URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2023, 18:50

Ce cere Austria pentru a fi de acord ca România să aibă acces „Air Schengen” 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a afirmat luni pentru prima oară că autoritățile de la Viena sunt dispuse să accepte ca România să aibă statut „Air Schengen”, adică românii să poată zbura în cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație fără a trece de controale de graniță. 

Totuși, pentru asta, Austria vrea măsuri pentru întărirea controalelor la frontierele terestre, pentru oprirea migranților ilegali, dar impune și alte condiții. 

Potrivit G4Media.ro, după ce în weekend au apărut informații pe surse în acest sens, Gerhard Karner a afirmat luni, la televiziunea publică Ö1 din Austria, că autoritățile din Viena sunt dispuse să își schimbe poziția în ceea ce privește România și Bulgaria și accesul în Schengen, dar doar pentru călătoriile pe calea aerului. 

Dacă România intră în Schengen cu aeroporturile (așa-numitul Air Schengen), pasagerii români nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE. Dar vor trebui să se identifice la check-in, la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE, notează G4Media.ro. 

Totuși, Austria nu își schimbă poziția în legătură cu granițele terestre cu zona Schengen, unde se formează deseori cozi imense, astfel că România și Bulgaria tot nu ar fi membre Schengen. 

Gerhard Karner a prezentat o serie de condiții pentru ca Austria să fie de acord cu statutul „Air Schengen” pentru România și Bulgaria, pe care le-a înaintat deja Comisiei Europene.

Astfel, liderii austrieci cer „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. „Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a spus Karner.

Autoritățile de la Viena cer și investiții mai mari din partea Uniunii Europene pentru infrastructura de protecție a frontierei. 

Mai mult, ministrul austriac de Interne a spus că România și Bulgaria ar trebui să preia din migranții care solicită azil în Austria, proveniți în special din țări ca Siria și Afganistan, notează și Libertatea.ro. 

În ceea ce privește această condiție cerută de austrieci, aceea de „readmisie a solicitanților de azil”, G4Media.ro notează că aceasta nu este explicată deocamdată prea clar. Dacă Austria cere ca România să preia strict dintre migranții ajunși în Austria prin România, aceasta este deja o obligație a țării noastre, asumată prin Regulamentul Dublin, care stabilește criteriile privind ţările competente pentru a prelucra o cerere de azil, arată publicația menționată. Dacă e vorba însă și de alți migranți, care au ajuns în Austria fără să fi trecut prin România, Bucureștiul nu are nici o obligație formală față de aceștia. 

Un rol important în schimbarea de atitudine a Austriei în ceea ce privește România ar fi avut oficialii Statelor Unite ale Americii, care ar fi pledat pentru țara noastră, un aliat important în regiunea Mării Negre. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Obrăznicia și nesimțirea austriacă definește situația de viitor.
România și Bulgaria nu vor fi parte Schengen, dacă nu își fac tabere de refugiați pe care statele central și vest-europene vizate de migrație să le administreze de la distanță. Evident, pe cheltuiala românilor și bulgarilor.
Postat 12 Decembrie 2023, 07:27 de KP
Ce cere escrocul santajist ?
Asta e de supratafa. Ce a a cerut predecesorul lui la aderarea RO la UE: Petrom-ul ca zacamintele de petrol cu tot. Acum ce resurse naturale mai avem, dupa care sa ne bage pe gat toti migrantii ilegali din Austria. Bulgarii au procedat bine. Ieri dupa ce au auzit ce mai vor, i-au bagat in ma sa de santajisti.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:43 de Timi
da
din text = "liderii austrieci cer „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe." pai e simplu = austria sa lase romania in schengen si romania muta toti vamesii si granicerii de la granita cu ungaria -- la granita cu serbia ! nu e complicat deloc !
Postat 11 Decembrie 2023, 20:31 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON