URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2012, 15:40

Dezbatere: Ce face bihoreanul când îl doare ceva? Încotro o ia?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul sanitar din România scârţâie din încheieturi, iar factorii implicaţi dau vina cel mai adesea pe subfinanţarea acestuia. De multe ori, însă, nejustificat, căci cheltuielile cresc şi pentru că bolnavii se adresează direct serviciilor de urgenţă, apelând la SMURD şi la Ambulanţă, chiar dacă afecţiunile lor nu sunt deloc grave.

Din acest motiv, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, Fundaţia pentru Sănătate Bihor şi Primăria Oradea au organizat, în sala mare a municipalităţii, o întâlnire la care au participat peste 100 de reprezentanţi ai spitalelor din judeţ, ai CAS şi DSP, dar şi câţiva medici de familie.

După ce Hadrian Borcea şi Daniela Petrişor au prezentat modul de implicare a serviciilor pe care le conduc - SMURD-UPU al Spitalului Judeţean şi respectiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă - în "drumul bolnavului", adică preluarea bolnavilor şi transportarea lor către spitale concomitent cu acordarea primului ajutor şi stabilizării pe durata transportului, managerul Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Laurean Pop, a prezentat circuitul bolnavului în secţiile "unice" ale acestei unităţi, adică cele care funcţionează doar aici, precum sunt Pediatria, Pneumologia şi Psihiatria.

Dr. Pop a remarcat că "tot mai des ni se trimit, de pildă la Pediatrie, bolnavi cu amigdalită în regim de urgenţă, pentru că alţii se tem să trateze o afecţiune de acest tip sau să facă investigaţii suplimentare pentru a vedea dacă nu cumva au o altă problemă", precum şi "cazuri de bolnavi cronici, deşi ei sunt de fapt acuţi". Urmarea este că aceşti bolnavi trebuie spitalizaţi la Municipal, iar dacă nu sunt ţinuţi câteva zile, CAS nu decontează serviciile prestate de unitate, ceea ce înseamnă o creştere artificială a costurilor pe care le suportă sistemul sanitar, adică risipă de resurse.

Mai tranşant a fost dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, care a indicat şi principalii vinovaţi: medicii de familie. "Bolnavii merg direct la spitale pentru că medicii de familie nu îşi fac treaba cum trebuie. În Oradea, de exemplu, Primăria a vândut medicilor de familie cabinetele (n.r. - din fostul Dispensar de Pediatrie) din strada Tudor Vladimirescu la cele mai mici preţuri din ţară, cerând în schimb un singur lucru: să crească gradul de satisfacţie al pacienţilor. Acest lucru nu s-a întâmplat. Poate şi pentru că medicii de familie sunt singurii care nu răspund în faţa nimănui, şi poate ar trebui să răspundă în faţa comunităţilor locale", a spus Carp.

Deşi a încercat să-şi "disculpe" colegii, dr. Monica Vaida, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bihor, nu a reuşit să demonstreze contrariul, şi nici măcar să arate că există medici de familie care îşi respectă programul de lucru.

Până la găsirea unui remediu legislativ, care să forţeze medicii de familie să asigure consultaţii şi asistenţa medicală primară, medicii specialişti încearcă să se salveze cum pot, pentru a descuraja afluxul nejustificat de pacienţi.

De pildă, dr. Hadrian Borcea a anunţat că a elaborat un sistem de lucru în SMURD care va accepta bolnavii, dar nu le va mai elibera rezultatele analizelor. "Am început deja să nu mai eliberăm rezultatul analizelor, şi am avut surpriza să primim telefoane de la medici, dar am decis să nu le dăm decât diagnosticele", a spus Borcea, explicând că în acest fel se doreşte descurajarea celor care vin la SMURD doar pentru că aici se fac analize gratuite.

Tot doctorul Borcea a anunţat că în curând, datorită colaborării cu Fundaţia Rompetrol, va fi dat în folosinţă un nou sistem de comunicare între personalul medical al UPU şi "aparţinătorii" bolnavilor, aşa încât aceştia să afle informaţii despre soarta bolnavilor, dar fără a sufoca asistentele cu întrebări care să le ţină de la muncă. "Familiilor sau prietenilor pacienţilor li se va comunica în timp real, la sediul UPU sau acasă, prin internet, informaţii despre ce se întâmplă cu pacienţii. De exemplu, acum e investigat de cardiolog sau de ortoped, etc", a spus şeful SMURD-UPU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ce fura visele , amin !
va faceti la notar DECLARATIE ca NU mergeti in spital indiferent de consecinte si va absolviti familia de raspundere penala , amin ! AM un singur judecator D-zeu in rest nu existati, nu pot sa satur atati paraiziti nici daca vreau, pentru ce sa fur sa dau altora ?
Postat 24 Noiembrie 2012, 15:49 de moarte celor
ce fura visele , amin !
nu mai vreau sa platesc nimic la STAT, nu am nevoie de ce imi ofera el NIMIK !! deci faceti ce faceti si fara STAT, lasati ne sa murim natural nu OMORATI DE MEDICI sarlatani, amin ! Calificati ca in UNGARIA moase sa nastem acasa , ma doare undeva de farmacisty si medici, din partea mea sa moara de foame, amin! AU UCIS si UCID zi de zi nevinovati din cauza muncii lor care dauneaza corpului uman, noi trebuie natural sa ne facem bine nu sa muncim ca sa platim TAxE, intelegeti MECANISMUL CRIMINAL impus de medici sarlatani si escroci ? TREZITI va si voindecati va NATURAL, fara antibiotice totul de la pamant :usturoi, palinca , propolis , miere in loc de zahar , etc.Nu suntem in satre sa consumama alimente sanatoase ca ne OBLIGA statul sa intretinem parazitii sociali , viermi sociali care nu MUNCESC !?
Postat 24 Noiembrie 2012, 15:45 de moarte celor
raspundere pentru medicii de familie
medicii de familie nu se preocupa de investigarea pacientilor,nu stabilesc diagnosticul corect si nici nu-l trimit pe bolnav la medic de specialitate,ii da tratament dupa ureche cand ajung la specialist e PREA TARZIU. Fiind particulari speculeaza cu banii dati de Casa de Asigurari ,urmaresc numai imbogatirea, au uitat juramantul
Postat 24 Noiembrie 2012, 09:37 de pacient
cenzura
Chiar daca ati eliminat comentariul...to spre Debrecen ne indreptam la DOTE!
Postat 24 Noiembrie 2012, 00:49 de cenzura
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON