URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2018, 10:30

Ce bine e să fii bucureştean! Capitala pomenilor, stimulentelor şi gratuităţilor făcute din bani publici

Ce bine e să fii bucureştean! Capitala pomenilor, stimulentelor şi gratuităţilor făcute din bani publici foto: Augustin Lazaroiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimul an, Primăria Capitalei, la propunerea primarului PSD Gabriela Firea, a acordat nu mai puțin de 14 stimulente financiare și vouchere.

Lista este ameţitoare: 450 de lei, o dată pe an, pentru achiziţionarea de rechizite elevilor bucureşteni cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, 2.000 de lei pentru femeile gravide și 13.800 lei pentru fertilizare in vitro, 1.000 lei/lună pentru copiii cu handicap, 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, 1.500 lei pentru căsătorie, până la 800 lei/lună pentru familiile monoparentale cu venit redus, 500 lei pe lună pentru adulții cu handicap, 25.000 de vouchere de 500 lei pentru biciclete, 250 lei pentru ochelari pentru pensionarii cu venituri reduse.

Alte ajutoare sunt: primă între 1.000 şi 3.000 de lei pentru cuplurile longevive, vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice, între 750 și 1.500 de lei elevilor de până în 16 ani din şcolile din Capitală pentru a-şi pune aparat dentar. În plus, tinerii din Bucureşti diagnosticaţi cu cancer vor putea primi ajutor pentru prezervarea fertilităţii prin proiectul „Newborn – Oncofertilitate”, bugetul proiectului fiind de 880.000 lei. 

La următoarea ședință de Consiliu General, Firea vrea să acorde încă două stimulente: vouchere de 990 lei pentru montarea de aparate dentare fixe copiilor între 10 şi 17 ani și să deconteze combustibilul până la valoarea de 500 lei pe lună pentru părinții din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școlile din București.

De menţionat că acestor gratuități se adaugă subvenția la căldură și pentru transportul public: concret, jumătate plătesc bucureștenii care folosesc serviciile, jumătate primăria! Gigacaloria este subveţionată în condiţiile în care vorbim, totuşi, de locuitorii Capitalei, locul unde se produce cel mai mare venit pe cap de locuitor, unde salariile şi condiţiile de viaţă sunt mult superioare „provinciei”.

Încă nu se ştie ce impact financiar au aceste ajutoare asupra bugetului municipalității în 2018, dar unele simulări făcute de specialişti arată că ele se cifrează la circa 1,2 miliarde lei pe acest an, în condiţiile în care bugetul estimat al Primăriei Capitalei este de 5,7 miliarde lei. 

Toate aceste pomeni merg mână în mână - asemeni modelului instituit de PSD la nivel naţional - cu o catastrofală politică a investiţiilor, care „rostogoleşte” problemele cetăţenilor, fără a le rezolva, cum este de pildă sistemul de termoficare precar al Bucureştiului, traficul sufocant, poluarea ori supraaglomerarea.

Presa centrală scrie că Primăria Capitalei are bani să dea aceste stimulente fiindcă, în realitate, are foarte puține proiecte de investiții. Potrivit execuției bugetare până la 30 septembrie, din capitolul cheltuieli de investiții s-au cheltuit numai 18%, adică 325 milioane din 1,7 miliarde alocate pentru această perioadă. Asta înseamnă fie lipsa de voință, fie incompetența administrației de a cheltui banii, proiecte blocate sau chiar lipsa proiectelor noi 

„Este mai simplu și mai rapid să ajuți familiile nevoiașe decât să creezi locuri de muncă, astfel încât ele să câștige suficient de bine și să nu aibă nevoie de ajutoare. Este mai ușor să dai bani persoanelor cu handicap decât să le integrezi, să ai infrastructură dedicată. Este mai la îndemână și fără bătaie de cap să dai bani pentru biciclete decât să faci benzi pentru biciclete. În administrație însă, ca în viață, dacă alegi drumul cel mai ușor, confortul va fi unul de moment, iar rezultatele superficiale. În mod clar aceste ajutoare conving o parte dintre votanți, toată lumea se bucură când primește ceva gratuit, însă pe termen lung nu este o abordare sustenabilă, sunt bani îngropați, care nu aduc alți bani”, scrie Catiuşa Ivanov pe Hotnews.ro. 

Concluzia este evidentă: degeaba se bucură bucureștenii că au primit câteva mii de lei de la Primărie dacă respiră un aer poluat care îi îmbolnăvește, merg claie peste grămadă în mijloacele de transport, circulă pe străzi pline de gropi, iar parcurile în care își duc copiii sunt neîngrijite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alcor
Nu mă refeream la cei mai mari contribuabili din Oradea construct la firme care fac profit in Oradea/Bihor dar care sunt obligate să raporteze totul la București (cele din toate printre care era și Digi până nu de mult, sau retail de exemplu). In rest știu că adevărul doare. Poți să mă faci oricum dar realitatea rămâne
Postat 18 Octombrie 2018, 10:28 de User anonimizat
@bihoreanoradean - mincinos de pusta, ciudos
Topul contribuabilior la bugetul local Oradea 2017: 1. Faist Mekatronic, 2.Plexus SRL, 3.Plastor SA, 4.Transilvania General, 5.RCS&RDS SA, 6.Lotus Center SRL, 7.H.Essers, 8.UAMT SA, 9.Comau România SRL 10.Bihore SRL. Anul trecut, primii zece contribuabili au adus în bugetul local 20.960.752 lei. Selina, a iesit din top 10 in 2017. In 2016 Selina a fost pe locul 7. Aceste firme sunt cele mai mari din judet si platesc taxe la Oradea si nu la Bucuresti. @bihoreanoradean, scrii la fel, tot felul de minciuni, aberatii si cand vine vorba de primarie si de primar, cu toate ca orasul se modernizeaza si se dezvolta in fiecare zi.
Postat 18 Octombrie 2018, 06:26 de Alcor
Munca in Oradea, taxele în București!
Da de ce nu spuneți și faptul că firmele mari din "provincie" sunt obligate să fie inregistrate ca și contribuabil în București și că plătesc taxe acolo? Pe mine mă doare mai tare asta decât subvențiile bucureștenilor. Nici o guvernare nu s-a opus acestor practici, indiferent că au fost de stânga sau de dreapta. Bucureștenii au avut subvenții și sub primar penelist. Sa nu mai zic de parandaraturi și afaceri "de familie" care bineințeles că acum au încăput pe mâna PSD. Eu nu vreau subvenții in Oradea dar nici sa fie sclavii primăriei. Orădenii au ajuns doar o vaca de muls și în rest mucles.
Postat 17 Octombrie 2018, 19:59 de User anonimizat
Și firea se duce cu mașina lui Pandele??
..
Postat 17 Octombrie 2018, 12:01 de Sandu1206
!!!!
Dar ce bine e să fii orădean....digist! La APTOR! Ai mașină....vopsit părul bla bla! Ești vice primar? Da! Îți duci pruncul pe bani publici la street food cu mașina Insituției!
Postat 17 Octombrie 2018, 11:26 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON