URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2023, 12:33

„Cântecul dorului nesfârşit”: Interpreta Viorica Flintașu își lansează la Oradea autobiografia și susține un recital de colinde alături de artiști renumiți

„Cântecul dorului nesfârşit”: Interpreta Viorica Flintașu își lansează la Oradea autobiografia și susține un recital de colinde alături de artiști renumiți Foto: YouTube / Folkloric music from Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viorica Flintașu își lansează la Oradea o nouă carte, „Cântecul dorului nesfârşit”, o autobiografie completă, despre o viață dedicată cântecului popular bihorean. Evenimentul va avea loc marți, 12 decembrie, la ora 17, la Muzeului Țării Crișurilor.

Reprezentantă de seamă a muzicii populare românești, Viorica Flintașu și-a făcut debutul la doar 16 ani pe scena Casei de Cultură din Ștei și și-a dedicat viața horelor și doinelor bihorene.

După ce rememorează, în primele capitole, anii copilăriei artistei petrecuți în Săliște de Beiuș, alături de regretatul său frate, poetul Gheorghe Pituț, plecat la alte „stele fixe” mult prea devreme, cartea dezvoltă creația și viața autoarei, care a evoluat pe scene din țară și străinătate, a primit numeroase distincții, dar mai ales aprecieri și admirație. Volumul cuprinde, spre final, și câteva hore și cântece.

Volumul, apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor Oradea în anul 2023, „este o autobiografie completă din toate punctele de vedere, 371 de pagini menite să ilustreze o viață de om, cu tristețile și bucuriile ei, dar mai ales să imortalizeze anii puși în slujba cântecului popular bihorean”, se arată într-un comunicat remis de organizatori.

Evenimentul include și un recital de colinde susținut de Viorica Flintașu împreună cu Florica Bradu, Florica Zaha, Maria Sidea, Irina Mihoc, Antonela Ferche Buțiu, Dana Ionela Jurjuț, Radu Potoran, Ciprian Mocan și Andrei Corb.

Moderator va fi dr. Vasile Todinca, cercetător I la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de istoricul prof. univ. dr. Blaga Mihoc, Liviu Florin Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, și de lector univ. dr. Ioan Laza.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
”Soare luminos„
Am reuși să găsesc pe YouTube, cu mare satisfacție, cântecul cu titlul de mai sus, care, de fapt este un colind din perioada precreștină legat de celebrarea Solstițiului de iarnă, când ziua este cea mai scurtă, iar noaptea, pe cale de consecință, era cea mai lungă. Preocupați de posibilitatea ca zorii de ziua să nu mai apară, oamenii in această noapte trebuiau să rămână treji pentru a veghe ca focul din vatră să nu se stingă, pentru ca dacă se produce stingerea cataclismică a soarelui să există cu ce să-i fie repornită combustia. Apariția zorilor de ziuă era si este invocată cu incantații care au dăinuit până acum, sub forma coruptă „florile dalbe„, care inițial au fost „zorile-s dalbe„. De fapt, se pare că denumirea sărbătorii acesteia era relaționată cu buturuga ce trebuia introdusă in vatră pentru a menține focul aprins, buturuga care in albaneză se numește chercion, de aici derivând numele de Crăciun dat de precreștini, preluat de protoromâni pentru a denumi sărbătoarea nașterii domnului. Nicăieri in lume nu se folosește această denumire decât la români și unguri, care recunosc că este un împrumut din limba română.
Postat 10 Decembrie 2023, 19:14 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON