URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Iulie 2010, 15:51

Cel mai mare exerciţiu de salvare montană din România va avea loc în Padiş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo organizează, în perioada 15-18 iulie, tabăra internaţională de speologie "BalkanCamp", care va reuni peste 150 de participanţi din România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Polonia şi Turcia.

Tabăra se va desfăşura în Padiş şi va cuprinde un amplu exerciţiu de salvare în mediul carstic. "Pe 17 iulie, între orele 8 şi 18 se va derula un exerciţiu internaţional de salvare în mediul carstic, care prin amploare şi complexitate, va depăşi orice acţiune similară realizată vreodată în România", se precizează într-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Bihor, semnat de vicepreşedintele Adrian Marin.

Cei peste 150 de salvatori speologi, salvatori montani, specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", medici şi paramedici care vor participa la exerciţiu vor trebui să ducă la bun sfârşit o acţiune care implică evacuarea mai multor victime.

Exerciţiul se va desfăşura atât în subteran cât şi la suprafaţa complexului carstic Cetăţile Ponorului. "Peştera adăposteşte o salbă de 14 lacuri subterane, cele 2 intrări ale sale fiind situate pe fundul a două din cele 3 doline care alcătuiesc complexul carstic. După depăşirea obstacolelor subterane, salvatorii vor fi puşi la încercare pe pereţii verticali de 150-200 metri ai dolinelor", explică reprezentanţii Salvamont Bihor.

Patrula Salvamont Salvaspeo intervine, anual, pe durata verii, la diverse accidente în peştera Cetăţile Ponorului, ca şi în alte peşteri din Munţii Bihorului şi Munţii Apuseni. "Tot mai mulţi turişti vizitează Cetăţile Ponorului din Padiş, iar un accident turistic cu scenariu asemănător celui al exerciţiului nu este imposibil", se mai menţionează în comunicat.

Salvamont Bihor anunţă că sâmbătă, 17 iulie, pe durata exerciţiului, accestul turiştilor în complexul Cetăţile Ponorului va fi interzis, din raţiuni de siguranţă.

Tabăra "BalkanCamp 2010" este organizată Salvaspeo Romania - CORSA, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, CS Speodava Ştei, în colaborare cu ISU "Crişana" Bihor şi SMURD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da ,, daa :)
eee, betiile din padis tre sa aiba si un scop :)), salvare de la drink.
Postat 13 Iulie 2010, 18:40 de unu de la munte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON