URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2022, 15:50

Cartea digitală a deșeurilor: Bihorenii vor primi pe telefoane informații utile despre regulile salubrității și calendarul de colectare a deșeurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, bihorenii vor avea la dispoziție o aplicație pentru telefoanele mobile din care vor afla cum se aruncă gunoaiele corect, când vine mașina de la salubritate la poarta lor ori ce pot face cu deșeurile voluminoase.

Asociația Ecolect, cea care răspunde de managementul salubrității din Bihor, a lansat, luni, un proiect finanțat cu fonduri europene prin care pregătește o aplicație pentru telefoane și tablete dedicată, de tip „Wastebook” (Cartea deșeurilor). În același proiect, angajații primăriilor din Bihor vor fi instruiți pe problema gestionării deșeurilor.

Ghidul colectării separate

„E un proiect prin care ne propunem să consolidăm parteneriatul social care s-a născut în județul Bihor și care urmărește gestionarea eficientă a deșeurilor, un parteneriat social format din Ecolect, operatori de salubritate, toate UAT-urile din județul Bihor și cetățenii, care sunt beneficiarii acestui sistem de salubritate. Ne-am propus ca în cadrul acestui proiect să îmbunătățim capacitatea de gestionare a deșeurilor în județul nostru prin dezvoltarea unei aplicații integrate de management al deșeurilor”, a declarat președintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea proiectului european, care a avut loc luni.

Această aplicație le va permite cetățenilor din Bihor să vadă graficele de colectare a deșeurilor și regulile colectării separate, ba chiar să caute informații despre un anume obiect pe care nu știu unde să-l arunce. De pildă, dacă nu știu ce e de făcut cu o periuță de dinți uzată, vor putea face o căutare în aplicație și vor primi răspunsul privind locul unde trebuie să ajungă ea.

Aceeași aplicație digitală le va permite cetățenilor să raporteze gunoaie aruncate clandestin, sesizări la care primăriile pe raza cărora sunt gunoaiele vor trebui să reacționeze, să afle cum pot scăpa de deșeuri pe care operatorii de salubritate nu le ridică de la poartă (cum sunt cele periculoase ori voluminoase), dar și să anunțe alți bihoreni că au de oferit anumite obiecte, cum ar fi un corp de mobilier sau ferestrele înlocuite, dar încă în stare de funcționare. Astfel, autoritățile vor încuraja bihorenii să refolosească obiectele cât mai mult cu putință, înainte să le abandoneze ca deșeuri.

„Practic, cetățenii vor avea posibilitatea să știe cum anume pot solicita intervenția operatorilor de salubritate pentru a rezolva problema altor categorii de deșeuri decât cele care se colectează astăzi de la gospodărie prin intermediul SMID. De asemenea, vor putea oferi spre utilizare altora acele bunuri pe care nu le mai folosesc, care pot fi în continuare folosite și de care alți locuitori ar putea beneficia”, a declarat Mălan.

Cursuri pentru angajații primăriilor

Aplicația, realizată de o companie din București, va fi disponibilă de la începutul anului viitor, iar ulterior, din fondurile proprii ale Ecolect, va fi completată cu noi funcțiuni. Mai precis, va deveni o oglindă digitală a tuturor deșeurilor colectate în județul Bihor, preluând date direct din depozitul județean de deșeuri, precum tipul de deșeuri, cantitatea, provenința unei încărcături aduse de o firmă de salubritate, informații la care vor avea acces în timp real autoritățile publice locale și specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

O altă componentă a proiectului finanțat cu 407.000 lei prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) constă în instruirea unor angajați din toate primăriile din Bihor în managementul deșeurilor. În total, 105 persoane vor participa la aceste cursuri, ținute la Oradea de președinta Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Liliana Nichita, prezentă și ea în cadrul conferinței de luni.

„În acest domeniu al gestionării deșeurilor, lucrurile au evoluat foarte mult în timp, domeniul este unul complex și care nu poate fi gestionat decât de specialiști, profesioniști. (...) Este foarte important nu numai pentru că avem niște angajamente pe care ni le-am asumat ca stat membru UE, dar și pentru că factorii de mediu afectați sunt cei de aici de lângă noi. Poluarea pe care bihorenii o generează îi afectează chiar pe bihoreni, de aceea implicarea fiecăruia este foarte importantă”, a declarat Nichita.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON