URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 19:00

Când vom avea un sistem de garanţie-returnare pentru flacoane şi sticle. Anunţul făcut de ministrul Mediului la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dorit de mulţi ani şi considerat cea mai eficientă metodă de reducere a poluării cu plastic şi totodată pentru stimularea reciclării, sistemul de garanţie-returnare (SGR) a produselor îmbuteliate este blocat în tehnologia de marcare a flacoanelor şi sticlelor, după cum a spus ministrul mediului, Tánczos Barna, într-o conferinţă susţinută luni la Oradea.

Ambalajele trebuie marcate

„Unele dintre tehnologiile pe care le-am dori noi implementate nu sunt disponibile sau testate destul de mult la nivel european. Una se referă la marcarea fiecărui ambalaj cu un marcaj unic, astfel încât trasabilitatea să fie perfectă pe tot lanţul. Este o problemă şi un răspuns la care nu mă aşteptam, eram convins că această tehnologie poate fi implementată şi este disponibilă. Conform celor spuse de producători, ar fi un efort financiar prea mare pe lanţul de producţie şi pentru toţi agenţii economici care îmbuteliază începând de la apă, bere, suc, băuturi alcoolice, vin şi alte produse”, a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL de ce întârzie atât de mult acest sistem.

Tánczos a precizat că, după ce acest aspect va fi lămurit, hotărârea de guvern va fi publicată. Miza autorităţilor este ca, în 3-4 ani de la implementarea unui SGR, 95% din ambalajele de băuturi de pe piaţă să fie recuperate şi reciclate.

Pe de altă parte, tot pentru a rezolva problema deşeurilor din plastic, ministrul a anunţat că în 12 puncte de la frontiera cu Ungaria vor fi montate nişte dispozitive care să adune flacoanele şi alte resturi plutitoare, pentru a evita să fie transportate de ape în ţara vecină. Deocamdată, nu s-au stabilit care sunt râurile pe care se vor face asemenea colectări automatizate.

Cu ochii pe ATV-işti

În aceeaşi conferinţă de presă, Tánczos a mai vorbit despre o altă problemă de mediu a României, accesul cu vehicule în parcurile naturale, îndeosebi în zone unde accesul motorizat este strict interzis. În ultimii ani, a devenit o modă plimbarea cu ATV-urile pe munţi, dar la fel de nociv este şi accesul cu autoturisme în zonele de strictă protecţie ale naturii.

„Este inadmisibil ca România să devină ultima ţară unde este voie să umbli nestingherit cu mijloace de transport în parcurile naturale, să faci lucruri care sunt interzise şi mult mai dur sancţionate în celelalte state. Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi, va fi nevoie de măsuri dure, similare celor aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport”, a declarat ministrul Mediului.

În prezent, rangerii din parcurile naturale şi comisarii de mediu pot doar să aplice amenzi, între 5.000 şi 25.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Blocaj guvernamental. Atâta poate și Tanczos, cât au făcut și predecesorii lui.
Între timp, firmele din grupul ungar Keviep, care operează, colectează, adună și prelucrează gunoiul prin Bihor, dau noaptea foc depozitelor cu ambalaje de plastic. Apoi, dimineața când apar inspectorii de mediu la fața locului, se plâng toți "admiratorii" lui Tanczos Barna că e atât de cald încât au luat foc singure gunoaiele. Iar când îi întrebi pe nemernicii ăștia poluatori de ce nu au mai mulți hidranți la groapă, încep să urle ca din gură de șarpe că-i prea scumpă apa din rețea.
Postat 27 Iulie 2021, 10:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON