URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2020, 13:37

Castelul cărților: Universul magic al tărâmului Narnia se află într-un „șifonier” din Oradea (FOTO / VIDEO)

Castelul cărților: Universul magic al tărâmului Narnia se află într-un „șifonier” din Oradea (FOTO / VIDEO) LECȚIA DE PRIETENIE. Pe 19 februarie, copiii din grupa mare C a Grădiniței cu program prelungit nr. 28 din Oradea au ascultat povestea Crizantemei spusă de Claudia Guiu, despre o fetiță șicanată de colegi din pricina numelui. Micuții au învățat, astfel, cât de important este să își prețuiască prietenii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru mulţi copii din ziua de azi, citirea unei cărţi e doar o obligaţie, o corvoadă pe care trebuie s-o îndeplinească pentru o notă mare la Română. Două orădence, Laura Clintoc şi Daniela Lunga, s-au gândit să deschidă o librărie unde micuţii să "se conecteze" cu cărţile - un loc plin cu simboluri din poveşti, între care un castel şi chiar şi o hartă a unor ţinuturi imaginare din cărţi, realizată de un ilustrator american.

Povestea castelului

Ideea de a amenaja o librărie dedicată celor mici datează din urmă cu 4 ani, când Daniela, stabilită de mult timp în Canada, a revenit în Oradea natală pentru a-şi vizita familia şi prietenii. "Când am constatat cât de săracă este piaţa cărţilor pentru copii, dar şi că micuţii citesc tot mai puţin, ne-am gândit să facem noi o schimbare, să creăm un spaţiu în care copiii să descopere magia cărţilor", îşi aminteşte una dintre prietene, Laura Clintoc (foto), fostă profesoară de română.

După multe pregătiri, în decembrie 2018, cele două au deschis Cair Paravel în Piaţa 1 Decembrie nr. 3 (în vecinătatea intersecţiei cu Vasile Alecsandri). Numele localului a fost ales după cel al castelului din "Cronicile din Narnia", de Clive Staples Lewis, o poveste în care patru copii intră într-un şifonier vechi şi descoperă un tărâm în care trăiesc animale fantastice şi unde trec prin numeroase aventuri. "Când am deschis, eram singura librărie pentru copii din ţară", spune Laura.

De la vânzare la socializare

Cochetul local îmbie curioşii încă de la intrare cu mirosul cărţilor noi, multe dintre ele fiind aşezate pe mobilier având forma unui castel. Cei care îi trec pragul pot să cumpere atât cărţi dedicate copiilor, cât şi romane din literatura universală sau volume de istorie.

Pentru pofticioşi, în Cair Paravel este amenajat şi un bar cu cafea, ceai, suc de fructe şi gustări dulci, decorat cu o hartă imensă pe care sunt marcate ţinuturi imaginare celebre din cărţi precum Wonderland, Oz, Mordor sau Dinotopia. Creaţia îi aparţine lui Dan Meth, un cunoscut ilustrator de cărţi pentru copii din SUA. "Noi am vrut să cumpărăm harta, dar după ce i-am dat detalii despre proiect ne-a oferit-o cadou", explică Laura.

În librărie tinerii au şi ei un loc special amenajat, unde pot învăţa ori citi pe ritmul muzicii jazz difuzate în surdină.

Dar Cair Paravel nu este un loc doar pentru cei mici şi adolescenţi. "Noi dorim să fie un spaţiu de comunicare între copii şi părinţi, dar şi între familii", spune Laura. Prin urmare, librăria oferă posibilitatea ca părinţii să îşi lase copiii la joacă, o oră în "şifonier" costând 15 lei. Aici, micuţii au parte de o casă mare, un tobogan şi multe jucării din lemn, majoritatea concepute în scop nu doar recreativ, ci şi educativ.

Serile magice

Un alt punct forte al "castelului" sunt serile de sâmbătă, când vreme de un ceas, de la 18 la 19, copiii şi părinţii vin să asculte poveşti spuse de Laura sau de Claudia Guiu, o angajată a librăriei, de profesie traducătoare.

Seara cea mai aşteptată este însă ultima sâmbătă din lună, la "Poveşti în jurul lumii", când un invitat special, vorbitor nativ al unei limbi străine, spune o poveste, iar Claudia o traduce pentru cei mici, accesul la aceste evenimente fiind gratuit.

Asemenea seri au început să prindă la public, aşa că vestea a ajuns şi la urechile profesorilor. "În primăvara anului trecut ne-a sunat o învăţătoare şi ne-a spus că vrea să îşi aducă elevii la librărie", spune Claudia. De atunci, sute de elevi din Bihor, Arad, Timişoara, Satu Mare şi Cluj i-au trecut pragul, şi fiecare întâlnire se desfăşoară după "o reţetă". "Întrebăm profesorii care este punctul slab al clasei. Aleg o temă: cunoaşterea, prietenia, altruismul, încrederea în sine, curajul, iar noi căutăm o poveste potrivită, dar şi jocuri din care să reiasă morala poveştii". Preţul unei astfel de întâlniri este de 10 lei pe persoană.

Secretele şifonierului

La fel precum "Cronicile din Narnia", librăria mai are şi trei încăperi ascunse după o uşă de şifonier, unde zilnic au loc ateliere de limbi străine (engleză şi germană) pentru copii între 4 şi 9 ani, unde se citesc şi se traduc poveşti, iar Claudia încearcă să-i înveţe să şi gândească în limba străină. Tot pentru această categorie de vârstă există şi atelierul Ş.T.I.M (Ştiinţă, Tehnică, Invenţii, Mari descoperiri), participarea variind între 25 şi 35 lei pe zi. Un alt atelier ce se desfăşoară în "şifonier" este "La-la-Baby", de dezvoltare senzorială, pentru copii de la 1 la 3 ani ţinut de psihopedagogul Anca Tamaş.

La Cair Paravel pot fi organizate şi petreceri aniversare, unde se spun poveşti, iar decorul este inspirat din cele mai îndrăgite basme. Tema preferată de părinţii fetiţelor este "Alice în Ţara Minunilor", pentru care invitaţilor li se pregăteşte o masă cu cele mai frumoase ceşti de ceai, iar preţul este de 200 lei pentru 2 ore sau 300 lei pentru 4 ore.

Tot aici se mai organizează şi un club de lectură pentru copii, iar pe timpul verii aceştia se pot bucura de Summer School, cu vizite în aer liber. Totul pentru ca micuţii orădeni să afle cât mai multe, folosindu-se de fascinanta lume a poveştilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON