URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Februarie 2016, 14:19

Ce-a mai rămas? Fostul fotoreporter al Crişanei, Nicolae Meseşan, a expus imagini cu vechile întreprinderi orădene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mână de orădeni s-au adunat, joi seară, la galeria de artă fotografică Ovi D. Pop din ERA Park, la vernisajul expoziţiei "Oradea în epoca de aur (I)".

Pe simeze au fost agăţate zeci de imagini surprinse în oraş în perioada comunistă de fostul fotoreporter al ziarului Crişana, Nicolae Meseşan. Cele mai multe dintre imagini reprezintă fostele întreprinderi orădene, precum Sinteza, Alumina, Crişana ori Înfrăţirea. De altfel, înşiruirea acestor foste fabrici i-a făcut pe unii dintre prietenii şi cunoscuţii fotografului prezenţi la vernisaj să facă inventarul: "Asta nu mai e, asta nu mai există, asta există ca şi ruină şi atât...".

Totodată, în fotografii mai sunt surprinse fostele sere orădene, clădirile spitalelor Judeţean şi Municipal, fosta Cale 1 Mai (actuala stradă Averescu) ori Bulevardul Decebal în construcţie, dar şi obiective din judeţ, precum "oraşul minier Şuncuiuş", complexul UGSR Băile Felix ori cinematograful din Beiuş.

Meseşan a mărturisit că dintre toate imaginile expuse, fotografia lui preferată este cea a barajului de pe Crişul Repede, din zona Ioşia, la a cărui construcţie a lucrat, în 1964, şi apoi, când s-a angajat la Crişana, s-a întors să o fotografieze. "Nu s-a vorbit niciodată despre acest baraj. (...) Înainte de construcţia lui, Oradea era tot timpul inundată sau era lipsă de apă. Nu ştiu dacă vă imaginaţi, dar luni lungi de secetă nu era apă de băut în oraş, prin construcţia acestui baraj s-a rezolvat. Are de la fundaţie până sus cât un bloc cu 10 etaje, o lucrare monumentală", a spus Meseşan. De altfel, le-a împărţit tuturor invitaţilor la vernisaj o fotografie cu acest baraj.

Fostul fotoreporter a mărturisit că mai are multe fotografii document despre Oradea şi Bihor şi îşi doreşte să le expună, ca toţi orădenii să le poată vedea. Dacă însă cea dintâi expoziţie nu va fi bine primită de public, nu va continua demersul, a mai spus Meseşan. "Depinde cum va fi privită această expoziţie. Unii sunt nostalgici, alţii sunt agresivi", a mai spus Meseşan, vorbind despre regimul comunist.

Despre expoziţie a mai vorbit şi artistul fotograf Radu Pantea, care a lăudat demersul de foto-documentare al lui Meseşan, şi fostul redactor-şef al Crişanei, Petru Şandor.

Fotografiile vor rămâne pe simeze în centrul comercial până pe 4 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON