URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2012, 15:01

Candidaţi deja aleşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum patru ani, când Băsescu trâmbiţa reforma clasei politice, iar Tăriceanu inventa votul uninominal, credeam că noul sistem va fi mai bun măcar pentru că, de vreme ce trebuia să reprezinte colegii mai mici, aleşii vor fi mai legaţi de alegători, iar apoi mai autonomi în raport cu disciplina de partid. Acum recunosc: m-am înşelat ca un prost. Şi nu pentru că în campanie li se făceau cetăţenilor promisiuni ca la locale, de genul "dacă mă votaţi, o să aduc bani pentru investiţii în drumuri, şcoli şi spitale", ci din alte pricini.

Aşa cum s-a văzut rapid, departe de a avea un plus de libertate, noii aleşi au devenit nişte roboţei, mai supuşi partidelor decât atunci când candidau pe liste. Aşa se face că PDL-iştii au rămas pironiţi în scaune la fiecare moţiune de cenzură, România ajungând de râsul lumii fiindcă împotriva guvernelor Boc se adunau 200 de voturi, iar pentru rămânerea în funcţie nici măcar unul singur. La fel, ca să nu ignorăm nici păcatele opoziţiei, parlamentarii PSD şi PNL întrebaţi de ce nu merg la "dezbateri", n-au reuşit niciodată să explice, simplu, că Parlamentul era anexat de Guvern şi acesta de preşedinte, ci doar au repetat papagaliceşte că aşa "s-a decis" în propriile partide.

O dezamăgire şi mai mare a fost, însă, faptul că, în loc să marcheze primenirea clasei politice, noii aleşi s-au dovedit mai jalnici decât oricare dintre "veterani". Dovadă alde Anastase, Ridzi, Tălmăceanu, Urban, Bănicioiu, Surupăcean, Tuşa etc, etc.

Deşi USL a încercat schimbarea legii aşa încât doar candidatul clasat pe primul loc să ajungă parlamentar, PDL a contestat modificările la Curtea Constituţională, astfel că, din nefericire, alegerile de peste două luni se vor desfăşura după acelaşi tipic. PSD şi PNL se laudă deja că vor câştiga cu 50% plus unu majoritatea colegiilor, lucru de care mă îndoiesc, UDMR mizează pe feude, iar PDL-iştii respiră uşuraţi pentru că, la fel ca liberalii în 2008, candidaţii ARD pot "câştiga" şi de pe locurile codaşe.

Ce aduce nou, în aceste condiţii, scrutinul din 9 decembrie? Mă tem că mai nimic, fiindcă partidele şi-au şi stabilit deja câştigătorii, între ei/ele. UDMR îşi pune grofii candidaţi la sigur în zonele maghiare, unde USL şi ARD îşi trimit numai oameni de sacrificiu, iar partidele româneşti îşi trimit favoriţii să candideze acolo unde au cei mai mulţi primari şi consilieri care să "tragă" în locul pretendenţilor la Senat şi Deputăţie. Dovadă, cazurile unor Rozalia Biro, Szabo Odon, Gavrilă Ghilea, Ionel Avrigeanu ori Valeriu Boeriu.

Cum, totuşi, nici măcar asemenea combinaţii nu mă fac să absentez de la vot, dar nici nu mai accept să votez un partid în baza pretenţiilor "doctrinare" pe care le afişează, am găsit totuşi soluţia să nu votez aşa încât apoi să-mi pară rău. Anul acesta, pentru prima oară, voi alege şi la Parlament omul şi nu partidul, ca la locale. De aceea, singura mea pretenţie e ca în colegiul meu partidele să trimită nu atât candidaţi, cât oameni. Cer prea mult?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
trupa lui cacarau =
cacarau si tariceanu ii ingroapa pe liberali, asa cum i-au ingropat ciorbea si remes pe taranistii !
Postat 23 Octombrie 2012, 08:36 de Doamne ajuta !!!
trupa lui cacarau =
= gasca lui papuc...... om mai imbecil ca si cacarau, mai rar.
Postat 23 Octombrie 2012, 08:33 de :)))
Analistul amator Criş
Scrie şi matale ceva ce ştii, nu ceea ce nu înţelegi. Cer prea mult ?
Postat 20 Octombrie 2012, 11:49 de Carp III
Prostia nu doare, dar costa!
Becali, Ciorbea, SRS, Bot, candidati sustinuti de Antonescu fara a preciza cine-si asuma esecul acestor liberali impusi cu forta in PNL, respectiv USL. Sincer, regret transformarea liberalismului romanesc intr-o simpla caricatura. Basescu si PDL sunt principalii beneficiari ai arogantei, autoritarismului si cinismului afisat public de Crin Antonescu.
Postat 20 Octombrie 2012, 10:57 de SAFE
tendinţi
Abrudane băiatule, termină cu aerele de imparţial mic, toată lumea te ştie că eşti o mică uslică orientată pe tendinţi. Ai şi tu fiori, ca ultimu jaf de parior, oare am plasat bine, hmmm ?!!? Da, dacă iese Porcheş şi ceilalţi, io pentru cine mai scriu..... Dacă ai fi avut urme de coloană vertebrală te-ai fi înscris în partidu lu căcă, în sincron cu jiji .....tîrîttorule
Postat 19 Octombrie 2012, 22:43 de pistike
replica la @roman normal
@roman normal scriu si eu ADEVAR si DREPTATE,numai ca aceste aduc mai multa suferinta poporului roman simplu decit impacare si pace!:))=)) @roman normal am mai scris sunt un simplu membru de partid PSD Bihor(inca )si am afllat din surse din interiorul PSD Bihor (conducerea corupta a PSD Bihor) ca vor neaparat ca sa ma excluda din partit ,dar nu este prima oara este a mia oara cind aflu acest lucru,dar nu imi este frica ,sa ramana in PSD Bihor PLAGIATORULcu nevasta si copii si amantele lui si pupincuristi lui iar pe noi simpli membri militanti talibani rebeli fanatici sa ne excluda ,iar ei sa se `aleaga` intr-un incest continuu!da scandalul mediatic ce va fi ?:))=))BAH @roman normal termina cu jignirile asta pina nu incep eu sa te jignesc ,insult,balacaresc,porcesc .i-a un sfat prietenesc vezi de treaba ta si lasa si pe jurnalistul sa-si vada de presa scrisa a lui ca mancam si noi o piine in ROMANIA .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Octombrie 2012, 21:21 de Romanul Simplu
@Romanul Simplu
Tizule, faci analiza politica, dar adevarul si dreptatea ta palesc in fata propriei frustrari! In calitatea ta de taliban pesedist, iti exprimai disponibilitatea de a vota cu PP-DD, exact ceea ce te caracterizeaza, un simplu mascarici. Adevaratii romani simpli stiu cu cine sa voteze si nu vor fi dusi in eroare de editorialele unor ziaristi care-si castiga si ei existenta din ceea ce pica de la unii si de la altii.
Postat 18 Octombrie 2012, 17:38 de Romanul normal
jurnal de partid
din bihoreanul ati ajuns jurnalul USL,pacat,dar probabil ca bolojan plateste bine
Postat 18 Octombrie 2012, 13:33 de luky
replica la articol
Nu conteaza cine cu cine voteaza conteaza cei care numara voturile in favoarea lor !:))=))cine face cartile stie cum sa cistige cu ele partida de carti ca isi pune asi in mineca si triseaza :))=))Clasa politica corupta,coruptie generalizata la toate nivelurile ,nesiguranta zilei de miine,somaj,criza,CIRC politic fara piine,aceste lucruri caracterizeaza societatea romaneasca actuala!:))=))Problema este ca votul cetateanului roman este manipulat de clasa politica corupta care -si da parca mina puterea si opozitia si la mica intelegere isi impart colegiile si candidatuirile pentru parlament ,ramane in spate prostimea romana poporul care sta si se mira prosteste ca votat ,pe cine a votat?HOTII!:))=))AsteJurnalistul Adrian Cris al saptamanalului Bihoreanul presa si jurnalisti trebuie sa fie echidistanti si nepartinitori in expunerile lor in presa scrisa TV ,radio,doar ADEVARUL si DREPTATEA,dar de votul de protest al alegatorului roman simplu ,de ce nu ai scris? Asa influentezi si manipulezi alegatorul bihorean care va alege pe cel care-l va manipula mai ordinar posibil in campania electorala ...bannere ,fluturasi ,2mici si o bere etc etc!:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 17 Octombrie 2012, 23:42 de Romanul Simplu
Observatii
Se poate afirma ca Justitia a facut mai mult(e) pentru primenirea clasei politice decat oricare partid.Ar fi interesanta o analiza privind fluctuatia de personal (traseistii) din fiecare partid,media de varsta,prezentele feminine (cunoscut fiind misoginismul incetatenit!),studiile (pe bune,nu plagiatul si/sau diplomele obtinute cu fofarlica) si cariera profesionala s.a.m.d. Nolens-volens,evolutia clasei politice (fara vreo simpatie) respecta o dinamica naturala,dinamica ce-i influentata decisiv de masificarea tehnologiei informatiei. Ma refer,evident,la faptul ca au aparut multe forumuri unde jurnalistul expune un subiect,iar apoi o suita de forumisti au ocazia (in general-democratica) sa-si prezinte acordul/dezacordul si/sau completarile,dupa stiinta si plac.Acest proces isi va arata foarte curand efectele.
Postat 17 Octombrie 2012, 20:32 de gyorgy tozser
l-kh
io zic sa nu faci pe desteptul ci pe tonomatul cum esti obisnuit (adevarul este al cui iti plateste) asa presa pot sa fac si eu.
Postat 17 Octombrie 2012, 17:17 de iyfg
burning Rome
io zic sa-l votezi numa daca da spaga regulamentara si corespunzatoare la ziar :))))))))
Postat 17 Octombrie 2012, 16:49 de Nero
e mai sanatos :)))) neparticiparea inseamna ca nu suntem de acord cu politica actuala, democratie!
votul nu e obligatoriu, coreeeect?
Postat 17 Octombrie 2012, 16:46 de fara vot
m
...sa traim, asa cum vom vota!
Postat 17 Octombrie 2012, 15:20 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON