URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2024, 11:57

Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO)

Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO) CU TRIAJ. Fiecare bihorean ajuns la „Caravana AUR pentru sănătate” a trecut printr-un triaj și apoi a fost îndrumat pentru consultații în cabinetele din camioane. Vârstnicii care nu au putut urca pe picioarele lor au avut la dispoziție inclusiv lifturi
Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO) ȘCOLITĂ ÎN FRANȚA. Tot personalul Caravanei este calificat, iar unul dintre cele mai căutate cabinete a fost cel de medicină generală, deservit de tânăra doctoriță Ioana Macarie (foto stânga), absolventă de Medicină în Franța. „Mă identific cu valorile AUR, cred în familia tradițională și mă bucur că pot fi de folos într-o acțiune în mediul rural, unde sunt cei mai necăjiți oameni”, a spus dr. Macarie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membră UE de 17 ani, perioadă în care și-a modernizat sistemul medical, România continuă să aibă o problemă: accesul la servicii medicale al unei mari părți a populației, cea din mediul rural, este încă foarte mic. Pentru că spitalele teritoriale au dotări mai modeste și medicii preferă să lucreze în orașele mari, oamenii de la țară ajung rar să „se caute” de sănătate. Cu convingerea că sănătatea națiunii este una dintre cele mai importante avuții, AUR a venit în întâmpinarea acestora cu o caravană medicală.

„Caravana AUR pentru Sănătate” a fost și în Bihor, în perioada 10 - 16 martie fiind prezentă în Olcea, Popești și Șuncuiuș, unde voluntarii, medici și asistente, au consultat 754 de persoane. O alinare pentru mulți locuitori ai satelor...

Un dispensar pe roți

Formată din 7 vehicule, dintre care 4 camioane amenajate cu cabinete și dotate modernă, „Caravana AUR pentru sănătate” a pornit prin țară cu 8 luni în urmă. Până să poposească în Bihor, a ajuns în 90 localități din 29 județe și a oferit servicii medicale pentru 16.244 persoane: 6.309 ecografii, 8.720 investigații EKG, 1.247 consultații stomatologice, 11.703 seturi de analize de laborator.

„Practic, Caravana este ca un dispensar pe roți, cu cabinete de medicină generală, interne, oftalmologie și stomatologie, plus un mic laborator cu analizor automat”, a explicat coordonatorul Caravanei, Cristina Butura (foto), asistentă medicală de Terapie Intensivă, cu o experiență de 7 ani în Marea Britanie, dar care a decis să se întoarcă în țară.

Oamenii, anunțați din timp

Prima localitate din Bihor unde s-a oprit „Caravana AUR pentru sănătate”, deservită de 40 medici, asistente, șoferi și alți voluntari, a fost satul Ucuriș din comuna Olcea, unde timp de două zile a oferit servicii medicale pentru 253 persoane.

Localnicii au trecut printr-un punct de triaj, unde au fost înregistrați, au primit numere de ordine și au fost îndrumați spre cabinete după afecțiunile fiecăruia.

„Localnicii au fost anunțați din timp de simpatizanții noștri din zonă, dar și pe Facebook și Tik Tok”, a spus coordonatorul AUR Bihor, Diana Noane (foto).

Îndrumați pentru tratament

„Caravana merge în zone defavorizate, cu populație în vârstă și venituri modeste, care ajung mai rar la un medic”, spune și vicepreședintele AUR Bihor, Ciprian Blejan.

„După ce au fost consultați și li s-au făcut analize, de exemplu hemoleucogramă, colesterol, glicemie, probe renale și hepatice, au fost îndrumați spre medici specialiști, care să le prescrie tratamentul potrivit. Cei cu probleme de vedere au putut fi diagnosticați pe loc și mulți au primit și ochelari, gratuit”, a adăugat Blejan (foto).

În total, în cele 6 zile de prezență în Bihor, au fost consultate 756 persoane. „Pentru acești oameni este un câștig că nu a mai fost nevoie să plece la un spital și să plătească analize”, a constatat reprezentantul AUR.

„Am făcut economie”

„Am făcut analizele de sânge și consultație de oftalmologie. Dacă mergeam la Salonta trebuia să dăm bani pentru drum și la policlinică, deci am făcut economie”, a spus unul dintre pacienții consultați, Leontin Selejan (foto), care a fost la Caravană împreună cu soția.

„Am baiuri cu inima și cu ochii, și sunt foarte mulțumită de doctori și de asistentele care s-au ocupat de noi. S-au purtat frumos și ne-au scutit de drumuri, pentru noi a fost un câștig”, a mărturisit o altă săteancă, Mariana Todericiu.

Caravana AUR pentru sănătate continuă și în alte județe din România.


ȘCOLITĂ ÎN FRANȚA. Tot personalul Caravanei este calificat, iar unul dintre cele mai căutate cabinete a fost cel de medicină generală, deservit de tânăra doctoriță Ioana Macarie (foto stânga), absolventă de Medicină în Franța. „Mă identific cu valorile AUR, cred în familia tradițională și mă bucur că pot fi de folos într-o acțiune în mediul rural, unde sunt cei mai necăjiți oameni”, a spus dr. Macarie

(advertorial AUR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON