi soţia sa, Claudia, n-au acceptat uşor faptul că au trebuit să-şi amâne luna de miere din pricina celor două săptămâni de carantină. După ce primul test PCR al tinerei a ieşit pozitiv, ea şi-a trimis avocatul la DSP Bihor, cerând ca acesta să i se refacă. Răspunsul a fost, însă, negativ...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna trecută, în vreme ce majoritatea tinerilor îşi amânau cununiile ori alegeau să-şi facă ceremonii restrânse din cauza pandemiei, fostul adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef în rezervă Eugen Boc, sfida legea şi regulile, organizând paranghelie cu sute de persoane pentru a sărbători nunta fiului său.

Cazul a stârnit vâlvă, cu atât mai mult cu cât, la două zile după nuntă, proaspăta noră a ofiţerului a fost confirmată cu Covid-19, iar ca să-i identifice pe toţi nuntaşii, care trebuiau carantinaţi, în premieră naţională pentru un astfel de caz, anchetatorii au dispus organizarea unor percheziţii domiciliare la locuinţa însurăţeilor, a fostului boss al Poliţiei Bihor şi a cuscrilor săi.

După aceea, peste dosarul "Boc" s-a lăsat tăcerea pentru ca, acum, BIHOREANUL să afle că ofiţerul care a organizat petrecerea în dispreţul legii, beştelindu-i pe foştii colegi care au îndrăznit să-l deranjeze, a scăpat de ancheta penală...

Fente de poliţist 

Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, pe 10 octombrie, bairamul cu peste 350 de persoane a fost oprit spre miezul nopţii, de foştii colegi ai poliţistului, care au anunţat o zi mai târziu că administratorul sălii de evenimente a fost sancţionat cu 15.000 lei, dar şi că au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în caz. 

Ce s-a întâmplat în timpul anchetei şi de ce s-a decis oprirea investigaţiilor reiese din Ordonanţa de clasare semnată de procurorul Marius Pop-Blaga de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea transmisă sub formă de extras, la solicitarea BIHOREANULUI

Documentul dezvăluie, pe de o parte, cum au vrut să fenteze familiile mirilor - Eugen Boc Jr şi Claudia Timiş - legea care, la vremea respectivă, limita durata evenimentelor private la 2 ore, iar numărul participanţilor la 50 în spaţii închise, respectiv la 100 în cele deschise. 

Concret, fostul adjunct al Poliţiei Bihor, Eugen Boc (foto), în calitate de socru mare, a încheiat un contract cu proprietarul sălii de evenimente pentru 146 de meniuri, iar în paralel, pentru acelaşi eveniment, a încheiat un contract pentru 102 persoane şi socrul mic, Vasile Timiş, acum consilier superior la Garda Forestieră Oradea. Asta, însă, doar în scripte, căci, în realitate, poliţiştii ajunşi în seara petrecerii la sala de evenimente, au găsit şi legitimat în total 356 de persoane, cu menţiunea că, începută la ora 17 după-amiaza, petrecerea a continuat şi după "momentul constatării", până după miezul nopţii.

Primiţi cu testul?

"Bomba" avea să vină o zi mai târziu, când s-a aflat că proaspăta soţie a lui Boc Jr, Claudia, farmacistă la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, şi cel puţin doi dintre poliţiştii care au fost prezenţi la nuntă, soţ şi soţie, erau infectaţi cu virusul Sars-Cov2. 

Pentru ancheta epidemiologică obligatorie în astfel de cazuri, DSP avea nevoie de adresele participanţilor, motiv pentru care procurorul Marius Pop - Blaga a dispus percheziţii atât la locuinţa însurăţeilor, cât şi la vila fostului adjunct al Poliţiei şi la pensiunea cuscrilor săi din Băile Felix, unde aceştia locuiau efectiv, ridicând tabelele cu invitaţii, dar şi plicurile cu darurile de nuntă, pe care scria numele nuntaşilor. Asta şi pentru că organizatorii au refuzat iniţial să prezinte listele cu numărul total de invitaţi.

Potrivit ordonanţei de clasare, pentru 163 de persoane identificate cu nume, prenume şi adresă, pe parcursul anchetei s-a dispus efectuarea de examinări fizice "în vederea determinării prezenţei virusului, însă doar un număr de 35 de persoane şi-au exprimat consimţământul, restul refuzând". 

Nu sunt probe

Dintre persoanele testate, 6 au fost confirmate ca fiind infectate, însă, după cum se explică în ordonanţă, din cercetări nu s-a putut stabili "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că oamenii s-au infectat la petrecere, motiv pentru care, în final, procurorul a decis să claseze ancheta. Anchetatorul a stabilit că fapta organizatorilor "nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege" şi că, de fapt, reprezintă o contravenţie.  

În astfel de situaţii, "actul de constatare al faptei şi copia de pe ordonanţă se trimit de îndată organului în drept să constate contravenţia, pentru a lua măsurile ce se impun conform legii", scrie în documentul Parchetului, precizându-se că s-a dispus sesizarea Poliţiei Municipiului Oradea "în vederea analizării măsurilor legale care se impun a fi luate" faţă de cei doi însurăţei şi părinţii lor. 

Dacă poliţiştii îşi vor amenda măcar fostul şef rămâne de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De unde s-au inspirat parchetarii oradeni
Parchetul General a decis clasarea dosarului care îl viza pe fostul polițist Nelu Lupu, dosar deschis după ce fostul șef din Poliția Capitalei a mințit privind faptul că s-a întors din străinătate și a infectat mai multe persoane cu coronavirus, în luna martie, printre care și numeroase cadre medicale de la spitalul Dimitrie Gerota din subordinea MAI.„Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, potrivit unui comunicat al PICCJ. https://romania.europalibera.org/a/parchetul-general-a-clasat-dosarul-fostului-politist-care-a-infectat-spitalul-gerota-/30740757.html
Postat 22 Aprilie 2021, 05:25 de pinonel
Tot va scăpa, eu sigur nu scăpam
Prietenii știu de ce.
Postat 21 Aprilie 2021, 17:34 de zsizsi
BA se poate!
Se poate determina. Fiecare va avea un virus putin diferit si poti urmari inapoi pana la sursa. Este metoda ceasului molecular, utilizat si in determinarea realatiilor filetice. Daca legea nu este lege pentru toti, avem mare nevoie de justitiari!!!
Postat 21 Aprilie 2021, 08:08 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON