URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2016, 07:39

Casanova de Moldova: Un şantaj pe Facebook a adus o studentă în pragul sinuciderii

Casanova de Moldova: Un şantaj pe Facebook a adus o studentă în pragul sinuciderii LOVERBOY. Fără serviciu şi fără multă şcoală, cu doar 8 clase la CV, Adrian Iftene (foto) a încercat să trăiască pe spinarea fostei iubite virtuale. Doar că nu i-a prea mers....
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credulitatea se plăteşte! A aflat-o şi o orădeancă adusă în pragul sinuciderii de fostul amorez de pe Facebook care, după ce ameţit-o să se dezbrace într-o înregistrare mai îndrăzneaţă, a ajuns s-o şantajeze, cerându-i bani şi favoruri sexuale ca să n-o facă de ruşinea internetului.

În prima fază fata a plătit, sperând că individul, Adrian Iftene, un bârlădean de 20 de ani, se va ţine de cuvânt şi va şterge filmul compromiţător. N-a fost să fie: după ce a luat banii, individul a plusat cu noi pretenţii, atât de insistent încât tânăra a fost cât pe ce să-şi pună capăt zilelor.

Din fericire, povestea s-a terminat cu bine: tânăra a renunţat la ideile negre, iar şantajistul a ajuns pe mâna poliţiştilor, care i-au întins o capcană şi l-au prins tocmai când încasa un avans din cei 1.000 euro ceruţi de la victimă.

Lecţie de şantaj

Descrisă în referatul de arestare al procurorilor şi în încheierea judecătorească prin care bârlădeanul a fost pus în arest la domiciliu, povestea a pornit de la un amor virtual. Ea - o studentă din Oradea, el - un tânăr bârlădean ajuns în Anglia. Adrian Iftene i-a cerut prietenia anul trecut în octombrie, iar orădeanca, deşi nu-l văzuse niciodată şi nici nu aveau cunoştinţe comune, a acceptat.

În scurt timp, au ajuns să vorbească aproape zilnic, prin serviciul de mesagerie Facebook şi prin WhatsApp, Iftene asaltând-o cu complimente. Atât de stăruitor încât fata a ajuns chiar să se filmeze, goală, în baie, cu telefonul mobil, şi apoi să-i trimită înregistrarea. Urmarea? După primirea filmuleţului, băiatul a rărit apelurile. Apoi discuţiile s-au oprit de tot, până anul acesta, pe 27 octombrie, când "englezul" i-a retrimis un fragment din filmuleţ cu o întrebare: cum ar fi dacă ar apărea pe Facebook?

Şocată, fata l-a întrebat ce vrea. Iar el avea pregătit răspunsul: să-l viziteze în Anglia pentru o partidă de sex, ori să-i trimită 500 euro dacă vrea ca înregistrarea să nu devină publică, ajungând inclusiv sub ochii părinţilor ei. Fata a acceptat să-i plătească, dar cu condiţia ca Iftene să şteargă înregistrarea compromiţătoare. Individul a zis "bine" şi i-a trimis datele de contact ca să-i vireze banii.

"Te las când vreau eu"

Luna trecută, pe 2 noiembrie, fata i-a plătit 2.300 lei prin serviciul de transfer Money Gram, iar apoi l-a şters dintre prieteni, ca să dea totul uitării. N-a fost, însă, aşa de simplu. Câteva săptămâni mai târziu, Iftene s-a cerut înapoi şi, pentru că n-a fost acceptat, a început s-o hărţuiască prin mesaje trimise prin WhatsApp şi pe Messenger. "Te las când vreau eu. Puteam să-ţi cer 5.000 euro", i-a spus fetei. Nu s-a arătat înduioşat nici măcar când aceasta i-a replicat: "Mai bine mă sinucid". "N-ai decât", i-a răspuns.

În cele din urmă, orădeanca a renunţat la ideile negre şi, lăsând ruşinea deoparte, s-a destăinuit prietenului ei real, tot orădean. Care, fără multă vorbă, a luat-o de mână şi a dus-o direct la Poliţie. Aici, cu acordul ei, oamenii legii au decis să-i întindă o capcană şantajistului.

În flagrant

Prin urmare, la începutul acestei luni, când Iftene a abordat-o din nou, cerându-i 1.000 euro, orădeanca i-a spus că acceptă. Nu s-a împotrivit nici când individul i-a pretins să-i ducă banii tocmai în Bârlad, unde se întorsese din Anglia, ba nici măcar ideii că la întâlnirea care urma va trebui să-i dea ca "bonus" şi o partidă de sex.

Ghinion, însă: pe 3 decembrie, când cei doi s-au întâlnit într-un restaurant din Bârlad, iar orădeanca i-a înmânat 1.400 lei din cei 1.000 euro ceruţi, escrocul şantajist a fost săltat de poliţiştii anume deplasaţi acolo din Oradea. Apoi, încătuşat, a fost adus în Arestul Poliţiei Bihor.

"Modalitate josnică"

Iftene a stat închis 24 de ore, iar pe 4 decembrie a fost dus în faţa procurorilor orădeni, unde şi-a recunoscut fapta, dar într-o formă îndulcită, pretinzând că a scos filmul "din arhivă" doar ca s-o convingă pe orădeancă să-l viziteze din nou, iar banii i-ar fi fost oferiţi de aceasta de bună voie, vina sa fiind doar că i-a acceptat.

Inculpat pentru şantaj, infracţiune pedepsită cu închisoare între 2 şi 7 ani, bârlădeanul a fost prezentat în aceeaşi zi în faţa judecătorilor orădeni, cărora procurorii le-au cerut să-l aresteze preventiv pentru 30 de zile. "Modalitatea în care inculpatul a ales să comită fapta este josnică: a atras persoana vătămată în discuţii, determinând-o să se filmeze în poziţii indecente, ca mai apoi să o ameninţe că dacă nu face sex cu el ori nu-i trimite sume de bani va face publică acea filmare", au explicat anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea.

Pericol şi nu prea

Instanţa a fost, însă, de altă părere. Potrivit încheierii judecătoreşti, "starea de temere creată persoanei vătămate este reală" iar "asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societăţii, ar întreţine climatul infracţional şi ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii".

Pe de altă parte, însă, judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere că Iftene nu are antecedente penale şi că şi-a arătat intenţia de a înapoia banii estorcaţi. Ba chiar avea acte că îşi căuta un loc de muncă, aşa că ar urma să aibă venituri din care să plătească. În concluzie, magistratul a considerat că "măsura arestului la domiciliu este necesară şi suficientă în această cauză".

Prin măsura menţinută ulterior şi la Tribunalul Bihor, lui Iftene i s-a interzis însă să ia legătura cu orădeanca şi, spre uşurarea acesteia, filmuleţul compromiţător a fost confiscat de anchetatori şi şters din telefonul tânărului. Asta dacă nu l-o mai fi pus pe undeva la păstrare...


CONDAMNĂRI
Şantajişti după gratii

Poliţiştii bihoreni au avut în anchetă în acest an patru dosare de şantaj în mediul virtual, unul dintre cazuri fiind finalizat deja cu condamnarea agresorului, un anume Viorel Vrabie, la 5 ani de închisoare cu executare.

Un alt orădean cu preocupări similare, despre care a scris şi BIHOREANUL, este Dan Cristian Bordaş (foto), prins anul trecut după ce, vreme de câteva luni, a şantajat două tinere cunoscute pe Facebook, o orădeancă şi o arădeancă. Bărbatul s-a ales cu o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare şi cu obligaţia de a plăti despăgubiri morale de 40.000 lei pentru victima din Arad, respectiv de 2.000 euro pentru cea din Oradea.

Tot pe Facebook şi-a cunoscut victima, o adolescentă de 14 ani, şi Claudiu Mădălin Baciu, un tânăr de 20 de ani din Tileagd. Acesta a convins-o să-i trimită un selfie mai decoltat, după care i-a cerut o partidă de sex oral ca să nu distribuie poza. Pentru că fata a acceptat, a înregistrat momentul, iar ulterior, când victima a refuzat să-l mai vadă, s-a răzbunat trimiţând filmarea prietenilor. Tânărul s-a ales cu  2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, fiind totodată obligat să achite victimei despăgubiri  morale de 20.000 lei.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON