URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2018, 15:12

Centenar cu buda-n curte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cred că ar fi mai onest ca anul acesta să nu serbăm niciun Centenar. Să mai aşteptăm încă 100 de ani şi poate că Bicentenarul ne va prinde mai bine pregătiţi. Căci după 100 de ani, dacă adunăm activul cu pasivul, constatăm că nu prea avem cu ce ne lăuda.

Şi nu vorbesc de alte judeţe, unde problemele grele vin dintr-o istorie veche şi întunecată. Ci de marele Bihor, de tărâmul cu gospodari ardeleni, ce stârnesc invidia conaţionalilor. Conform ultimelor date, în judeţul nostru există 200 de şcoli şi grădiniţe care nu au apă potabilă sau grupuri sanitare cu apă curentă. Asta, în timp ce în judeţul Sibiu, de exemplu, nu mai există asemenea cazuri de "civilizaţie" specifică Evului Mediu timpuriu.

De câte ori îi întrebi pe primari cum e posibil ca în comunele lor să existe asemenea grozăvii primim cam acelaşi răspuns: ba că lucrarea tocmai e în lucru, ba că s-au împotmolit la licitaţii, dar, de cele mai multe ori, edilii se plâng de lipsa banilor. Al dracului, n-am auzit pe unul să protesteze când li-au dat salarii mărite şi au rămas fără bani de investiţii!

N-am văzut niciun primar cu astfel de probleme să meargă cu jalba la Bucureşti şi să le explice parlamentarilor că nu e uman ca bieţii copilaşi să meargă la buda din fundul curţii şi, apoi, în loc să se spele, să fie nevoiţi să se şteargă de iarbă. În schimb, la marea adunare a primarilor de comune au ieşit destui cu pieptul bombat că vor pensii nesimţite şi speciale.

Uite un criteriu prin care primarii ar putea fi selectaţi pentru aceste pensii: să nu primească nimic până nu rezolvă problema grupurilor sanitare. Mai aşteptăm 100 de ani şi, la Bicentenar, vom serba în sfârşit măreţul eveniment de a introduce apa în şcoli şi grădiniţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nici vorba
A spune ca un bilant al ultimilor 100 de ani ar fi pe minus, inseamna cel putin lipsa de profesiomalism, cand practic in urma cu o suta de ani s-a inceput de la zero. De exemplu Oradea era inecata in noroaie si baraci insalubre. In judet si in restul tarii la fel. A fost nevoie sa se construiasca locuinte, drumuri, cai ferate, fabrici, sectii mecanizate in agricultura, CAP-uri (cu alte cuvinte, locuri de munca), spitale, dispensare, scoli, gradinite, etc, etc, etc. Tot ceea ce inseamna dezvoltare si modernizare a tarii s-a facut in proportie de 90% dupa cel de-al doilea razboi mondial. In prezent mai sunt si cateva scoli cu buda in curte. Cei care au condus tara inainte de "lovilutia" din 1989 aveau mijloacele necesare sa rezolve si asta. Probabil ca ar fi facut-o. Au venit, insa, la putere autorii "lovilutiei" (ilici, tokes & co). Ei nu au fost interesati de continuarea dezvoltarii si modernizarii, desi au preluat tara "la cheie". Interesul lor a fost sa distruga. Acum suntem in faza de reconstructie dupa caderea cauzata de pradatori.
Postat 25 Martie 2018, 23:46 de Control_Room
Trist
Ca inca avem situatia asta. Trist ca avem comune mari cu primari pesedisti, deci favorizati la bani, care nu investesc nimic. Hai sa vedem Tileagdu, are in comuna da nu in satele arondate canalizare si apa curenta dar au asfaltat un drum de kko care duce intr-un fund de vale si se termina brusc. O singura banda denivelata si cu semne de srop la iesirea din tarlaua lui Vasalie. Exemple mai sunt de evolutii involuntare ce se dovedesc involuții. Da scoli dezafectate si copii dusi cu microbuze la oras? Vezi in Tinaud, scoala veche cu istorie risca desfiintarea ca asa vrea o directoare pesedista din Alesd. Abia mai au copii, sintot cu buda in curte. Macar aveau apa trasa inauntru. Scoala din Damis lasata in paragina, si aia avea buda in curte. Si mai sunt exemple, inclusiv in Alesd mai erau pana acu 8 9 ani scoli cu buda turceasca. Bine ca in Lazareni is 2 scoli, sat mare ce sa zicem, nu? Si alte sate raman fara si trimit copiii pe jos intre 4 si 7 km, iarna vara, ca nu sunt microbuze pe toate satele. Da ei ies in strada pt familia traditionala. Astea is subiecte demne de protestat, nu ca sifonie nu cununa 2 femei/2 barbati
Postat 25 Martie 2018, 22:42 de poiu
bunu'! ( așa s-a esprimat cineva pe FB d-lui Chirilă),. Pentru că e bunic saul pentru ca e bun?
Există munca ci pii in care " buda " e tot în fondue de jardin! Parcă Monsieur Bolojan are o funcție pă la nu știu ce cu municipiile! Ba și în Oradea, doar că acolo toți sunt CONSTRÂNȘI! Bolojan vede doar DEALURI care ulterior vin la vale, PIEȚE ultrabetonate care servesc la GRAMA j, parcări INUNDATE! Astea sunt de bine!
Postat 25 Martie 2018, 17:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON