URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2022, 09:35

Cercetașii României: Bogdan Pater a fost suspendat în 2015 din cauza unui „comportament inadecvat”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un punct de vedere transmis BIHOREANULUI, Organizația Națională Cercetașii României dezvăluie că, în 2015, în urma unei reclamații făcute de un cercetaș, „cu privire la comportamentul inadecvat a lui Bogdan Pater, Centrul Local Oradea a decis, ca măsură preventivă, să îi suspende acestuia dreptul de a participa la activitatea cu copiii și tinerii, până la clarificarea situației”. 

Drept urmare, „în perioada imediat următoare, Bogdan Pater nu a mai participat la activități, nu și-a mai plătit cotizația, iar în anul 2016 a devenit membru inactiv al organizației”, se arată în poziția oficială a cercetașilor, transmisă BIHOREANULUI de către Bogdan Ferchită, membru în consiliul director al organizației. 

Nu se precizează, însă, în ce ar fi constat „comportamentul inadecvat” al lui Pater.

De asemenea, precizează cercetașii, „în prezent, comunicăm cu Centru Local din Oradea, structura locală în care acesta a activat, pentru a verifica istoricul lui”. 

În fine, Cercetașii României precizează că organizația are „toleranță zero față de orice fel de abuz și susținem cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate”, iar „orice acțiune prezentă pe care o are Bogdan Pater nu poate fi asociată cu activitatea Cercetașilor României”.

Precizările Cercetașilor României vin după ce BIHOREANUL a scris despre dezvăluirile recente de pe platforma Justițiarul de Berceni, conform cărora politicianul Bogdan Pater, responsabil de comunicare al Tineretului Național Liberal, a abordat de-a lungul anilor mai multe minore, curtându-le, inclusiv pe unele cercetașe din Oradea. Dezvăluirile au la bază relatări și capturi de ecran cu mesajele pe care Pater le-ar fi trimis în urmă cu câțiva ani către fete minore. 

Acesta este cel mai recent episod în scandalul care a început după ce Bogdan Pater i-a trimis numeroase mesaje, unele cu tentă sexuală, unei fete despre care știa că are doar 15 ani. În realitate, a fost vorba despre o tânără care colaborează cu platforma Justițiarul de Berceni, pentru a-i ajuta să-i demaște pe posibilii prădători de minori. Crezând că vorbește cu o fată de 15 ani, Pater i-a propus o întâlnire, care s-a și petrecut în toiul nopții, când membrii inițiativei Justițiarul de Berceni i-au și făcut un flagrant, chestionându-l în timp ce-l filmau despre racolarea de minore. 


Precizările transmise de Cercetașii României, redate în întregime:

Organizația Națională „Cercetașii României” prioritizează siguranța copiilor și tinerilor și susține cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate. 

În ceea ce privește situația lui Bogdan Pater, el nu mai este membru activ al Organizației noastre de cercetași din 2016. În prezent, comunicăm cu Centru Local din Oradea, structura locală în care acesta a activat, pentru a verifica istoricul lui. Cercetașii României este o organizația națională care oferă structurilor locale - sucursale și filiale - autonomie decizională, în limita prevederilor Statutului și Regulamentului organizației.

Întrucât ne dorim să păstrăm un mediu sigur, în care copiii și tinerii să se dezvolte armonios și să își atingă potențialul maxim, oferim suport tuturor structurilor locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare la cea mai mică suspiciune de comportament inadecvat. În aceeași măsură, suntem alături de toți copiii, tinerii și adulții care au fost și sunt în continuare cercetași și s-au confruntat cu situații abuzive și îi încurajăm să ne contacteze pentru a le oferi sprijinul nostru. 

În anul 2015, în urma unei sesizări făcute de un cercetaș cu privire la comportamentul inadecvat a lui Bogdan Pater, Centrul Local Oradea a decis, ca măsură preventivă, să îi suspende acestuia dreptul de a participa la activitatea cu copiii și tinerii, până la clarificarea situației. În perioada imediat următoare, Bogdan Pater nu a mai participat la activități, nu și-a mai plătit cotizația, iar în anul 2016 a devenit membru inactiv al organizației.

Orice acțiune prezentă pe care o are Bogdan Pater nu poate fi asociată cu activitatea Cercetașilor României. Organizația Națională Cercetașii României are toleranță zero față de orice fel de abuz și susținem cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate.

Pentru mai multe detalii, aici poate fi consultată Politica de protecție a copilului, tânărului și adultului în cercetășie (Politica Safe from Harm).

UPDATE: Le-a trimis mesaje mai multor cercetașe

La solicitarea BIHOREANULUI, reprezentantul organizației Cercetașii României a detaliat ulterior în ce a constat „comportamentul inadecvat” al lui Bogdan Pater în 2015, fiind vorba despre faptul că acesta le-a scris acestora în privat, lucru interzis la „cercetași”. 

„Comportamentul inadecvat al lui Bogdan Pater” se referă la contactarea în privat a 3 cercetașe, în afara activității educaționale, acțiune interzisă în relația între un copil / tânăr și un adult la cercetași. Ele ne-au comunicat atunci că se simt inconfortabil cu comunicarea mult prea prietenoasă a lui Bogdan, mărturii ce au condus la suspendarea lui de la activitățile cu copiii și tinerii”, se arată în răspunsul semnat de Bogdan Ferchită, membru în consiliul director al Cercetașilor României. 

Întrebat dacă au existat și alte plângeri care-l vizau pe Pater, reprezentantul organizației a transmis că, ulterior suspendării acestuia, s-a aflat de alte cazuri în care acesta le-a trimis fetelor mesaje: „La prima informare făcută de o cercetașă minoră liderilor din grupul local Oradea, aceștia au reacționat imediat și l-au suspendat de la activități. Ulterior, liderii de la nivel local au fost informați și de alte două cercetașe că au fost contactate de Bogdan Pater, care a purtat același tip de conversații cu ele”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON