Toamna trecută, în vreme ce majoritatea tinerilor îşi amânau cununiile ori alegeau să-şi facă ceremonii restrânse din cauza pandemiei, fostul adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef în rezervă Eugen Boc, sfida legea şi regulile, organizând paranghelie cu sute de persoane pentru a sărbători nunta fiului său.
Cazul a stârnit vâlvă, cu atât mai mult cu cât, la două zile după nuntă, proaspăta noră a ofiţerului a fost confirmată cu Covid-19, iar ca să-i identifice pe toţi nuntaşii, care trebuiau carantinaţi, în premieră naţională pentru un astfel de caz, anchetatorii au dispus organizarea unor percheziţii domiciliare la locuinţa însurăţeilor, a fostului boss al Poliţiei Bihor şi a cuscrilor săi.
După aceea, peste dosarul "Boc" s-a lăsat tăcerea pentru ca, acum, BIHOREANUL să afle că ofiţerul care a organizat petrecerea în dispreţul legii, beştelindu-i pe foştii colegi care au îndrăznit să-l deranjeze, a scăpat de ancheta penală...
Fente de poliţist
Aşa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, pe 10 octombrie, bairamul cu peste 350 de persoane a fost oprit spre miezul nopţii, de foştii colegi ai poliţistului, care au anunţat o zi mai târziu că administratorul sălii de evenimente a fost sancţionat cu 15.000 lei, dar şi că au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în caz.
Ce s-a întâmplat în timpul anchetei şi de ce s-a decis oprirea investigaţiilor reiese din Ordonanţa de clasare semnată de procurorul Marius Pop-Blaga de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea transmisă sub formă de extras, la solicitarea BIHOREANULUI.
Documentul dezvăluie, pe de o parte, cum au vrut să fenteze familiile mirilor - Eugen Boc Jr şi Claudia Timiş - legea care, la vremea respectivă, limita durata evenimentelor private la 2 ore, iar numărul participanţilor la 50 în spaţii închise, respectiv la 100 în cele deschise.
Concret, fostul adjunct al Poliţiei Bihor, Eugen Boc (foto), în calitate de socru mare, a încheiat un contract cu proprietarul sălii de evenimente pentru 146 de meniuri, iar în paralel, pentru acelaşi eveniment, a încheiat un contract pentru 102 persoane şi socrul mic, Vasile Timiş, acum consilier superior la Garda Forestieră Oradea. Asta, însă, doar în scripte, căci, în realitate, poliţiştii ajunşi în seara petrecerii la sala de evenimente, au găsit şi legitimat în total 356 de persoane, cu menţiunea că, începută la ora 17 după-amiaza, petrecerea a continuat şi după "momentul constatării", până după miezul nopţii.
Primiţi cu testul?
"Bomba" avea să vină o zi mai târziu, când s-a aflat că proaspăta soţie a lui Boc Jr, Claudia, farmacistă la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, şi cel puţin doi dintre poliţiştii care au fost prezenţi la nuntă, soţ şi soţie, erau infectaţi cu virusul Sars-Cov2.
Pentru ancheta epidemiologică obligatorie în astfel de cazuri, DSP avea nevoie de adresele participanţilor, motiv pentru care procurorul Marius Pop - Blaga a dispus percheziţii atât la locuinţa însurăţeilor, cât şi la vila fostului adjunct al Poliţiei şi la pensiunea cuscrilor săi din Băile Felix, unde aceştia locuiau efectiv, ridicând tabelele cu invitaţii, dar şi plicurile cu darurile de nuntă, pe care scria numele nuntaşilor. Asta şi pentru că organizatorii au refuzat iniţial să prezinte listele cu numărul total de invitaţi.
Potrivit ordonanţei de clasare, pentru 163 de persoane identificate cu nume, prenume şi adresă, pe parcursul anchetei s-a dispus efectuarea de examinări fizice "în vederea determinării prezenţei virusului, însă doar un număr de 35 de persoane şi-au exprimat consimţământul, restul refuzând".
Nu sunt probe
Dintre persoanele testate, 6 au fost confirmate ca fiind infectate, însă, după cum se explică în ordonanţă, din cercetări nu s-a putut stabili "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că oamenii s-au infectat la petrecere, motiv pentru care, în final, procurorul a decis să claseze ancheta. Anchetatorul a stabilit că fapta organizatorilor "nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege" şi că, de fapt, reprezintă o contravenţie.
În astfel de situaţii, "actul de constatare al faptei şi copia de pe ordonanţă se trimit de îndată organului în drept să constate contravenţia, pentru a lua măsurile ce se impun conform legii", scrie în documentul Parchetului, precizându-se că s-a dispus sesizarea Poliţiei Municipiului Oradea "în vederea analizării măsurilor legale care se impun a fi luate" faţă de cei doi însurăţei şi părinţii lor.
Dacă poliţiştii îşi vor amenda măcar fostul şef rămâne de văzut...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.