URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a terminat epoca construirii stadioanelor, în condițiile în care visteria e goală, iar autostrăzi și spitale nu prea avem. Partea proastă este că Oradea avea spre avizare proiectul noului stadion și abia acum vedem ce daune ne-au provocat procesele cu proprietarii de terenuri din zonă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă imaginați o campanie - încă una după cea din 2012 - în care Bolojan să ne roage să luăm un vomitiv, dar să votăm totuși lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare? Sau că prin mai-iunie, el, de mână cu Mohan și Birta laolaltă cu Madar, vor încerca, dimineața, să convingă oamenii să voteze USL2 la europarlamentare, iar apoi, după-amiaza, să se bată pe Consiliul Județean și pe Primărie?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La o primă vedere întrebarea pare tembelă. Și la o a doua sau a zecea vedere, tot tembelă rămâne. Problema este, însă, că această întrebare a fost formulată de către doi judecători ai unei curți de apel și adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2024, 18:41

Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari. Episcopul Virgil Bercea: "Există Domnul în ei şi în tot ceea ce fac" (FOTO)

Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari. Episcopul Virgil Bercea: 'Există Domnul în ei şi în tot ceea ce fac' (FOTO) În fotografie, în partea stânga, este tânăra Alexandra Nicolae, care a primit premiul „Voluntarul anului”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic a găzduit, joi seară, ediţia XIX-a a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai asociaţiei de pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

În acest an, premiul "Voluntarul anului" i-a revenit tinerei Alexandra Nicolae (foto stânga) pentru "implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite", se arată în comunicatul transmis vineri de Asociaţia Caritas Eparhial.

La premiere au participat, alături de voluntari şi invitaţii lor, şi episcopul greco-catolic de Oradea PSS Virgil Bercea, directoarea executivă a Asociaţiei Caritas Eparahial, Adela Popa-Ghiţulescu, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii publice.

Anul trecut, 67 de voluntari au prestat 1.605 de ore în serviciul aproapelui.  

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a subliniat, cu ocazia ceremoniei, cât de importantă este munca voluntarului, în special a celor care au grijă de oamenii străzii.

"Cred că aceşti voluntari au înţeles ce înseamnă această poruncă a Domnului Isus Cristos: să iubeşti pe Domnul Dumnezeu şi în acelaşi timp au înţeles şi cine este aproapele şi au înţeles că pentru Domnul, putem să îl ajutăm pe aproapele. Nu sunt toţi aici. Sunt mulţi care ajută şi fac bine. Îi ştiu pe unii, i-am văzut la faţă, inclusiv la Casa Maria Rosa, primind pe oamenii săraci acolo. Ştiţi, beneficiarii sunt de fapt oameni săraci. Şi foarte adesea omul sărac este aşa cum îl vedem pe marginea străzii. Dar ne gândim că în acel om sărac care vine acolo, la Casa Maria Rosa să mănânce un prânz, îi este foarte frig sau îi este foarte cald. I-am văzut şi transpiraţi şi plini de sudoare, vara. Şi îi văd acolo şi pe cei care pregătesc mâncarea şi pe copiii, pe tinerii care vin şi îi servesc pe aceşti săraci. Apoi spală mesele şi fac curăţenie. Oare ce îi îndeamnă? - mi-am pus întrebarea. Ce îi îndeamnă? Ce îi mână pe aceşti tineri? Oare doar să apară la Ziua Voluntarului? Nu se poate... pentru atât nu se poate, e prea puţin. Înseamnă că există Domnul în ei şi în tot ceea ce fac. Domnul este prezent, pentru că fiecare dintre noi îl purtăm pe Domnul cu noi", a spus, în cadrul evenimentului, PSS Virgil Bercea, citat în comunicat. 

Gala de premiere a fost presărată şi cu momente artistice susţinute de Grupul Enjoy Music din Oradea, Mara Iaz Ayssa Caba Hanna Herczeg, Christina Pantea, Lorelei Paltin, Lil Rose, Bogdan Nechifor, Alexia Bologa, Roxana Mureşan şi Ovidiu Lazăr.


Vezi mai jos lista tuturor premianţilor!

Premiul "CASA FRENŢIU"

Prin intermediul programului "Adoptă un bunic sau o bunică", voluntarii, "nepoţi adoptivi", au petrecut timp de calitate cu rezidenţii, i-au însoţit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtăşit experienţe şi poveşti de viaţă, acumulând în acest sens 707 de ore de voluntariat.

Premiul "Casa Frenţiu" s-a acordat voluntarei Carina Mudura.

Premiul special "CASA FRENŢIU"

A fost oferit pentru organizarea programelor literar-artistice destinate seniorilor din Centrul Rezidenţial "Casa Frenţiu".

Premiul s-a acordat doamnei Mioriţa Săteanu.

Premiul special "CASA FRENŢIU"

A fost oferit unor tineri deosebiţi care s-au alăturat anul trecut în programul "Adoptă un bunic sau o bunică". Voluntarii, câteva zeci de copii care au devenit "nepoţi adoptivi", fac parte din Asociaţia Edubiz. Aceşti tineri şi-au oferit energia şi creativitatea pentru a petrece timp de calitate cu rezidenţii şi pentru a se bucura împreună cu ei de fiecare moment.

Premiul "AFTER SCHOOL"

Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea - respectiv programul after-school are scopul de a asigura condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi de dezvoltare a capacităţii copiilor pentru depăşirea situaţiei mai puţin plăcute. În cadrul centrului, voluntarii ajută la pregătirea şi realizarea activităţilor recreative, ludice şi administrative.

Premiul s-a acordat voluntarei Hanna Kubarova.

Premiul "CANTINA SOCIALĂ"

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceştia. Anul trecut, 11 voluntari au realizat 235 ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoş.

Premiul "DUŞURILE SOCIALE"

Activitatea "Duşurile sociale" este o activitate pe care Asociaţia Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. Menţinerea igienei corporale prin accesul la Duşurile sociale previne creşterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc, săptămânal, necesarul efectuării duşului, dar şi un schimb de haine curate. În anul 2023, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă şi a hainelor, dar şi la curăţenia băilor, după efectuarea duşurilor de către persoanele fără adăpost.

Premiul s-a acordat voluntarului Alexandra Nicolae.

Premiul "PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET"

Anul 2023 a adus câteva schimbări pentru echipa "Prieteni pentru un zâmbet", care au reluat activităţile cu cei mici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. Voluntarii clovni au activat prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociaţiei Down Oradea, Centrul After –School "Sfântul Martin’’ din Ioaniş şi prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 48 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici!

Premiul s-a acordat voluntarului Deian Delibaja.

Premiul "COLECTA DE PAŞTI"

La Colecta de Paşti s-au implicat 14 voluntari, care au desfăşurat 68 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani care au fost trimise către semenii noştri. Voluntarii au dovedit spirit solidar şi empatie pentru cei în nevoie în prag de sărbători.

Premiul s-a acordat voluntarei Cornelia Vesea.

Premiul "COLECTA DE CRĂCIUN"

La tradiţionala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2023 s-au implicat 11 de voluntari care au desfăşurat 55 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente şi donaţii în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociaţiei să poată primi masa caldă zilnică şi pe parcursul anului 2024.

Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Alb.

Premiul "SPRIJIN ADMINISTRATIV"

28 de voluntari au cumulat 171 de ore de voluntariat în activităţi administrative, care au inclus şi "Cutia de Crăciun".

Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Ghercă.

Premiul "CEL MAI ACTIV VOLUNTAR"

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activităţi din dorinţa de a schimba ceva pentru comunitatea lui.

Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoş.

Premiul "DISPONIBILITATE"

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când eşti anunţat cu o oră înainte şi faci tot posibilul să fii prezent, când renunţi la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui.

Premiul s-a acordat voluntarului Remus-Paul Bocioc.

Premiile "SPECIALE FUNDRAISER"

Premiul special este oferit de regulă persoanelor care promovează Asociaţia Caritas Eparhial în comunitate, prin chemarea la voluntariat şi prin propriul exemplu de conduită. Activitatea "Cutia de Crăciun" nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învăţătoare şi profesori dedicaţi care au răspuns mereu apelului la sprijin comunitar şi au asigurat informarea şi mobilizarea elevilor şi părinţilor spre implicarea socială: Dana Mihincău, Mariana Todorean, Patricia Capriş, Lia Şipoş şi Claudia Toth.

Premiul "VOLUNTARUL ANULUI"

Este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite.

Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5823 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON