URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2009, 12:15

Cei mai pe val

Cei mai pe val PREMIANŢII. Vinerea trecută, la Gala Sportului Bihorean, poloiştii au fost desemnaţi cea mai bună echipă din Bihor, pentru performanţele din 2009. Obosiţi după ce au învins la Budapesta, orădenii au sosit la restaurantul Majestic la jumătatea festivităţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Pentru cei din faţa televizorului sau din tribună pare un joc simplu, dar pentru sportivii din apă efortul este suprauman. Trebuie să înoate cel puţin o oră pe meci, să conducă mingea printre adversari şi să o proiecteze în plasă.

Săptămâna trecută, CSM Frigoconti Oradea, campioana României la polo, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Ligii Europene de Nataţie, care echivalează cu Cupa UEFA din fotbal.

Deasupra tuturor

După două titluri consecutive câştigate în faţa bucureştencelor Dinamo-Steaua-Rapid, echipele din Capitală ar fi făcut orice ca să pună capăt, măcar în 2009, supremaţiei poloiştilor orădeni. Degeaba. CSM Frigoconti a câştigat campionatul tranşant, iar Dinamo şi Steaua au ajuns să se bată pentru locul doi.

Pentru sportivii orădeni, anul ce se încheie a fost la fel de fructuos şi în competiţiile internaţionale. Miercurea trecută, s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei Ligii Europene de Nataţie (LEN), competiţie similară Cupei UEFA.

Meciul a fost susţinut în Italia împotriva CN Posillipo Napoli şi a fost fascinant. După scorul de 12 la 10 în tur, italienii au condus CSM Frigoconti cu două goluri în retur (7-5), dar orădenii au câştigat în prelungiri, calificându-se mai departe, ceea ce este cea mai bună performanţă a poloului românesc din ultimii 20 de ani. Puţin şi norocoşi, în urma tragerii la sorţi de vinerea trecută, orădenii îi vor înfrunta în sferturile de finală pe nemţii de la Spandau 04 Berlin, pe care i-au mai învins anul acesta.

Performanţele de excepţie ale echipelor de seniori, dar şi de juniori (care au obţinut trei titluri naţionale din patru posibile), au făcut ca o bună parte dintre sportivii CSM Frigoconti Oradea, precum Kadar Kalaman, Tiberiu Negrean, Nicuşor Diaconu sau George Tarnoveţchi, să fie convocaţi la Naţională. Iar spre deosebire de selecţionatele României din alte ramuri sportive, cea de polo e cea mai bine clasată în topul mondial, între primele şapte.

Tur de forţă

Pentru a obţine aceste rezultate, au susţinut meci după meci într-un ritm infernal. Ca de pildă săptămâna trecută, când, imediat după meciul împotriva italienilor, se pregăteau deja pentru alt meci important, cu Ujpest Budapesta. Partida desfăşurată vineri în cadrul “Interliga” (competiţie regională la care participă echipe din Serbia, Ungaria, România şi Slovacia) s-a încheiat cu victoria alor noştri, cu scorul de 14-7. Iar goana nu s-a oprit aici, pentru că pe seară erau aşteptaţi să ajungă la Gala Sportului Bihorean, de la Restaurant Majestic.

Deşi au întârziat circa o oră, la apariţia campionilor, întreaga asistenţă, formată din sportivi şi oameni de sport, s-a ridicat aplaudând frenetic. Portarii Barat şi Creţu, jucătorii Samuilă, Baidoc, Diaconu, Câmpianu, Popoviciu, Tarnoveţchi, Kincses, A. Creţu, Monostori, Kadar, Negrean şi antrenorul Cornel Gordan au fost premiaţi ca fiind cea mai bună echipă a judeţului în 2009, şi, poate, cea mai bună echipă din ţară din topurile sporturilor colective. Iar patronul Frigoconti însuşi, Radu Coste, sponsorul secţiei de polo, a insistat să-i premieze pe campioni cu 100 de milioane de lei vechi.
Marele absent al serii a fost antrenorul care, după drumurile din ultimele zile a fost prea obosit pentru a mai participa la festivitate.

Ajutorul sponsorilor

Performanţa orădenilor este cu atât mai lăudabilă cu cât fondurile alocate echipei de polo sunt undeva la o treime faţă de bugetul echipei de fotbal. Anul acesta CSM a primit din bugetul local 5 milioane de lei pentru toate cele şase secţii sportive: atletism, judo, baschet, handbal, scrimă şi polo. Echipa de polo a primit pentru organizarea de competiţii şi finanţarea deplasărilor 1,2 milioane lei. “Pentru că legea interzice plata sportivilor din fonduri bugetare, am apelat la sponsori”, spune preşedintele CSM, Florin Birta.

Principalul sponsor este firma de transport Frigoconti, care a semnat în septembrie un contract pe un an, în valoare de 50.000 euro. Bugetul secţiei mai este suplimentat din banii plătiţi de RCS&RDS care, în schimbul portării în propria reţea a numerelor de telefonie fixă din Primărie, cedează pentru finanţarea sportului toate sumele încasate. “În vară, pentru că aveam nevoie de bani, RDS ne-a plătit în avans 40.000 lei. Săptămâna trecută, când s-a făcut regularizarea, ne-a plătit din nou în avans”, zice Birta.

CSM se mai autofinanţează din sumele încasate din administrarea Bazinului Olimpic şi a Sălii Antonio Alexe. Chiar şi aşa, banii de care dispune clubul sunt mult mai puţini decât cei tocaţi de FC Bihor.

Pe buget

Dacă polo-ul a primit 1,2 milioane lei, fotbalul a înghiţit 3,55 milioane lei de la Primărie şi Consiliul Judeţean, iar săptămâna trecută FC Bihor a încheiat un contract de sponsorizare de 40.000 euro, pe un an de zile, cu firma Adeplast.

Şi totuşi, în vreme ce poloiştii atacă elita sportului european, fotbaliştii se chinuie să nu retrogradeze în liga a treia. FC Bihor ocupă locul 14 din 18 şi nu dă semne că s-ar redresa. Totuşi, preşedintele Ioan Lucian rămâne optimist. “Obiectivul nostru pentru 2010 este să ne poziţionăm în prima jumătate a clasamentului”, spune el. Rămâne de văzut dacă va şi reuşi. Nu de alta, dar până acum salariul sigur şi primele de meci mai mult i-au încurcat pe fotbalişti decât să-i ajute...


PREDECESORII
Generaţia de aur

Dacă la fotbal România a avut o generaţie de aur, poloul românesc îşi leagă şi el amintirile cele mai frumoase de echipa Crişul Oradea care, în 1981, avea să dispute marea finală de la Split a Cupei Cupelor împotriva echipei gazdă, POSK. După ce au trecut de fazele preliminare eliminând echipe din Italia, Spania, Germania, Olanda, Grecia şi Ungaria, Crişul a disputat turneul final la Split alături de Szentes (Ungaria), Montjuic Barcelona (Spania) şi POSK Split (Iugoslavia).

Crişul a câştigat atât cu Szentes, cât şi cu Barcelona, la fel ca iugoslavii. Astfel, ultimul meci al turneului a reprezentat practic finala. Sârbo-croaţii au învins cu 11-9, dar numai după prelungiri. Lotul Crişul Oradea era compus din: Kiss Csaba, Mişi Rada, Ivan Feher, Claudiu Rusu, Vaslie Ungureanu, Liviu Garofeanu, Cornel Gordan, Dorin Costrăş, Petre Raţ, Emil Fărcuţa, Roberto Pantea, Gabi Harabagiu şi Zoli, iar antrenori regretaţii Nicolae Rujinschi şi Ioan Alexandrescu.


GALA SPORTULUI
Pentru aşi

Pe lângă echipa de polo, 2009 a fost un an de succes şi pentru judoka Daniel Matei, tot de la CSM Oradea. Acesta a “erupt” la Europenele pentru tineret din Antalya, unde şi-a bătut toţi adversarii prin ippon (KO-ul de pe tatami), cedând doar în finală în faţa rusului Boris Makhamadov.

În Top 10 au mai intrat săritoarea în lungime Cornelia Deiac, finalistă la mondialele de sală de la Torino, săritoarea în înălţime Andreea Ispan, care a atins 1,90m şi a câştigat bronzul la Cupa Europei, anunţând vineri seară, la Gala Sportului Bihorean, că se retrage.

Un clasament separat a fost conceput pentru sportivii de la sporturile neolimpice, unde vârful ierarhiei l-a ocupat Marius Ilaş, de la Gym Oradea, care a cucerit aurul la Cupa Mondială la kyokushin.

De reţinut că vineri seară, la Gală, FC Bihor a reuşit să fie în centrul atenţiei prin echipele de juniori A (19 ani) şi D (13 ani), care au devenit campioane naţionale astă-vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON