URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2009, 11:49

Cât s-a votat, cât s-a furat?

Cât s-a votat, cât s-a furat? CAMPANIE "CU LIPICI". Înaintea primului tur, Oradea a fost invadată de afişe în care Geoană apărea cu "mogulii". Afişele au fost lipite cu aracet, ca să nu se poată înlătura decât prin deteriorarea suprafeţelor pe care fuseseră puse
Cât s-a votat, cât s-a furat? FLAGRANT. Pe 6 decembrie, la ordinul primarului PDL din Nucet, rromii erau duşi la vot cu microbuzul. Deşi atunci a susţinut că era vorba de mineri, ulterior Poliţia s-a sucit, zicând că erau localnici din Băiţa, unde nu exista secţie de votare
Cât s-a votat, cât s-a furat? RECIDIVĂ. La Cheţ a fost "mişcare", nu glumă. La fel ca în 22 noiembrie, când a acroşat un PSD-ist ce-l filma cărând ţigani la vot, şoferul unui consilier PDL a ieşit la treabă şi în turul doi, ducându-i la votare din nou
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zarurile au fost aruncate: Traian Băsescu preşedinte încă un cincinal, iar PDL la guvernare. Dincolo de rezultat, însă, alegerile 2009 rămân cele mai controversate din ultimii 20 de ani, ani după care "oracolul" Silviu Brucan spunea că românii vor fi o naţiune democratică.

Motivul? Nicicând frauda n-a fost mai intens acuzată. Dacă în trecut doar se vorbea de ea, acum PSD a contestat oficial scrutinul, atât la nivel naţional, cât şi în plan local.

PSD contra

Miercurea trecută, deputatul Sonia Drăghici a anunţat că, în numele PSD, preşedintele Ioan Mang şi juristul Vasile Duţă, au depus la Biroul Electoral Judeţean "o contestaţie împotriva stabilirii rezultatului alegerilor din 6 decembrie".

În document, PSD afirmă că în secţiile speciale au votat cel puţin 385 de persoane ale căror CNP-uri nu corespund cu numele şi adresele declarate. "Solicităm verificarea tuturor elementelor de identificare a votanţilor din secţiile speciale, precum şi a listelor permanente din localităţile lor de domiciliu, pentru identificarea situaţiilor de vot multiplu".

Concret, social-democraţii susţin că la secţiile 144, 145, 146, 147, 221, 228, 431, 475, 484, 638 şi 727, pentru o parte din alegători CNP-urile, numele şi adresele erau greşite, nu erau valabile ori chiar erau inexistente de-a binelea. La solicitarea BIHOREANULUI, PSD-istul Felix Cosma a dat şi nume: Ştefănucă Eugenia (din Suceava), Danciu Marius (Petroşani), şi Gall Laura (Târgu-Mureş).

Un alt motiv e faptul că au votat persoane cu vârste neverosimile. "Au fost înregistrate datele unor persoane probabil decedate anterior zilei votului", se arată în actul ce menţionează alegători de 98 şi 99 de ani în secţii speciale.

Voturi "dospite" spre BEJ

Contestaţia mai arată că procesele-verbale de numărare a voturilor depuse la BEJ diferă de cele întocmite în secţii. "La secţia 756, sat Hîşca, comuna Vîrciorog, unul din cele 16 voturi nule a fost transformat pe drumul către BEJ în vot pentru Băsescu, rămânând doar 15 voturi nule. Iar dacă la plecarea din secţie erau 74 de voturi pentru Băsescu, la BEJ au ajuns 75 de voturi pentru Băsescu", a exemplificat Felix Cosma.

Situaţia nu e singulară, asemenea cazuri fiind găsite şi la secţiile 421 (sat Mihai Viteazu, comuna Diosig), 360 (Tîrguşor, Cherechiu). Tot Cosma adaugă că pe drumul spre BEJ a "crescut" şi numărul alegătorilor: "Biroul secţiei 566 a consemnat 360 de alegători, dar la BEJ a ajuns un proces-verbal cu 377 de alegători".

La vot cu autobuzul

Drăghici a prezentat şi alte detalii care au viciat scrutinul. Potrivit ei, au existat comune, ca Olcea (primar PDL), unde zeci de persoane au votat în urna mobilă, deşi nu o ceruseră şi nu aveau certificate că erau imbolizate. La Marghita (tot edil PDL), mai mulţi bolnavi din Spitalul Orăşenesc au fost transportaţi la vot în mod organizat.

Similar, spune Felix Cosma, s-a întâmplat la Sânmartin (primar PDL): "Până la ora 19, prezenţa la vot a fost de 45%, iar apoi a crescut brusc la 55,10%, deşi la ţară oamenii votează dimineaţa, nu seara". Pe întuneric au plecat din Sânmartin mai multe microbuze cu alegători spre Hidişel şi alte localităţi. În fine, în Cheţ, aceeaşi maşină care în primul tur transporta ţigani la vot a repetat figura şi la turul al doilea, fiindcă după primul tur, Poliţia nu luase nicio măsură.

Viaţa bate contestaţia

O altă nemulţumire a fost provocată de comportamentul Poliţiei, despre care, ca liberalii, PSD-iştii zic că a fost pro PDL.

Un argument e şi situaţia de la Nucet, unde primarul şi soţul directoarei adjuncte a DSP Felicia Pantea (ambii PDL) au transportat ţigani la vot. "La sesizarea noastră, Poliţia Nucet a interceptat un microbuz, un coleg a şi filmat scena, iar apoi purtătorul de cuvânt al Poliţiei a spus că pasagerii erau mineri transportaţi spre casă. Dar filmul arată că aşa-zişii muncitori erau bărbaţi şi femei de etnie rromă duşi la vot", a observat PSD-istul Lucian Ungur.

Tot în altă parte s-a uitat Poliţia şi după sesizarea liberalului Florin Birta despre cursele între Oradea şi Sânmartin făcute de o maşină a firmei Construct Mod, patronate de afaceristul PDL Ovidiu Moldovan. "Maşina a făcut 9 curse cărând oameni din Oradea la secţia de votare specială din Băile 1 Mai. Am urmărit-o şi am semnalat cazul la 112, dar mi s-a spus să sun la Poliţia Sânmartin. Am sunat şi acolo, dar în loc să-i oprească pe turiştii electorali m-au oprit pe mine. Practic, poliţiştii au refuzat să vadă ce se întâmpla sub ochii lor", a declarat Birta.

Restul e tăcere

Comportamentul Poliţiei s-a reflectat şi în lipsa oricărei reacţii la afişajul anti-PSD practicat ilegal. În noaptea de 20/21 noiembrie, în toate cartierele Oradiei au fost lipite cu aracet, pe proprietăţi publice şi private, afişe cu Mircea Geoană înconjurat de "moguli".

Apoi, în noaptea de 1/2 decembrie, pe statuia şi pe muzeul poetului Ady Endre, la doi paşi de Prefectură, PDL şi poliţie, au apărut inscripţii gen "PSD egal PCR" şi "M... PSD", scrise a doua noapte şi pe sediul PSD din Piaţa Unirii şi pe Librăria Catolică.

Poliţia n-a descoperit nici până acum autorii, deşi, cel puţin în cel de-al treilea caz, camerele video ale unei bănci au surprins episodul.

Vom face, vom drege

Conducerea Poliţiei afirmă că face demersuri pentru găsirea celor ce-au lipit afişe şi au inscripţionat clădirile, promiţând că "vor fi luate măsurile legale".

În ce priveşte transportul electoral de la Nucet, dacă pe 6 decembrie inspectorul Alina Dinu spunea că microbuzul interceptat ducea mineri ieşiţi de la serviciu, pe 10 decembrie subcomisarul Ioana Indrieş a venit cu alt răspuns: "În microbuz se aflau mai multe persoane din Băiţa Plai, unde Primăria Nucet nu a putut amenaja o secţie de votare. Pentru că între aceste localităţi nu există transport în comun, pentru a le da posibilitatea să voteze, Primăria a pus la dispoziţia respectivilor cetăţeni un microbuz care să-i transporte în Băiţa Sat, unde figurau pe listele electorale"...

În cazul curselor dintre Oradea şi Sânmartin cu maşina PDL-istului Moldovan, răspunsul e la fel de grijuliu: "Autoturismul a fost oprit în trafic în prezenţa unui martor, iar ocupanţii au fost identificaţi ca fiind din Oradea şi din Derna. Din declaraţiile celor din Derna rezultă că se aflau în vizită şi că nu au primit bani sau alte bunuri pentru a vota".

Altfel spus, dacă aşa zic făptaşii, Poliţia îi şi crede. Pe cuvânt! Numai să nu facă la fel, pe viitor, cu hoţi, tâlhari, violatori şi alţi răufăcători...


VOTUL BIHOREANULUI
Judeţ portocaliu

Potrivit BEJ, în Bihor au votat pe 6 decembrie 278.121 cetăţeni (55,10% din totalul celor cu drept de vot). Traian Băsescu a fost preferat de 51,64%, iar Mircea Geoană de 48,35%, surprinzător de multe voturi fiind anulate (1,01%).

În cele 106 secţii speciale, Băsescu a luat 55,37%, iar Geoană 44,63%.

Cea mai categorică victorie a lui Băsescu a fost la Şinteu (primar PDL Albert Augustin): 72,13%, la o prezenţă de numai 37,3%, iar a lui Geoană la Pomezeu (primar PNL, Ioan Şora): 72,44%, la o prezenţă de 81,4%!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON