URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2021, 17:05

Casa Veiszlovits Lajos din centrul Oradiei a fost reabilitată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunţat, marţi, că a fost finalizată reabilitarea Casei Veiszlovits Lajos de pe strada Republicii nr. 15. Imobilul a fost edificat în perioada 1910 -1911 în stil neoclasicist sub îndrumarea arhitectului Frigyes Spiegel. 

Repezentanţii municipalităţii amintesc că imobilul se afla în stare avansată de degradare şi că, de pe altă parte, a fost propus pentru clasare ca monument istoric.

"Restaurarea imobilului s-a realizat prin Programul de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea, program demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituţiei Arhitectului Şef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reuşit practic schimbarea imaginii oraşului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea", se arată în comunicat. 

Lucrările începute în luna martie a acestui an aveau termen de finalizare de 12 luni, însă au fost terminate săptămâna aceasta. Ele au fost executate de firma S.C Constructorul Sălard S.R.L, valoarea acestora fiind de 1.444.900 lei (fără TVA).

"S-au executat reparaţii la faţade, tencuieli (tencuială siliconată), înlocuire ferestre (unde a fost cazul), reabilitare tâmplărie ferestre, vopsitorii la faţadă, reparaţii la soclu, reabilitarea ornamentelor de pe faţadă, refacerea balustradelor metalice de la ferestre şi terase, refacerea acoperişului (învelitoare de ţiglă de culoare natur spre stradă şi înlocuirea învelitorii din tablă la partea centrală a clădirii), înlocuire jgheaburi şi burlane", mai arată municipalitatea.

Pentru toate clădirile din ansamblul urban - centrul istoric cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pune apoi gratuit la dispoziţia celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele, iar pentru proprietarii clădirilor monument istoric se acordă granturi de până în 30%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Romanizare
Imi aduce aminte de palatele cu lei pe gard si acoperis aflate la marginea localitatilor. Cromatica e similara - mici cu mustar si servetele de hartie.
Postat 08 Decembrie 2021, 13:18 de alexcuce
Arata mai bine inainte...parca
Culoarea era mai stearsa, mai discreta. Interesant ca se vira citeva milioane in cladirile astea,de obicei, fara a se reabilita termic. Impresia vizuala primeaza, pe principiul "sa luam ochiul" turistului.
Postat 07 Decembrie 2021, 19:04 de excalibur
Constructorul Salard
chiar are experienta in special pe reabilitare cladiri istorice, monumente. Au echipa buna acolo de mesteri. Oare fac si case la privati? :)
Postat 07 Decembrie 2021, 18:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON