URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 14:38

Casă de lemn, distrusă de foc, într-un sat din Bihor

Casă de lemn, distrusă de foc, într-un sat din Bihor sursa foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O casă de lemn din satul Păgaia, comuna Boianu Mare s-a făcut scrum, din cauza unui incendiu provocat de un coş de fum deteriorat.

Potrivit unui comunicat al ISU Crişana, incendiul a avut loc luni seară, în jurul orei 22. Alertaţi, pompierii din Marghita au mers rapid, dar când au ajuns ei acolo, întreaga casă, cu o singură încăpere întinsă pe circa 50 mp, era cuprinsă de flăcări.

Militarii au stins focul în circa 10 minute, dar nu au mai putut salva mare lucru. "În urma producerii incendiului, au ars circa 50 de metri pătraţi acoperiş, pereţi din lemn, un pat, un dulap, o masă, 4 scaune şi circa 20 kilograme materiale textile", a transmis ISU Crişana. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Pe de altă parte, tot luni, pompierii din Ştei şi cei din Beiuş au intervenit pentru stingerea a două incendii produse la terenuri virane situate în Chişcău, comuna Pietroasa şi în localitatea Finiş, cel mai probabil din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. "Evenimentele menţionate s-au soldat cu arderea vegetaţiei uscate, mărăcinişului şi lăstărişului, pe o suprafaţă cumulată de circa patru hectare, flăcările afectând totodată, şase metri liniari gard de lemn şi şase puieţi de nuc", se arată în comunicatul ISU.

Pompierii reamintesc că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară,  iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul. Totodată, trebuie respectate cu stricteţe măsurile şi regulile de apărare împotriva incendiilor, pentru că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., periclitând viaţa oamenilor şi provocând daune materiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON