URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Noiembrie 2018, 16:31

Caritas Eparhial a inaugurat un centru de zi modern pentru copiii din medii defavorizate, în Ioaniş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial a inaugurat, luni, în Ioaniş, comuna Finiş, Centrul de zi "Sfântul Martin", unde copiii care provin din medii defavorizate primesc o masă caldă pe zi, o gustare, ajutor la teme, meditaţii şi participă la alte activităţi educaţionale şi recreative.

Participarea copiilor la programele centrului este, însă, condiţionată de prezenţa lor la şcoală.

Slujba de sfinţire a noului centru a fost oficiată de părintele vicar general, Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoţii, Antoniu Chifor, părintele protopop Zima Zorel şi părintele paroh Boţa Mircea, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinţilor acestora, a primarului Ioan Man, a Arinei Moş, director executiv DAS Oradea, precum şi în prezenţa preşedintelui asociaţiei Caritas Eparhial, părintele Olimpiu Todorean.

Clădirea nou construită are la etaj trei săli de clasă şi o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria şi sala de mese. În clădirea existentă, lipită de clădirea nouă, s-au amenajat toaletele pentru copii şi o sală spaţioasă pentru activităţi de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcţia este executată la standarde europene beneficiind, fiecare clasă, de acces la internet.

Valoarea construirii şi dotărilor noului Centru, la standarde europene, a fost de peste 1.410.000 lei.

Reprezentanţii Caritas Eparhial au transmis mulţumiri episcopului Virgil Bercea, care a sprijinit proiectul. De asemenea, au fost transmise mulţumiri asociaţiilor (între care Kindermissionswerk Die Sternsinger şi Chiese dell-Est) şi persoanelor care au donat pentru ridicarea centrului de la Ioaniş.

În discursul său, părintele Olimpiu Todorean a vorbit despre istoria serviciilor oferite pentru copiii dezavantajaţi din Ioaniş într-o altă clădire, care nu mai respecta standardele necesare unui astfel de centru.

În anul şcolar 2017-2018, în vechiul centru au fost primiţi zilnic 49 de copii din clasele I-IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activităţi educative, fiind pregătiţi pentru integrarea în clasa I.

Tot în cursul anului 2017, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conţinut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 - 16.30. "Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze şcoala", a subliniat Olimpiu Todorean.

La eveniment a participat şi o fostă beneficiară a serviciilor sociale oferite la Ioaniş, Lidia Bogdan, care acum se pregăteşte să devină dascăl.

Prezent şi el la inaugurare, vicarul general Mihai Vătămănelu a transmis salutul episcopului Virgil Bercea, "care ne însoţeşte cu rugăciunea şi cu binecuvântarea dânsului fiind bucuros pentru tot ceea ce se realizează chiar dacă este ca o picătură într-un ocean dar, pentru cei care sunt atinşi de această picătură este foarte benefic şi o binecuvântare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON