URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
13 Aprilie 2017, 08:03

Mama gunoaielor: O orădeancă, fostă ziaristă de partid cu trecut penal, importă în România deşeurile italienilor

Mama gunoaielor: O orădeancă, fostă ziaristă de partid cu trecut penal, importă în România deşeurile italienilor BANI DIN GUNOAIE. Pe vremuri vedetă de primă pagină a presei locale după câteva înşelăciuni care au trimis-o 2 ani după gratii, Georgeta Trifa (foto) s-a reprofilat pe comerţ cu gunoaie, pentru care, judecând după cifra de afaceri, pare să aibă o vocaţie înnăscută

Pe şosele, căi ferate şi pe mare, cantităţi uriaşe de gunoaie străbat continentul în fiecare zi. Legislaţia europeană permite exportul şi importul deşeurilor atât timp cât scopul afacerii este reciclarea acestora, aproape fără excepţie tranzacţiile fiind intermediate de firme de brokeraj ce încasează comisioane grase pentru a găsi cumpărători celor care vor să scape de resturile urât mirositoare şi nu rareori otrăvitoare.

Deşi în România încă nu este legiferat, brokerajul de deşeuri a devenit obiect de activitate şi pentru o firmă înregistrată în Bihor, Intrarom Service, controlată de un personaj dubios: Georgeta Trifa, o fostă ziaristă de casă a PDSR, condamnată pentru înşelăciune, asociată cu italieni la fel de "onorabili"...

România, groapă de gunoi

În primăvara anului trecut, un scandal uriaş zguduia autorităţile de mediu de la Bucureşti. Ziarul italian Il Mattino dezvăluia că România se transformă în groapa de gunoi a Italiei, întrucât aici aveau să ajungă sute de mii de tone de "ecoballe" - în traducere liberă eco-baloţi, în realitate mormane de gunoaie menajere. O afacere predilectă a Mafiei italiene.

În ultimul deceniu, mai multe oraşe din regiunea Campania, inclusiv Napoli, au avut probleme serioase cu neutralizarea deşeurilor, abandonate ani la rând în gropi pestilenţiale. Ca să scape de ele, firmele de salubritate din peninsulă au găsit o soluţie convenabilă: exportul. Au încheiat contracte cu firme din România, Bulgaria, Spania şi Portugalia, care s-au angajat să anihileze "eco-baloţii".

"Filiera romena" a picat, însă, când s-a aflat că în România gunoaiele urmau să fie pur şi simplu aruncate în depozite de deşeuri din sudul ţării. Ministerul Mediului a oprit importurile, invocând încălcarea Regulamentului Comisiei Europene 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, ce permite comerţul intracomunitar cu gunoaie doar dacă e derulat în scopul reciclării. Ceea ce nu era cazul...

Pe-aici nu se trece!

Ce nu se ştia anul trecut e că între firmele implicate în "filiera romena" era şi una înregistrată în Bihor, Intrarom Service SRL, care se recomandă ca una dintre puţinele specializate în brokeraj de gunoaie în ţară.

Potrivit presei italiene, în februarie 2016 Intrarom Service a cerut permisiunea ca o navă să ancoreze de două ori în portul Pozzuoli, pentru a încărca 6.000 tone de "ecoballe". Gunoaiele urmau să ajungă în port cu camioanele, după estimările firmei fiind necesare 200 de transporturi rutiere.

Primarul Vincenzo Figliolia a respins categoric solicitarea, arătând că gunoaiele ar fi lăsat în oraş o duhoare pregnantă care ar fi pus pe fugă turiştii. În plus, pentru că Intrarom Service nu precizase detalii importante, adică nici originea şi nici destinaţia deşeurilor, consilierii locali au interpelat autorităţile regionale, răspunsurile primite nemaiajungând însă în presa din Italia.

Din Italia-n Săbolciu

Cel mai probabil, Intrarom Service urma să aducă gunoaiele în România. Înfiinţată în 2007 cu un unic asociat şi administrator, Georgeta Trifa, cu sediul într-o casă din satul Săbolciu, comuna Săcădat, firma a declarat ca obiect de activitate "Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi neclasificate altundeva". Dar, de fapt, cum arată pe propriul site, intermediază importuri de gunoaie în România, adică face brokeraj de deşeuri, dovadă fiind şi un anunţ postat tot pe internet încă din 2009, când cerea o ofertă de preţ pentru transportarea a 10.000 tone de anvelope uzate din oraşul italian Piacenza până la Braşov.

Brokerajul de gunoaie nu este însă clar reglementat în România. OUG 68/2016 defineşte brokerii de deşeuri ca fiind acei operatori economici care valorifică sau elimină deşeuri în numele altor persoane, dar nu are până în prezent norme de aplicare, astfel că nicio firmă nu poate fi autorizată ca atare.

Gunoieră fără graniţe

Ce cantităţi de gunoaie aduce Intrarom Service în România şi unde anume le descarcă este, de asemenea, neclar. BIHOREANUL a cerut informaţii pe această temă Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, instituţia care trebuie notificată la fiecare transport transfrontalier de deşeuri, însă aceasta a respins solicitarea pretextând că nu sunt date de interes public. Între timp, firma se laudă pe internet că deşeurile pe care le aduce în ţară ar fi folosite drept combustibil pentru incineratoarele unor fabrici de ciment aparţinând grupurilor Lafarge şi HeidelbergCement.

Un lucru e, totuşi, cert: afacerea Intrarom Service este bănoasă. De la venituri modeste, de doar 7.000 lei declaraţi în 2014, cu doi ani în urmă firma a avut încasări de aproape un milion de lei, mai precis peste 877.000 lei, semn că a "plimbat" ceva gunoaie.

Asociere "selectă"

Cele mai scandaloase sunt, însă, legăturile acesteia cu mafia gunoaielor din Italia. Patroana Georgeta Trifa este asociată într-o altă firmă, Ikosro SRL, înfiinţată în 2008 cu sediul în Oradea, într-un apartament de bloc de pe strada Anatole France, cu trei italieni: Marraffa Giuseppe Antonio, Monna Gianni şi Caserta Antonio. Conform presei din peninsulă, toţi trei au fost anchetaţi în ultimul deceniu pentru afaceri ilegale cu gunoaie în Italia, Marraffa şi Monna fiind chiar condamnaţi astă-toamnă la câte 1 an şi 2 luni de închisoare.

Tot cu cetăţeni italieni, Trifa mai este asociată şi într-o a treia firmă, Aeron Service, înfiinţată în 2012 tot pe Anatole France, al cărei site arată, în italiană, că exportă anvelope uzate din Italia, fără a preciza destinaţia.

Jurnalistă de partid

De fapt, Trifa însăşi este departe de modelul unui om de afaceri onest, după cum o arată propriul trecut. Acum două decenii ea a ţinut prima pagină a cotidianului Jurnal bihorean, care dezvăluia înşelăciuni comise sub protecţia celui mai puternic partid de atunci, ca de altfel şi de acum, pentru care lucra ca ziaristă la Jurnalul de dimineaţă.

Pe 7 aprilie 1998, un articol intitulat "O ziaristă de partid girează datoriile prietenilor cu banii PDSR" relata că Georgeta Trifa Solonca, cum se semna pe atunci personajul în Jdd, era în cârdăşie cu o anume Domnica Bulat, care înşelase o altă orădeancă, nereturnându-i un împrumut de 5.000 mărci germane. Când păgubita s-a plâns procurorilor, Trifa i-a trimis femeii un răvaş în care garanta că va plăti ea datoria lui Bulat, după ce va încasa nişte bani de la PDSR, care îi era dator pentru 51.000 de afişe din campania electorală 1996. De altfel, în acea vreme, Trifa nu rata nicio ocazie să impresioneze prin legăturile cu politicieni de prim rang ai formaţiunii, de la Iliescu şi Năstase până la cei locali.

Reţinută pe stradă

După ce Jurnal bihorean i-a dezvăluit învârtelile, Trifa a pozat în victimă şi, pretinzându-se calomniată, a cerut un drept la replică. La ieşirea din redacţie, însă, surpriză: doi poliţişti în civil au luat-o pe sus! Motivul? Era dată în urmărire generală, fiindcă în iunie 1997 Judecătoria Satu Mare o condamnase la 2 ani de închisoare pentru înşelăciune.

Ca patroană a firmei Trans Silva, înregistrată în judeţul Satu Mare, Trifa luase un credit de la Bankcoop, girându-l cu contracte fictive. Când a descoperit detaliul, banca a dat-o pe mâna procurorilor, iar în urma unui proces judecătorii au condamnat-o la închisoare cu executare.

Reţinerea ei pe stradă a fost de altfel imortalizată de ziar, care în ediţia din 8 aprilie 1998 relatat pe larg episodul. "Din cauza emoţiilor şi a surprizei, femeii i-au dat lacrimile, scenă surprinsă de un fotoreporter al ziarului nostru", scria cotidianul.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, femeia a revenit în cercurile PSD Bihor, o vreme a lucrat în străinătate, iar în final s-a întors în Oradea. Unde, după cum se vede, prinde cheag importând gunoi din Italia în secret, cu protecţie de la autorităţile care susţin că afacerea nu-i de nasul publicului. Doar nu degeaba se spune că banii n-au miros...


NU ŞI NU!
"Nu mă mai hărţuiţi!"

BIHOREANUL a abordat-o pe Georgeta Trifa pentru a discuta despre trecutul zbuciumat, prezentul prosper şi, mai ales, dubioşii ei asociaţi din Italia şi afacerile pe care le învârte cu ajutorul acestora. Femeia a refuzat însă, cu vehemenţă, orice discuţie. "Sunt ziaristă cu 32 de ani de experienţă. Nu vreau să declar nimic", a tăiat, scurt, orice încercare de dialog.

Ulterior, Trifa a transmis redacţiei mesaje în care şi-a reiterat refuzul şi în care a pretins chiar că se simte hărţuită, deşi fusese contactată doar telefonic în două rânduri. "Încetaţi cu orice mesaj, scris sau telefonic, către subsemnata sau către societatea comercială", a transmis femeia pe un ton imperativ şi plin de tupeu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Latini
Fiind de sorginte latina, e firesc sa primim ''ajutoarele'' din partea fratilor, doar in familie se spala rufele, nu? Vin la-tini, merg la-tini.
Postat 13 Aprilie 2017, 10:35 de Maricel
Asta are tupeu, nu gluma!
Citez: ,,...Georgeta Trifa, o fostă ziaristă de casă a PDSR...". Iar voi, impartiali ca tot romanul, ai cui sunteti?! ... Revin. Sa vii si sa te bagi peste afacerile gastii liberale si mai mult, sa le dai *ue din castig, denota un tupeu de exceptie! Sau niste proptele la nivel foarte inalt! Sau ambele!
Postat 13 Aprilie 2017, 09:27 de pinonel
o bandită
O bandită supraponderală. Greață față de respectiva individă. Ar trebui umflată și trimisă la un penitenciar de maximă siguranță Prea a tâlhărit mult.
Postat 13 Aprilie 2017, 08:46 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1129 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON