URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 15:40

Bihorul, lăudat de ministrul Mediului pentru modul în care gestionează deşeurile: „Poate fi un exemplu şi pentru Capitală” (FOTO / VIDEO)

Bihorul, lăudat de ministrul Mediului pentru modul în care gestionează deşeurile: „Poate fi un exemplu şi pentru Capitală” (FOTO / VIDEO) În cadrul vizitei făcută luni în Oradea, ministrul Tanczos Barna (foto) a vizitat şi depozitul judeţean de deşeuri, administrat de Eco Bihor (foto: Ministerul Mediului)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor a fost lăudat de ministrul Mediului, Tánczos Barna, pentru modul în care gestionează deşeurile, oficialul spunând că judeţul este fruntaş în ţară la colectarea deşeurilor, inclusiv reciclarea lor. Trebuie menţionat că, spre deosebire de Bihor, în multe judeţe din ţară, nu există un sistem integrat de colectare şi reciclare a deşeurilor, ceea ce face ca şi rezultatele României la acest capitol să fie foarte slabe.

Tocmai de aceea, a spus ministrul, este nevoie de soluţii eficiente pentru combaterea contrabandei cu deşeuri dinspre ţări europene şi a altor ilegalităţi care se produc în această zonă.

Pentru îmbunătăţirea stării actuale, prefectul Dumitru Ţiplea i-a înmânat o serie de propuneri de modificări legislative.

Importul de gunoaie, o problemă

Aflat în prima vizită oficială în Bihor, Tánczos s-a întâlnit, la Prefectură, cu Ţiplea, dar şi cu şefii instituţiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Mediului, adică Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia Silvică.

Ministrul a felicitat autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean pentru sistemul de management integrat al deşeurilor. „Sunt puţine judeţe care se pot mândri cu o asemenea performanţă şi am constatat cu plăcere că în continuare există o implicare serioasă în perfecţionarea sistemului. Bihorul poate fi un exemplu pentru foarte multe judeţe şi chiar pentru capitala României”, a declarat Tánczos.

În acest context, a spus oficialul, o problemă care trebuie soluţionată este a cea a importurilor de gunoaie din străinătate, ministrul vorbind despre firmele care, în acte, importă materiale second-hand, dar în realitate aduc gunoaie, aşa cum comisarii de mediu au depistat în ultimii ani în Ineu, Vadu Crişului şi Sâniob.

„Judeţul Bihor este printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor şi este inadmisibil ca în asemenea judeţ să autorizăm zeci de puncte de depozitare sau de lucru unde anumite companii, sub această autorizare, desfăşoară activităţi ilegale şi să pună o asemenea presiune pe autorităţile locale care încearcă să dezvolte problema deşeurilor, aşa cum trebuie, într-o ţară civilizată europeană”, a declarat Tánczos.

„Constatăm că intră în continuare în România, pe baza unor documente care ulterior se constată a fi false sau completate incorect, cantităţi de materiale second hand sau alte bunuri care sunt abandonate în străinătate”, a spus Tánczos, adăugând că este în continuare nevoie de controale serioase la graniţa României, alături de poliţiştii de frontieră.

Graţie acestor controale, a mai declarat oficialul, în ultimele luni au fost identificate reţele organizate care importă deşeuri, fără a lămuri dacă aceste reţele operau şi în Bihor sau nu.

Propuneri de îmbunătăţire

Pe de altă parte, prefectul Ţiplea i-a înmânat ministrului o serie de propuneri de modificări legislative, pe care le-a întocmit alături de directoarea APM Bihor, Sanda Mercea, şi de comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Una dintre ele vizează aşa-numitele depozite de stocare temporară a deşeurilor nepericuloase, pentru care legislaţia de acum este cam permisivă. „Azi, conform legislaţiei, oricine doreşte să facă o stocare temporară până la trei ani poate să fie autorizaat în câmp, pe un teren foarte puţin amenajat, nu e nevoie de platformă betonată sau impermeabilă, de scurgerea unor eventuale deşeuri sau colectarea acelor deşeuri”, a declarat prefectul Bihorului.

De asemenea, nici distanţa acestor depozite faţă de localităţi nu este reglementată, la fel cum intermediarii – cei care transferă deşeurile spre fabricile de reciclare – nu sunt controlaţi eficient.

Tánczos a apreciat documentul primit, precizând însă că i-ar fi plăcut ca asemenea propuneri să fie transmise fără a fi nevoie de intervenţia prefectului.

Ulterior, după şedinţa de lucru la Prefectură şi o plimbare pe malul stâng al Crişului Repede, ministrul a vizitat şi depozitul judeţean de deşeuri din Episcopia, administrat de firma Eco Bihor. 

Citeşte mai jos propunerile înaintate de Prefectura Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
Pai ai murit de frig, sau cum ??
Postat 26 Iulie 2021, 23:26 de Sandu2100
Un guru ca oricare altul
Ar putea sa ne felicite si pentru succesul termoficarii din Oradea...
Postat 26 Iulie 2021, 21:23 de excalibur
Habar n-ai ce vorbești, Tanczos Barna.
Paralel cu gunoaiele din Bihor. Din ignoranță sau pentru că Bihorul e la mâna ungurilor de la Keviep? AVE care acoperă contractual operarea pe jumătate din Bihor e o firmă a Keviep-ului. Groapa ecologică e a Keviep-ului de mulți ani, iar gropile intermediare din județ la fel. Două deja au ars (Oradea și Salonta), ca să nu mai prelucreze plasticul ci să-l adune cu Agenția de Mediu subordonată și să se spună că a fost ceva accidental. Niște mincinoși maghiarii noștri, cu buzele lipite de fundul oricărui acționar venit din Ungaria la noi. Jenant ministru, ipocrit și mercenar precum mulți lideri ai UDMR.
Postat 26 Iulie 2021, 18:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON