URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2020, 21:00

Cataramă, obligat definitiv să-şi retragă bannerele cu mesajul "Laşii şi fricoşii Bihorului". Urmează "Frăția ticăloșilor"?

Biroul Electoral Central a respins, luni, contestaţia Pro România şi a lui Viorel Cataramă, candidatul pentru Senat al partidului în Bihor, împotriva deciziei prin care, vinerea trecută, afaceristul a fost obligat să retragă toate materialele electorale cu mesajul "Laşii şi fricoşii Bihorului".

În decizie, BEC a arătat că materialul de propagandă contravine dispoziţiilor legale, pentru că sloganul este denigrator la adresa unor candidaţi înscrişi în competiţia electorală. "Materialul vizează transmiterea de informaţii şi mesaje cu caracter discriminatoriu şi defăimător cu privire la ceilalţi candidaţi participanţi la campania electorală", fiind  de natură să prejudicieze "demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi dreptul la propria imagine a acestora" şi, ca atare, nu se încadrează în coordonatele libertăţii de exprimare.

Defăimător

După cum BIHOREANUL a mai scris, BEJ a admis cu majoritate de voturi plângerea PSD Bihor, care reclama faptul că materialul l-ar defăima pe senatorul PSD Florian Bodog, şi el candidat pentru un nou mandat la Senat, pentru admiterea plângerii votând reprezentanţii PSD, PNL, USR, PMP, UDMR, PPU-SL, PER și UDSCR. Preşedintele şi locțiitorul Biroului, judecătoarele Florina Crișan și Teodora Balogh, au votat pentru respingerea sesizării, la fel ca reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Răzvan Mihai Zgîrd, cel al Pro România și cel al Alianței Renașterea Națională. 

Prin decizia adoptată la Oradea, partidul Pro România a fost obligat să înlăture din toate mediile de difuzare materialul de propagandă electorală defăimător la adresa PSD și s-a hotărât "trimiterea deciziei la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor pentru stabilirea răspunderii contravenționale".

BEJ a apreciat că mesajele contestate „depășesc limitele libertății de eprimare” permise de lege unor competitori electorali, „putându-se considera că se aduce atinge demnității, onoarei, vieții particulare a persoanei sau deptului la proprie imagine”. Decizia a fost contestată atât de partidul Pro România, cât şi de Viorel Cataramă, care au arătat că materialul nu poate fi considerat calomniator, întrucât "nu s-a transmis o imagine deformată, lipsită de bază factuală" la adresa candidatului PSD pentru Senat, Florian Bodog.

Biroul Electoral Central nu a împărtășit, însă, punctul de vedere al lui Cataramă, decizia fiind definitivă.

"O gaşcă"

Viorel Cataramă a refuzat să comenteze decizia BEC, însă, între timp, a înlocuit banner-ul cu pricina cu unul în care fotografia sa apare alături de siglele partidelor ai căror reprezentanţi din BEJ au votat împotriva lui, cu mesajul "Frăţia ticăloşilor din Bihor! Toţi uniţi împotriva Pro România!". În contextul noii decizii, evident că și acest mesaj devine atacabil de către ceilalți competitori electorali.

În conferinţa de presă organizată, luni, la Hotelul Hilton, el a explicat că schimbarea materialului electoral a făcut-o pentru că era "expirat", întrucât mesajul său a ajuns, deja, la toţi bihorenii, care "au luat la cunoștință despre frăția ticăloasă a partidelor. Sunt în luptă, în ring, accept să încasez pumni, dar vreau să ies victorios. Materialele mele electorale nu sunt unele obişnuite. Sunt ca și opera, care ori îți place, ori nu îți place, dar nu îți va fi niciodată indiferentă", a spus Cataramă, explicând că noul său slogan se referă la faptul că, prin votul dat în BEJ, partidele respective s-au predat "în braţele PNL-ului şi ale domnului Bolojan".

"Toate felicitările mele pentru domnul Bolojan! Este singurul judeţ în care s-a realizat această performanţă, în care toate partidele - cu excepţia Pro România, evident - au devenit slujitorii de nădejde ai domnului Bolojan. În Bihor este o gaşcă de oameni care au interese personale şi care nu au nicio legătură cu interesele electoratului. Şi care, din diverse motive, pe care le pot intui, dar nu le pot proba, s-au predat necondiţionat unui om care pentru această performanţă are parte de toată admiraţia mea", a mai spus el.

"Mno, nu ne plictisim"

Tot referitor la decizia BEJ, Viorel Cataramă a adus în discuţie şi un incident a cărui protagonistă a fost directoarea Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, în acelaşi timp membru în secretariatul tehnic al BEJ Bihor.

Luni, Ligia Oala a postat pe grupul de WhatsApp al Biroului Electoral Judeţean o captură foto cu noul lui banner electoral şi cu mesajul "Mnoa, nu ne plictisim / Eu zic că minim o amendă ar fi indicată", mesaj care, venit din partea șefei de cabinet al Prefectului, numit de guvernul PNL, ar putea influenţa membri BEJ, în sensul sancţionării lui, a sugerat Cataramă.

"Totuși, Instituția Prefectului nu are atribuții în acest sens. Dacă voi fi amendat, voi plăti și amenzile. Însă nu voi renunța să informez. Sigur că cei din BEJ vor putea cere expulzarea, arestarea, chiar închiderea mea în hotel. La cât de obedenți și servili sunt, pot cere și asta”, a spus Cataramă.

Căutată de reporterul BIHOREANULUI, Ligia Oala a refuzat să comenteze subiectul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cataramă e bolnav
Acest individ nu e bine venit în Bihor
Postat 24 Noiembrie 2020, 01:16 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON