URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Mai 2022, 12:57

Care sunt crizele şi provocările cu care se confruntă ţările UE? Conferinţă internaţională la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crizele şi provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană şi statele membre vor fi dezbătute, timp de trei zile la Oradea.

Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii din Oradea, organizează în perioada 26 - 28 mai 2022 Conferinţa internaţională cu titlul "Actors, Mechanisms and Levels of Influence in the EU Decision-Making" (Actori, mecanisme şi niveluri de influenţare a procesului decizional european), în cadrul Modulului Jean Monnet "Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making" (599934-EPP-1-2018-1-RO-EPPJMO-MODULE), coordonat de lect.univ.dr. Alina-Carmen Brihan.

Pe lângă cadre universitare, studenţi şi doctoranzi, la eveniment sunt aşteptaţi atât experţi, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor.

De la discuţii şi dezbateri...

"Pe parcursul a trei zile, cadre universitare, doctoranzi, experţi, diplomaţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice, societăţii civile, mediului de afaceri şi ai mass-media, dar şi studenţi, vor dezbate subiecte ce vizează crizele, provocările şi transformările, din diferite domenii (politică, sănătate publică, economie, afaceri sociale, educaţie şi formare, tineret, cercetare şi inovare, digitalizare, politică, frontiere şi securitate, migraţie, cetăţenie UE etc.), cu care se confruntă în prezent UE şi statele membre, cu un accent particular pe interacţiunea dintre actorii europeni, naţionali şi subnaţionali în ceea ce priveşte procesul de formulare a politicilor europene şi influenţarea procesului decizional al UE", se arată într-un comunicat.

La eveniment sunt aşteptaţi participanţi din România, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Grecia, Franţa, Portugalia, Georgia sau Turcia.

Conform informării, aceştia vor prezenta, în format hibrid (on-site şi online), lucrări care vor aborda teme cuprinse în cadrul a trei secţiuni: Procesul de formulare a politicilor europene, între nivelul european şi cel naţional: actori, interacţiuni, mecanisme; Actori naţionali şi subnaţionali: canale şi instrumente de participare la/şi de influenţare a procesului decizional al UE; Agende politice locale, regionale şi naţionale – una sau diferite strategii de promovare a intereselor naţionale, la nivelul UE?

"Prin contribuţiile participanţilor la conferinţă ne dorim să dezbatem diferite experienţe naţionale, exemple de provocări, dar şi de bune practici, pentru a identifica soluţii menite să contribuie la consolidarea guvernanţei pe mai multe niveluri a UE, dar şi a procesului de formulare a politicilor europene, cu referire atât la conţinutul acestora, cât şi la canalele, instrumentele şi mecanismele pe care diferiţi actori din UE, din diferite sectoare şi de la diferite niveluri de guvernare, le au la dispoziţie", a declarat lect.univ.dr. Alina-Carmen Brihan, coordonatorul conferinţei.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi, 26 mai 2022, ora 16, în Sala festivă a Palatului Episcopal Romano - Catolic din Oradea.

... la lansare de carte şi workshop

Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, va fi lansat şi volumul "Europe in a changing world: opportunities and challenges. In Honorem Professor Ioan Horga".

Volumul, coordonat de Florentina Chirodea et al. şi apărut în anul 2021 la Editura Universităţii din Oradea şi la Editura Universităţii din Debrecen, abordează spaţiul european proiectat într-o lume în permanentă schimbare şi transformare, valorile care coagulează o parte a acestui continent într-o singură structură politico - economică suprastatală, Uniunea Europeană, dar şi problematica frontierelor UE şi pe cea cooperării regionale.

"Totodată, pe lângă calitatea analizelor şi actualitatea datelor prezentate, volumul adună în paginile sale şi aprecierea neîndoielnică a autorilor faţă de activitatea profesională şi academică, de peste 40 de ani, a profesorului Ioan Horga, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Cu ocazia lansării volumului, diferite personalităţi de la nivel local, naţional şi internaţional vor adresa mesajele lor, on-site şi online", mai arată comunicatul.

Ultima zi a conferinţei va cuprinde şi un workshop dedicat studenţilor înmatriculaţi la studii de licenţă în cadrul Universităţii din Oradea.

Intitulat "Rezoluţia tinerilor: UE este despre viitorul meu!", workshop-ul se va bucura de prezenţa unor experţi şi oficiali de la nivel naţional şi european şi va urmări să aducă Uniunea Europeană mai aproape de studenţi, indiferent de domeniul în care aceştia se specializează.

Echipa proiectului este formată din: lect. univ. dr. Alina-Carmen Brihan - coordonator, alături de prof.univ.dr. Ioan Horga şi conf.univ.dr. Gabriela Goudenhooft.

Conferinţa a fost finanţată cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, Modulul Jean Monnet "Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making" (599934-EPP-1-2018-1-RO-EPPJMO-MODULE).

Vezi mai jos programul complet al conferinței!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON