URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2022, 15:50

Cartea digitală a deșeurilor: Bihorenii vor primi pe telefoane informații utile despre regulile salubrității și calendarul de colectare a deșeurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, bihorenii vor avea la dispoziție o aplicație pentru telefoanele mobile din care vor afla cum se aruncă gunoaiele corect, când vine mașina de la salubritate la poarta lor ori ce pot face cu deșeurile voluminoase.

Asociația Ecolect, cea care răspunde de managementul salubrității din Bihor, a lansat, luni, un proiect finanțat cu fonduri europene prin care pregătește o aplicație pentru telefoane și tablete dedicată, de tip „Wastebook” (Cartea deșeurilor). În același proiect, angajații primăriilor din Bihor vor fi instruiți pe problema gestionării deșeurilor.

Ghidul colectării separate

„E un proiect prin care ne propunem să consolidăm parteneriatul social care s-a născut în județul Bihor și care urmărește gestionarea eficientă a deșeurilor, un parteneriat social format din Ecolect, operatori de salubritate, toate UAT-urile din județul Bihor și cetățenii, care sunt beneficiarii acestui sistem de salubritate. Ne-am propus ca în cadrul acestui proiect să îmbunătățim capacitatea de gestionare a deșeurilor în județul nostru prin dezvoltarea unei aplicații integrate de management al deșeurilor”, a declarat președintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea proiectului european, care a avut loc luni.

Această aplicație le va permite cetățenilor din Bihor să vadă graficele de colectare a deșeurilor și regulile colectării separate, ba chiar să caute informații despre un anume obiect pe care nu știu unde să-l arunce. De pildă, dacă nu știu ce e de făcut cu o periuță de dinți uzată, vor putea face o căutare în aplicație și vor primi răspunsul privind locul unde trebuie să ajungă ea.

Aceeași aplicație digitală le va permite cetățenilor să raporteze gunoaie aruncate clandestin, sesizări la care primăriile pe raza cărora sunt gunoaiele vor trebui să reacționeze, să afle cum pot scăpa de deșeuri pe care operatorii de salubritate nu le ridică de la poartă (cum sunt cele periculoase ori voluminoase), dar și să anunțe alți bihoreni că au de oferit anumite obiecte, cum ar fi un corp de mobilier sau ferestrele înlocuite, dar încă în stare de funcționare. Astfel, autoritățile vor încuraja bihorenii să refolosească obiectele cât mai mult cu putință, înainte să le abandoneze ca deșeuri.

„Practic, cetățenii vor avea posibilitatea să știe cum anume pot solicita intervenția operatorilor de salubritate pentru a rezolva problema altor categorii de deșeuri decât cele care se colectează astăzi de la gospodărie prin intermediul SMID. De asemenea, vor putea oferi spre utilizare altora acele bunuri pe care nu le mai folosesc, care pot fi în continuare folosite și de care alți locuitori ar putea beneficia”, a declarat Mălan.

Cursuri pentru angajații primăriilor

Aplicația, realizată de o companie din București, va fi disponibilă de la începutul anului viitor, iar ulterior, din fondurile proprii ale Ecolect, va fi completată cu noi funcțiuni. Mai precis, va deveni o oglindă digitală a tuturor deșeurilor colectate în județul Bihor, preluând date direct din depozitul județean de deșeuri, precum tipul de deșeuri, cantitatea, provenința unei încărcături aduse de o firmă de salubritate, informații la care vor avea acces în timp real autoritățile publice locale și specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

O altă componentă a proiectului finanțat cu 407.000 lei prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) constă în instruirea unor angajați din toate primăriile din Bihor în managementul deșeurilor. În total, 105 persoane vor participa la aceste cursuri, ținute la Oradea de președinta Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Liliana Nichita, prezentă și ea în cadrul conferinței de luni.

„În acest domeniu al gestionării deșeurilor, lucrurile au evoluat foarte mult în timp, domeniul este unul complex și care nu poate fi gestionat decât de specialiști, profesioniști. (...) Este foarte important nu numai pentru că avem niște angajamente pe care ni le-am asumat ca stat membru UE, dar și pentru că factorii de mediu afectați sunt cei de aici de lângă noi. Poluarea pe care bihorenii o generează îi afectează chiar pe bihoreni, de aceea implicarea fiecăruia este foarte importantă”, a declarat Nichita.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON