URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2023, 18:50

Ce cere Austria pentru a fi de acord ca România să aibă acces „Air Schengen” 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a afirmat luni pentru prima oară că autoritățile de la Viena sunt dispuse să accepte ca România să aibă statut „Air Schengen”, adică românii să poată zbura în cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație fără a trece de controale de graniță. 

Totuși, pentru asta, Austria vrea măsuri pentru întărirea controalelor la frontierele terestre, pentru oprirea migranților ilegali, dar impune și alte condiții. 

Potrivit G4Media.ro, după ce în weekend au apărut informații pe surse în acest sens, Gerhard Karner a afirmat luni, la televiziunea publică Ö1 din Austria, că autoritățile din Viena sunt dispuse să își schimbe poziția în ceea ce privește România și Bulgaria și accesul în Schengen, dar doar pentru călătoriile pe calea aerului. 

Dacă România intră în Schengen cu aeroporturile (așa-numitul Air Schengen), pasagerii români nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE. Dar vor trebui să se identifice la check-in, la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE, notează G4Media.ro. 

Totuși, Austria nu își schimbă poziția în legătură cu granițele terestre cu zona Schengen, unde se formează deseori cozi imense, astfel că România și Bulgaria tot nu ar fi membre Schengen. 

Gerhard Karner a prezentat o serie de condiții pentru ca Austria să fie de acord cu statutul „Air Schengen” pentru România și Bulgaria, pe care le-a înaintat deja Comisiei Europene.

Astfel, liderii austrieci cer „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. „Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a spus Karner.

Autoritățile de la Viena cer și investiții mai mari din partea Uniunii Europene pentru infrastructura de protecție a frontierei. 

Mai mult, ministrul austriac de Interne a spus că România și Bulgaria ar trebui să preia din migranții care solicită azil în Austria, proveniți în special din țări ca Siria și Afganistan, notează și Libertatea.ro. 

În ceea ce privește această condiție cerută de austrieci, aceea de „readmisie a solicitanților de azil”, G4Media.ro notează că aceasta nu este explicată deocamdată prea clar. Dacă Austria cere ca România să preia strict dintre migranții ajunși în Austria prin România, aceasta este deja o obligație a țării noastre, asumată prin Regulamentul Dublin, care stabilește criteriile privind ţările competente pentru a prelucra o cerere de azil, arată publicația menționată. Dacă e vorba însă și de alți migranți, care au ajuns în Austria fără să fi trecut prin România, Bucureștiul nu are nici o obligație formală față de aceștia. 

Un rol important în schimbarea de atitudine a Austriei în ceea ce privește România ar fi avut oficialii Statelor Unite ale Americii, care ar fi pledat pentru țara noastră, un aliat important în regiunea Mării Negre. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Obrăznicia și nesimțirea austriacă definește situația de viitor.
România și Bulgaria nu vor fi parte Schengen, dacă nu își fac tabere de refugiați pe care statele central și vest-europene vizate de migrație să le administreze de la distanță. Evident, pe cheltuiala românilor și bulgarilor.
Postat 12 Decembrie 2023, 07:27 de KP
Ce cere escrocul santajist ?
Asta e de supratafa. Ce a a cerut predecesorul lui la aderarea RO la UE: Petrom-ul ca zacamintele de petrol cu tot. Acum ce resurse naturale mai avem, dupa care sa ne bage pe gat toti migrantii ilegali din Austria. Bulgarii au procedat bine. Ieri dupa ce au auzit ce mai vor, i-au bagat in ma sa de santajisti.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:43 de Timi
da
din text = "liderii austrieci cer „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe." pai e simplu = austria sa lase romania in schengen si romania muta toti vamesii si granicerii de la granita cu ungaria -- la granita cu serbia ! nu e complicat deloc !
Postat 11 Decembrie 2023, 20:31 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON